Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Επεισοδιακή υποδοχή του Υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Παραμυθιά ομαλοποιήθηκε η κατάσταση με την παρέμβαση της αστυνομίας:

Επισκέφθηκε εργοτάξια και σχολεία στο νομό

Επεισοδιακή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν στον Υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη οι αντιδρώντες στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου κάτοικοι του Καρβουναρίου, οι οποίοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και έκλεισαν το δρόμο ώστε ο Υπουργός να μην μπορέσει να τελέσει ομαλά το πρόγραμμα της επίσκεψης του.
Συγκεκριμένα ομάδα αντιδρώντων έφτασε πρώτη στο υπό ανέγερση Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς και εμπόδισε τον Υπουργό να περάσει.
Στην αρχή ο κ. Στυλιανίδης προσπάθησε να μιλήσει με το οργισμένο πλήθος και να υπάρξει κάποια συνεννόηση όμως το πλήθος απαιτούσε να επισκεφθούν τον χώρο του εργοταξίου.
Μάταιος κόπος να εξηγήσει ο Υπουργός ότι το έργο αν και υπόθεση της κυβέρνησης δεν είναι της αρμοδιότητας του.
Οι κάτοικοι δεν υποχωρούσαν και μόνο η αστυνομία δημιούργησε χώρο με σχετικά σπρωξίματα, για να μπορέσει να συνεχιστεί η επίσκεψη από διαφορετικό δρόμο και αφού πρώτα κρατήθηκαν οι αντιδρώντες σε απόσταση ασφαλείας από τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Στην συνέχεια ο Υπουργός ο οποίος συνοδεύονταν από τον Γ.ΓΠ.Η κ. Δημήτρη Πανοζάχο αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και της Περιφέρειας επισκέφθηκε το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Παραμυθιάς, το Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο του Επαγγελματικού Λυκείου Ηγουμενίτσας.
Εκεί τον περίμεναν εκπρόσωποι των Σχολικών Φυλάκων του Δήμου Ηγουμενίτσας, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, το παρόν έδωσε και ο Δήμαρχος όπου τέθηκαν τα αιτήματα στους αρμοδίους παράγοντες για τα περαιτέρω.
Ακολούθησε σύσκεψη με τους φορείς στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσπρωτίας παρουσία του Νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα, του Προέδρου της ΤΕΔΚ και Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Θ. Πιτούλη, νομαρχιακών συμβούλων και αναφέρθηκαν τα αιτήματα των παριστάμενων Δημάρχων και παραγόντων της εκπαίδευσης και παράλληλα επιδόθηκαν τα σχετικά υπομνήματα.
Με την σειρά του ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε για την φιλοξενία και την θερμή υποδοχή, τόνισε ότι έχει έρθει στην περιοχή και με την προηγούμενη του ιδιότητα ως Υφυπουργός Εξωτερικών και απάντησε σε όσα αιτήματα του παρέθεσαν οι φορείς παρουσιάζοντας και το έργο που επιτελεί το Υπουργείο Παιδείας.
Έκανε για λόγο για δημογραφική άνθηση που παρατηρείται ύστερα από πολλά χρόνια που σχετίζεται με τις υποδομές που συντελούνται όπως η Εγνατία και η Ιόνια Οδός αλλά και η διέλευση του φυσικού αερίου.
Αναφερόμενος στα υπομνήματα έκρινε ότι πρέπει να εξεταστούν από την περιφερειακή διεύθυνση που έχει πλέον τέτοιες αρμοδιότητες και να ιεραρχηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε Δήμου και Σχολείο κατ’ επέκταση.
Έργα του Οργανισμού Σχολικών ΚτιρίωνΈκανε λόγο για το κτιριακό έργο που εκτελείται και έχει δρομολογηθεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων τονίζοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη 11 έργα με προϋπολογισμό 19.630.234 εκ. Ευρώ.

