Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Μηδενική εξέλιξη στο Καρβουνάρι

Η κινητοποίηση της Παραμυθιάς: Λάθος μηνύματα σε λάθος κατεύθυνση

Με πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά απάντησε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνας Καρβουναρίου με την παράλληλη συνδρομή του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς, ο οποίος έκλεισε τα καταστήματα στο χρονικό διάστημα της κινητοποίησης, και επιπλέον με την συμπαράσταση των μαθητών από το Γυμνάσιο και Λύκειο έστειλαν το μήνυμα ενάντια στις κυβερνητικές προθέσεις να κατασκευάσουν τον διανομαρχιακό ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι. Αυτή είναι η είδηση από την προχθεσινή κινητοποίηση της Παραμυθιάς.
Ποιο μήνυμα όμως έστειλαν στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, στην ίδια την νεολαία και στους υπόλοιπους Θεσπρωτούς;
Ότι δεχόμαστε παθητικά με την ανοχή μας τις παράνομες χωματερές, στο νομό μας έχουμε πάνω από 50, και ότι αντιδρούμε στην υπεύθυνη και επιστημονική διαχείριση των απορριμμάτων που εμείς οι ίδιοι παράγουμε.
Ότι πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου και ότι προτιμότερο να πληρώνουμε πρόστιμα γιατί έτσι πιστεύουμε εμείς ότι προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά και την ίδια την υγεία μας καλύτερα.
Ποιο είναι το μήνυμα και που φωλιάζει το δίκιο;
Στην στείρα αντίδραση, την εγωϊστική εμμονή, το πείσμα και την παραπληροφόρηση ακόμη συμπαρασύροντας σε αυτόν τον κατήφορο και τους μαθητές των σχολείων της περιοχής;
Η επιτροπή αγώνα Καρβουναρίου και όσοι στήριξαν την εν λόγω κινητοποίηση, είναι άλλωστε νόμιμο δικαίωμα τους να διαμαρτυρηθούν, μόνο σ’ ένα σημείο έχουν δίκιο.
Και αυτό το σημείο σχετίζεται με τις μικροπολιτικές μεθοδεύσεις της τελευταίας διετίας που ενίσχυσαν το κλίμα αντίδρασης και πυροδότησαν την ατμόσφαιρα.
Αυτό δυστυχώς είναι το κόστος της ακατάσχετης ψηφοθηρίας στην περιοχή του Καρβουναρίου που έκανε το άσπρο μαύρο και τούμπαλιν αφού στο τέλος κανείς δεν έβγαζε άκρη στο ποιος είναι με ποιον, τι ακριβώς υποστηρίζει και κυρίως κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το πως θα αντιμετωπιστεί υπεύθυνα το θέμα.
Δυστυχώς κανείς πλέον πολιτικός στην περιοχή δεν έχει το πολιτικό θάρρος και την πολιτική ευθύτητα να πει ξεκάθαρα ότι το ζήτημα είναι σοβαρό, ότι ο ΧΥΤΑ θα λύσει και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα και είναι ένα βήμα πριν την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος στην διαχείριση στερεών αποβλήτων.
Μόνο σ’ αυτό το σημείο έχουν δίκιο οι κάτοικοι γιατί πράγματι ο εμπαιγμός τους από όλους τους πολιτικούς παράγοντες ήταν μεγάλος και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε πολιτικά ανέντιμος.
Τα υπόλοιπα όμως δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής ιδιαιτερότητας της περιοχής.
Γιατί πράγματι πρόκειται για κατήφορο και κατρακύλα στο μηδέν και την άρνηση.
Άρνηση στην διαμόρφωση υποδομών που προστατεύουν και δεν μολύνουν το περιβάλλον και συντηρητισμός της χειρότερης εκδοχής, αφού το να μείνουν τα πράγματα ως έχουν και κατ’ επέκταση στάσιμα, σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το διατηρείς και το εκτρέφεις σε θηρίο που θα μας απειλεί αόρατα πλην όμως καθημερινά.
Η πορεία της Παραμυθιάς έστειλε λάθος μηνύματα τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην ίδια την κοινωνία και κυρίως στους νέους τους οποίους τους παρέσυρε να ακολουθήσουν μια πομπή που καμία σχέση δεν έχει ούτε με το μέλλον τους, ούτε με πολιτικές που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την διαμόρφωση τέτοιων μέτρων που θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν τις συνθήκες ανθρώπινης και αξιοπρεπής διαβίωσης στην όλη περιοχή μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο διαρκώς θα εξελίσσεται και θα βελτιώνεται.
Τίποτα τέτοιο δεν κωδικοποιήθηκε για να περάσει ως μήνυμα.
Αντίθετα το μόνο μήνυμα που πέρασε και καταγράφηκε στα μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου και κατ’ επέκταση της χώρας είναι ότι η άγνοια υπερίσχυσε της γνώσης του θέματος και η ότι αντίδραση νίκησε την σύνεση να διευθετηθεί το θέμα μέσα από έναν στοχευμένο και μακροχρόνιο προγραμματισμό.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να ακούμε, και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και σχετίζονται πρώτα από όλα με το μέλλον του τόπου.
Έστω και τώρα οι πολιτικοί ταγοί της Παραμυθιάς οφείλουν να ξεπεράσουν την λογική των χαρακωμάτων και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που δηλητηριάζουν την αντίληψη μας για την σοβαρότητα του θέματος και να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις που θα απελευθερώνουν τις πραγματικές δυναμικές της περιοχής ορίζοντας την μελλοντική πορεία του τόπου μέσω της διαμόρφωσης σοβαρών υποδομών που θα λύσουν το πρόβλημα και δεν θα το διαιωνίσουν.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ.......ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΕΙΤ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΝΩ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ :22.000.000 .ΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ;;ΜΟΝΟ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ Η/Υ ΦΤΑΝΕΙ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΑΓΓΕΛΕ(ΔΙΥ/Α),ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ atsalakotaempros ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ madata.gr ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ 'ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ' ΚΑΙ ΜΕΤΑ 'ΝΕΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ'.ΕΚΕΙ ΟΠΟΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ,ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΜΟΤΗΤΑ.

Ατσαλάκωτος είπε...

Καταρχήν να ευχαριστήσω τον φίλο για την ανάρτηση του Blog μου sto
site του madata.gr.
Από την άλλη όντως είμαστε μόνοι μας αλλά πόσο μόνοιμας είμαστε όταν εκφράζουμε κοινή δυναμική και άποψη για θέματα ουσίας;
Οφείλουμε όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και γι' αυτά που λέμε, γράφουμε και καταφράφουμε.

satom είπε...

πριν 3 μερεσ ηρθε για διακοπεσ ενασ ξαδερφοσ απο την αμερικη ο οποιοσ εληπε για πολλα χρονια .το πρωτο σχολιο του με πολλη γελιο ηταν τα φαναρια στο μαυρουδι και με ρωτησε γιατι η μαλακεσ βαλανε φαναρια στο μαυρουδι και δεν βαλανε στη διασταυροση τησ νεασ σελευκειασ . και ρωταω και εγω τουσ μαλακεσ γιατι ρε μαγγεσ δεν βαζετε φαναρια στη νεα σελευκεια οπου η διασταυροση εχει χαρακτιρηστη επικυνδινη απο την τροχαια και ειναι διασταυροση με υψηλη κηνηση ? μηποσ ο κομβοσ που θα κατασκεταστη θα ενοχληση καπιουσ ( κουμπαρουσ ) η μιποσ κανετε τεστ στα νευρα των τοπικων οδυγων που για να βγουν στο δρομο περιμενουν ωρεσ . μαλακεσ ε μαγαλομαλακεσ