Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Ήρθε ο λογαριασμός στην Νομαρχία: 2, 3 Ευρώ για το Αλιευτικό καταφύγιο Συβότων

Η είδηση τρέχει ήδη στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου σχετικά με τον λογαριασμό και τα χρήματα που καταβάλλονται για το αλιευτικό καταφύγιο Συβότων.Με την διαφορά ότι δεν πρόκειται για πρόστιμο αλλά αντίθετα για την αποπληρωμή του έργου.
Έτσι μια «αμαρτία από το παρελθόν», το έργο έχει εδώ και χρόνια απενταχθεί μαζί με την σπουδαστική εστία Ηγουμενίτσας από το ΠΕΠ Ηπείρου, έρχεται να μας αποκαλύψει τα λάθη και τις πρακτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης σ’ αυτήν την περίπτωση της Ν.Α Θεσπρωτίας.
Για την ακρίβεια η απένταξη των εν λόγω έργων ήταν από τις πρώτες κινήσεις μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και την ανάληψη των καθηκόντων του τότε νέου Περιφερειάρχη Ηπείρου Δημήτρη Πανοζάχου.
Βέβαια το έργο σύμφωνα με την υπηρεσία ελέγχου (ΕΣΠΕΛ) είχε παραβάσεις και παραλείψεις σοβαρές γι’ αυτό και απεντάχθηκε μόνο που χρόνια μετά κάποιος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα και τον λογαριασμό.
Και μπορεί επί Νομαρχίας Ηλία Λιάκου σε κάποιες από τις συνεδριάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου, η στήλη θυμάται, να είχε αναθεματιστεί ο ΕΣΠΕΛ και μάλιστα είχε γίνει λόγος και για μηνύσεις κατά του φορέα που αποχαρακτήρισε το έργο, όμως παρά τις αντιδράσεις δεν έγιναν οι διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνταν και μπορεί στο χρόνο η ιστορία να ξεχάστηκε, να άλλαξε ο Νομάρχης και η σύνθεση του νομαρχιακού συμβουλίου όμως για την Ε.Ε οι διοικήσεις αποτελούνε συνέχεια και ενότητα γι’ αυτό και σήμερα καλούμαστε να επιστέψουμε τα χρήματα που καταβλήθηκαν τότε από το ΠΕΠ Ηπείρου και είναι ύψους 2, 3 εκ. Ευρώ, ποσό σοβαρό και διόλου ευκαταφρόνητο. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι το η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου είχε ξεκινήσει παλαιότερα επί Νομαρχίας Τσώνη.
Όμως το πρόβλημα δεν είναι θέμα μόνο πολιτικών προσώπων αλλά θέμα διοικητικής νοοτροπίας, αντίληψης και διαχείρισης μηχανισμών που πρέπει να ελέγχουν την ορθή πορεία της κατασκευής του εκάστοτε έργου.
Γιατί μπορεί από τη μία να απεντάχθηκε το έργο και να έμεινε «ορφανό» από χρηματοδότηση αλλά από την άλλη τα χρήματα είχαν καταβληθεί και τώρα που ήρθε η ώρα του ταμείου, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας, πρέπει να επιστραφούν.
Το παραπάνω ανακοίνωσε ο νυν Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας στο έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο με θέμα το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου τονίζοντας πως είναι καιρός ο καθένας μας να δείξει πολιτική ωριμότητα και υπευθυνότητα για αυτό πρέπει να πάψουν οι επιπόλαιοι και οι ανεύθυνοι χειρισμοί.
Γι’ αυτό θα συμπληρώσει η στήλη δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνονται πειραματισμοί σε κοστοβόρες και μεγαλόπνοες υποδομές που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε, όπως π.χ με την πρόταση μετατόπιση θέσης του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι.
Αν κάτι μπήκε στο σχεδιασμό μπήκε και πρέπει να προχωρήσει ως έχει. Αν ο σχεδιασμός δεν τηρηθεί αποτελεί παράβαση κανονισμών και ως γνωστών μπορεί στην χώρα να έχουμε τις διατάξεις και τους κανονισμούς «γραμμένες στα παλαιότερα των υποδημάτων μας» εκεί όμως, στις υπηρεσίες της Ε.Ε, οι κανόνες τηρούνται και μάλιστα κατά γράμμα.
Άλλωστε η αποπληρωμή του έργου του αλιευτικού καταφυγίου Συβότων από την Ν.Α Θεσπρωτίας από δικούς της πόρους , αν και δυσάρεστη ως εξέλιξη μας διδάσκει και παράλληλα μας στέλνει το μήνυμα πως οι μηχανισμοί της Ε.Ε και των ταμείων της και όσοι τους εκπροσωπούν δεν αστειεύονται και τα λάθη πληρώνονται.
Και όταν πληρώνονται από το ελληνικό κράτος ή από την Νομαρχία ή από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα τότε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πληρώνονται με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών και προφανώς από πόρους που θα μπορούσαν να μας χρησιμέψουν κάπου αλλού.
Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί ως πολίτες, για να λειτουργήσουν επιτέλους σοβαρά και αυτοί που μας διοικούν και με τις αποφάσεις τους ορίζουν την τύχη και το μέλλον μας.Με οχλοβοές και διαμαρτυρίες χωρίς προτάσεις ουσίας και λύσεις που να άρουν αδιέξοδα το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί ούτε και να διαφανεί η προοπτική της εξέλιξης των πραγμάτων που όλοι μας έχουμε τόσο ανάγκη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.ΣΤΟ ΜΠΗΖΙΑΝΗ ΒΡΑΖΟΥΝ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ. ΠΩΣ;;;ΟΙ ΣΩΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ;;;Η ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ;;;ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΑ ΠΑΛΙ;;;;ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟ ΠΡΑΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;;;ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ.ΠΑΛΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΟΙ ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ,ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΝΤΑΒΕΛΗΔΕΣ;;;ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ:ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΣΑΝ ΣΕ ΑΡΙΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΜΕ ΨΕΥΤΟΘΕΩΡΙΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΣ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΤΕΣ;;;(ΜΙΣΘΩΣΗ).ΣΙΓΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΞΕΘΑΡΕΨΑΝ.ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΑ ΦΑΕΙ Ο ΛΥΚΟΣ.ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ;;; ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ;;; ΕΕΕΕ!! ΟΧΙ.ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ;;;;;ΤΙ ΔΗΜΟ/ΟΙ ΕΙΣΤΕ;;ΒΡΗΤΕ ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ,ΚΑΝΤΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ.