Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Περιήγηση στο Μουσείο

Στο υπό κατασκευή και διαμόρφωση Μουσείο Ηγουμενίτσας περιηγήθηκε η στήλη από κοινού με τους λοιπούς συναδέλφους και προσκεκλημένοι του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Α. Μπέζα ο οποίος ζήτησε σχετική ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών του έργου.Σε αυτήν την περιήγηση μας συνόδευσε ο νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας, η προϊσταμένη της ΛΒ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Μεταλινού με το σχετικό επιτελείο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, οι εκπρόσωποι της επιβλέπουσας υπηρεσίας έργων της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και ο ανάδοχος του έργου.
Αν και οι εργασίες στο Μουσείο Ηγουμενίτσας έχουν προχωρήσει σημαντικά είχαμε την αίσθηση ότι στην ουσία πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου.Αγώνας δρόμου γιατί και η ΛΒ’ Αρχαιοτήτων πιέζει για χώρους σχετικά με την συντήρηση των αρχαιοτήτων αλλά και την σχετική προεργασία που απαιτείται για το στήσιμο του Μουσείου το οποίο θα φιλοξενήσει αρχαιολογικά ευρήματα από την Γιτάνη, την Ελέα, την Ντόλιανη, το Δημόκαστρο και τον ρωμαϊκό οικισμό του Λαδοχωρίου.
Αγώνας δρόμου γιατί με βάση τον προγραμματισμό της υπηρεσίας το μουσείο πρέπει να ξεκινήσει την λειτουργία του το τέλος του 2008. Ο εξοπλισμός έχει φτάσει και αναμένεται να έρθει και άλλος και η υπηρεσία δεν διαθέτει και τους απαιτούμενους χώρους.
Όλα δείχνουν προς το Μουσείο και την ολοκλήρωση της κατασκευής ώστε τμήμα, τμήμα η αρχαιολογία να πιάσει δουλειά.
Αγώνας δρόμου γιατί αυτός ο τόπος χρόνια περιμένει σχεδόν δέκα χρόνια το δικό του σημείο πολιτιστικής και ιστορικής αναφοράς, το στολίδι του και σημείο που θα δώσει ταυτότητα στην απρόσωπη πόλη της Ηγουμενίτσας.
Το τελευταίο διάστημα το έργο παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς οι οποίοι πρέπει να διατηρηθούν για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.
Η περιήγηση μας στο Μουσείο Ηγουμενίτσας ακόμη και στην εργοταξιακή του μορφή, μας έκανε πιο αισιόδοξους σχετικά με το μέλλον αυτής της πόλης.
Γιατί εκτός ότι πρόκειται για ένα κόσμημα, στους χώρους του ο επισκέπτης με βάση τα όσα μας είπε η προϊσταμένη της αρχαιολογίας θα μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την αρχαία Θεσπρωτίας τον τρόπο ζωής των κατοίκων της όπως και τον πολιτισμό της.
Και αυτό είναι σημαντικό ο επισκέπτης που θα βρίσκεται στο νομό μας θα μπορεί να μαθαίνει και να βλέπει από πρώτο χέρι την τεκμηριωμένη πορεία στο χρόνο, τον βαθύ ιστορικό πλούτο από την προϊστορική εποχή μέχρι την ελληνιστική και ρωμαϊκή αρχαιότητα.
Θα έχει την δυνατότητα να έρχεται στην Ηγουμενίτσα που θα έχει κάτι πλέον να δείξει και να προσφέρει η οποία δεν είναι άλλο μια αδιάφορη πόλη σταθμός.Γίναμε όμως πιο αισιόδοξοι για έναν ακόμη λόγο.

Ευκαιρία για την δημιουργία τριγώνου πολιτισμού
Γιατί βγαίνοντας στον χώρο όπου θα γίνει η καφετερία του Μουσείου είδαμε ότι το μουσείο συμπληρώνει ένα τρίγωνο πολιτισμού και αθλητισμού.
Απέναντι του βρίσκεται το ΤΕΙ της πόλης και το Δημοτικό Στάδιο.Είναι ευκαιρία λοιπόν για τους τοπικούς μας άρχοντες και την Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας να εντάξει το εν λόγω τρίγωνο σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης το οποίο θα αναδείξει αισθητικά την περιοχή αναβαθμίζοντας την και κάνοντας την σημείο πολιτιστικής αναφοράς στο τρίπτυχο: Στάδιο: άσκηση σώματος.ΤΕΙ: άσκηση πνεύματος.Μουσείο: Πολιτιστική και Ιστορική Κληρονομιά.
Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι λίγα μέτρα παραπάνω βρίσκεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας και μοναδικός κλειστός θεατρικός χώρος και σπίτι της εγχώριας θεατρικής σκηνής, τότε μ’ έναν ευρύτερο σχεδιασμό με την δημιουργία κλειστού Θεάτρου, βρήκαμε και τον χώρο όπου εναρμονίζεται η άσκηση της ψυχής, του σώματος και ανθρώπινου πνεύματος στην τέχνη του θεάτρου.

Κοινός χώρος για τις υπηρεσίες της ΛΒ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων
Σε αυτόν το τρίγωνο επιπλέον πρέπει να αναζητηθεί και χώρος για την στέγαση των υπηρεσιών της ΛΒ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων κοντά στο Μουσείο ώστε όλη η περιοχή να έχει κοινό άξονα την ιστορία την γνώση και τον πολιτισμό και την ανθρώπινη δημιουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: