Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΛΒ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων προχώρησαν οι συμβασιούχοι της υπηρεσίας


Σε δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν οι εργαζόμενοι του Υπουργείο Πολιτισμού στο νομό Θεσπρωτίας συγκεκριμένα στην ΛΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων όταν κατά την τελετή κοπής πίτας παρέλαβαν από την προϊσταμένη της υπηρεσίας την απόλυση τους ύστερα από απασχόληση πολλών ετών.
Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη και αφού πρώτα σε προηγούμενη μεθόδευση είχε ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και στο εργατικό και βοηθητικό προσωπικό της υπηρεσίας οι συμβασιούχου εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της υπηρεσίας στην Ηγουμενίτσα.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους τα τελευταία δύο χρόνια παραμένουν στην υπηρεσία τους βάσει δικαστικών αποφάσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι συμβάσεις τους πρέπει να μετατραπούν από ορισμένου χρόνου σε αόριστες αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Άλλωστε στην ημερίδα που είχε διοργανώσει η αρχαιολογική υπηρεσία τον προηγούμενο Δεκέμβριο διαπιστώσαμε και το έργο που έχει τα τελευταία χρόνια παραχθεί και τις ανάγκες που έχει η υπηρεσία να συντηρήσει προσβάσιμους και επισκέψιμους τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας αλλά και να επεκτείνει τις αρχαιολογικές ανασκαφές και δραστηριότητες.
Παρά τις ανάγκες όμως, ας σημειωθεί ότι η υπηρεσία μετράει περίπου τέσσερις μόνιμους υπαλλήλους και παρότι ακόμη εκκρεμούν δικαστικοί αγώνες και εφέσεις , έχουν ξεκινήσει σταδιακά οι απολύσεις, χωρίς όμως να έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τους υπαλλήλους η αποδέσμευση από την εργασία τους θα προκαλέσει αυτόματα αποδύναμωση της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων, η οποία διαθέτει ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και εμπλοκή στη διεκπεραίωση τόσο των υποθέσεων των πολιτών όσο και των εκτελούμενων εργασιών στους υπό ανάδειξη αρχαιολογικούς χώρους και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: