Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Νυχτερινό ντου των κατοίκων στο εργοτάξιο του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των διαφωνούντων κατοίκων του Καρβουναρίου ενάντια στην κατασκευή του έργου.Έτσι προχθές το βράδυ και αφού αποχώρησαν πρώτα τα ΜΑΤ έκαναν ντου στο εργοτάξιο. Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν περίπου 250 άτομα και αρκετά αυτοκίνητα, διαδήλωσαν ειρηνικά εκφράζοντας την αντίθεση τους και έπειτα διαλύθηκαν. Στο μεταξύ χθες έγινε σύσκεψη στο Καρβουνάρι παρουσία του αστυνομικού δ/ντη όπου τονίστηκε η ανάγκη να επικρατήσει σύνεση και ψυχραιμία στην περιοχή για την αποφυγή ακροτήτων και επεισοδίων.

Έργα και ΜΑΤ
Την αντίθεση του στην κατασκευή του έργου με την επιβολή των ΜΑΤ κατήγγειλε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσπρωτίας του συνδυασμού «ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» και πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας Ηλίας Λιάκος στην ραδιοφωνική μας έκδοση «Ατσαλάκωτα Εμπρός».
Όμως αλήθεια πως φτάσαμε μέχρι τα ΜΑΤ και την επιβολή του έργου;Δείτε τι έχει μπει στο γουδί των ΧΥΤΑ μέχρι στιγμής και θα καταλάβετε:
Λάθη της πολιτικής ηγεσίας που διοικεί τον τόπο με ετερόκλητες και αντιφατικές επισημάνσεις, ενημερωτικές παραλήψεις της Περιφέρειας Ηπείρου και συγκεκριμένη καμπάνια ενημέρωσης στο Καρβουνάρι, λειψή ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής από τα όργανα του τοπικού συμβουλίου Καρβουναρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Παραμυθιάς και άστοχες όπως και ετερόκλητες εκτιμήσεις των νομαρχιακών συμβουλίων του νομού τόσο πριν όσο και μετά την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού.
Υπάρχουν με λίγα λόγια ευθύνες συλλογικές που μας έφεραν σε αυτό το σημείο.
Ο κ. Λιάκος έχει δίκιο δεν θα έπρεπε να γίνονται έργα παρουσία ΜΑΤ και ότι συμβολίζει η εμφάνιση τουςΘα έπρεπε να είμαστε όλοι πιο ώριμοι όταν μιλάμε για υποδομές περιβάλλοντος και να μην υπερισχύουν οι κραυγές που δημιουργούν στείρες αντιθέσεις και πολεμική ατμόσφαιρα.
Όμως εδώ μιλάμε για μια υποδομή που βοηθάει στην διαχείριση των αποβλήτων σαφώς αρτιότερη από το υφιστάμενο καθεστώς των χωματερών.
Άλλωστε τα ΜΑΤ περιφρουρούν το εργοτάξιο και ένα έργο που πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη αφού ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί και οριστεί σύμφωνα με τις νόμιμες διατάξεις, άλλως μόνο αυτό δικαιολογεί την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.
Μιλάμε για ένα έργο που πήρε τις γνωμοδοτικές εγκρίσεις από όλους αυτούς που σήμερα αντιτάσσονται και λένε όχι. Και αν το ναι δεν ήταν άμεσο, ήταν έμμεσο δια των αποφάσεων ων αιρετών οργάνων όπως τους ορίζει η ελληνική νομοθεσία και ο κώδικας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Άλλωστε και στην Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες και νόμοι και όπως αποδεικνύεται και από τις προσφυγές στη δικαιοσύνη τέτοιο θέμα όπου να υπάρχει σχετική παρανομία δεν υφίσταται.
Είναι καιρός σε αυτόν τον τόπο η Πολιτική να πάρει την πρώτη θέση στην ατζέντα της επικαιρότητας και όχι η μικροπολιτική.
Ας αφήσουμε λοιπόν την πολιτική των εντυπώσεων στην άκρη, υπάρχει άλλο πεδίο και για τέτοια δράση.
Το περιβάλλον όμως και οι υποδομές που βοηθάνε στην διαχείριση των όσων εμείς παράγουμε αξίζει την απόλυτη σοβαρότητα και αφοσίωση μας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΕ ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ ΔΕΝ ΝΤΕΠΕΣΕ ΚΑΘΩΛΟΥ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ,ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΙΣ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ.ΑΛΛΑ ΜΑΛΟΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΕΝΑ ΤΣΑΛΑΚΩΜΑ ΠΟΥ ΕΠΑΘΕΣ...ΤΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΝΑ ΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ...ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ..

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και σβήστρα