ΤΕΙ
Σχετικά με το νέο τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.
Φέτος δεν θα μπει κανένα νέο τμήμα στο μηχανογραφικό αν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία του.
Αναφορικά με την γενικότερη πορεία των ΤΕΙ ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για την αύξηση των σπουδαστών, τις υποδομές και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ώστε κάθε σχολή να είναι ελκυστική αλλά ουσιαστική για τους υποψήφιους εισακτέους.Στόχος να αποκτήσουν όλες οι ειδικότητες των ΤΕΙ επαγγελματικά δικαιώματα.
Μέχρι στιγμής από τις 104 ειδικότητες των ΤΕΙ έχουν κατοχυρωμένες ειδικότητες οι 63.

ΕΠΑΛ/ ΕΠΑΣ: Πρόταση για την δημιουργία εργαστηρίου φυσικού αερίου μια και στο νομό μας θα είναι η κατάληξη του αγωγού φυσικού αερίου.Τόνισε την δουλειά που έχει γίνει στο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο με την διαμόρφωση 40 πρότυπων εργαστηρίων που λειτουργούν το οποίο είχε προϋπολογισμό 800 χιλ. Ευρώ.

Κέντρο Δια Βίου μάθησης
Το κέντρο δια βίου μάθησης στη Θεσπρωτία έχει επιτυχή λειτουργία.
Μάλιστα το ποσοστό της συμμετοχής το τελευταίο χρονικό διάστημα έφτασε στο 172%. Στόχος η εγκατάσταση του παραρτήματος του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που έχει έδρα τα Γιάννενα στην Ηγουμενίτσα.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Έχει δρομολογηθεί ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Θεσπρωτία και υπάρχει και η περίπτωση για ένα δεύτερο, που θα δώσει την δυνατότητα σε μαθητές των αστικών κέντρων να έρθουν σε επαφή με την φύση, την ιστορία του τόπου και τον πολιτισμό.

Νέος κόμβος υπηρεσιών από την Γ.Γ νέας γενιάς
Νέος κόμβος υπηρεσιών για νέους σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στην Ηγουμενίτσα.

Πανεπιστημιακό Τμήμα
Αναφορικά με το αίτημα για Πανεπιστημιακό τμήμα που έθεσε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο κ. Υπουργός έκανε λόγο σε πρώτη φάση για την λειτουργία κάποιων μεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραμμάτων που θα μπορούσαν να τεθούν σε άμεση εφαρμογή μέχρι να δρομολογηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την διαμόρφωση του Πανεπιστημιακού τμήματος.

Από τον ΟΣΚ η ολοκλήρωση της Σπουδαστικής Εστίας
Από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της Σπουδαστικής Εστίας Ηγουμενίτσας που εδώ και χρόνια παραμένει ένα ξεχασμένο γιαπί.

Πρόγραμμα έξυπνων σχολείων
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός των σχολικών κτιρίων, σημαντικός αριθμός των οποίων μετρά 40 χρόνια ζωής.
Στο πλαίσιο αυτό για την τετραετία 2008-2012, έχει τεθεί ως φιλόδοξος στόχος η κατασκευή σε όλη τη χώρα 1.233 καινούργιων σχολικών κτιρίων που θα ενσωματώνουν τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, έχουν ανατεθεί στον ΟΣΚ 12 πιλοτικές μελέτες, οι οποίες αφού δοκιμαστούν θα ενσωματωθούν τόσο στο Κέντρο όσο και στην Περιφέρεια με στόχο τη δημιουργία των έξυπνων σχολείων. Στη Θεσπρωτία εντός αυτού του σχεδιασμού έχουν ενταχθεί 8 νηπιαγωγεία.

500.000 Ευρώ για τις τρέχουσες ανάγκες των σχολικών κτιρίων
Τέλος η Ν.Α Θεσπρωτίας πιστώνεται με το ποσό των 500 χιλ. Ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των σχολικών κτιρίων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό γράφουν και οι τράπεζες πληροφοριών στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ.Το madata.gr στο Σελίδες από Ελλάδα,----> ΗΠΕΙΡΟΣ.