Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Σιγά σιγά να βρούμε το όραμα και να βάλουμε τις βάσεις για την οικοδόμηση του

Σίγα σιγά παλεύουμε να εξέλθουμε από το εορταστικό κλίμα των ημερών και να επιστρέψουμε στους γνώριμους μας εργασιακούς ρυθμούς.
Για όσους έλειψαν το διάστημα των εορτών επιστρέφουν στις εργασίες τους με άλλες παραστάσεις, ελπίζουμε πιο θετικές, για όσους έμειναν εδώ και προτίμησαν στον τόπο τους να πάρουν ανάσες, ας θεωρήσουν την φετινή χρονιά ως την αφετηρία νέων ευκαιριών και επιδιώξεων και διάθεσης να αλλάξουμε τα πράγματα, κυρίως την οπτική μας γωνία από την οποία τα παρατηρούμε και τα εκτιμούμε.
Έχουμε όλοι ανάγκη να δουλέψουμε πάνω στην νοοτροπία μας και να ψάξουμε το βάθος και την προοπτική των όσων μας τυχαίνουν και μας παρουσιάζονται.
Ζούμε σε έναν νομό μικρό σε έκταση με φυσικές ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες και αντιθέσεις όπως και με ξεχωριστή ομορφιά.
Οφείλουμε όμως αυτόν τον πλούτο να τον σεβαστούμε, να τον διαφυλάξουμε και να τον αναδείξουμε προς όφελος όλων όσων δραστηριοποιούνται και οραματίζονται το μέλλον τους σ’ αυτόν τον τόπο.
Οι πόλεις εκτός Ηγουμενίτσας, όπως η Παραμυθιά και το Φιλιάτι που διαθέτουν ιστορικό χρώμα και χαρακτήρα οφείλουν πάνω σε αυτό να οικοδομήσουν την προοπτική τους με στόχο να γίνουν πόλοι έλξης και προορισμοί σε συνδυασμό με την φυσική και ιστορική ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής, Ορεινός Όγκος Μουργκάνας, Καλαμάς, Ορεινοί Όγκοι Σουλίου και Αχέροντας.
Στα τουριστικά παράλια του νομού μας από την ζώνη Πέρδικας – Συβότων μέχρι και την Σαγιάδα οφείλουμε να επενδύσουμε στην ιδιαιτερότητα αλλά και το ποιοτικό κριτήριο συνδυάζοντας την φύση, με την παράδοση και τα παραδοσιακά μας προϊόντα.
Η θεσπρωτική πρωτεύουσα, η Ηγουμενίτσα οφείλει πλέον να βάλλει τις βάσεις που θα δίνουν χρώμα και ταυτότητα στην πόλη, μέσα από σημεία αναφοράς π.χ δημόσια κτίρια, αλλά και τέτοιες υποδομές που να αναδεικνύουν τις δράσεις, τον εθελοντισμό και τις ασχολίες των πολιτών αφού όπως μας έχουν αποδείξει ομάδες και φορείς, τέτοια διάθεση υπάρχει και μάλιστα με διακρίσεις και αξιοσημείωτες επιτυχίες.Επιπλέον πρέπει να βρει τις λύσεις για ένα πιο ανθρώπινο κυκλοφοριακό, με την διαμόρφωση της περιφερειακής οδού αλλά υποδομών στάθμευσης.Ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός μπορούν να τις προσδώσουν ταυτότητα και χαρακτήρα. Η περιοχή είναι ζωντανή και πλούσια σε δράση και πολιτιστική παραγωγή. Υπενθυμίζουμε και την πρόταση μας για το τρίγωνο πολιτισμό Μουσείο – ΤΕΙ – Στάδιο – Θέατρο.
Επιπλέον ουσιαστικό ζητούμενο αποτελούν οι υποδομές περιβάλλοντος στο σύνολο του νομού. Η διαχείριση και η διαμόρφωση αυτών των υποδομών είναι το στοίχημα του μέλλοντος. Το κλείσιμο και η αποκατάσταση των χωματερών, η εύρυθμη λειτουργία ΧΥΤΑ και βιολογικών καθαρισμών, η διαχείριση των ζωϊκών αποβλήτων, η δρομολόγηση μεθόδων ανακύκλωσης με την δημιουργία ΧΥΤΥ αλλά εκμετάλλευσης δυνατοτήτων βιοενέργειας μέσα από αυτές τις διαδιακασίες προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον χωρίς να περιορίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Για να επιτευχθούν τα προαναφερόμενα απαιτείται σαφής και ξεκάθαρος χωροταξικός προσανατολισμός που να εμπεριέχει και τις μελλοντικές προοπτικές εξέλιξεις.Έτσι η κοινωνία μας, πολίτες, τοπικοί άρχοντες και πολιτικοί μας ταγοί να καταλήξουν στην οριοθέτηση ζώνης διαμόρφωσης υγρών καυσίμων, υγραερίου, υποδομές σιδηρόδρομου ή ακόμη αναζήτηση της αεροπορικής σύνδεσης, επιπλέον υποδομές επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, την επέκταση του ΒΙΟΠΑ, την διαμόρφωση ενός οργανωμένο Εμπορευματικού Κέντρου στο νομό και συνάμα την ολοκληρωμένη λειτουργία των λιμενικών δραστηριοτήτων που να εμπεριέχουν και τις δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης του λιμανιού όπως με τον ελλιμενισμό κρουαζερόπλοιων, την διαμόρφωση μαρίνας κλπ.
Δεν πρέπει όμως ποτέ να χάνουμε από τα μάτια μας την μελλοντική εικόνα του νομού ακόμη και όταν τα μεγάλα έργα υποδομής καθυστερούν να ολοκληρωθούν.Χρόνο με το χρόνο η Εγνατία Οδός συμπληρώνεται, οφείλουμε να πετύχουμε την σύνδεση της με τα τουριστικά παράλια αλλά και την βελτίωση της Ε.Ο Ηγ/τσας – Πρέβεζας, οφείλουμε να διεκδικήσουμε την βελτίωση του άξονα που συνδέει το λιμάνι με το Τελωνείο Μαυροματίου και την ενδοχώρα της γείτονος, οφείλουμε να δούμε την σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με τα υπόλοιπα λιμάνια της Αδριατικής.
Δεν πρέπει να χάνεται από μπροστά μας το όραμα για μια Θεσπρωτία σύγχρονη που να συντηρεί και να αναδεικνύει την φυσική της ομορφιά και τον πολιτισμό της, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε κάθε μέρα να βελτιώνουμε την εικόνα που έχουμε για την Θεσπρωτία που θα δίνει μια καλύτερη προοπτική και ποιότητα ζωής στο άμεσο μέλλον για τους κατοίκους της.
Για να γίνουν όμως τα παραπάνω πράξη και να μην μείνουμε ακόμη στο στάδιο της θεωρίας και του οράματος απαιτούνται προτάσεις, αλλαγές στην διοικητική μας αντίληψη και ριζοσπαστικότερες λογικές στην διαχείριση των κοινών πραγμάτων.Η στήλη και η εφημερίδα μας δεσμεύεται να επανέλθει με θέσεις και προτάσεις που θα μας οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: