Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Την Κυριακή συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Παραμυθιάς και εξέφρασε την αντίθεση του στην κατασκευή του έργου

Έκλεισε λόγω ΧΥΤΑ η Εγνατία στον κόμβο Νεοχωρίου
Την είσοδο από και προς την Εγνατία Οδό στο κόμβο του Νεοχωρίου, απέκλεισαν σήμερα το πρωί όσοι από τους κατοίκους του Καρβουναρίου αντιδρούν στη κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι.
Στην περιοχή όπου οι εργασίες για την εκτέλεση του έργου έχουν ξεκινήσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, (γίνεται λόγος για 5 διμοιρίες ΜΑΤ) δεν επέτρεψαν την είσοδο των διαφωνούντων στους χώρους του εργοταξίου και έτσι αποφασίστηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας να κλείσει η Εγνατία στον εν λόγω κόμβο σε πρώτη από τις 12 μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι.Σε πρώτη φάση η κίνηση μπλόκαρε με αποτέλεσμα πολλοί να γυρίσουν πίσω αναζητώντας εναλλακτική διαδρομή, ενώ δρομολόγιο του ΚΤΕΛ αναβλήθηκε.
Έπειτα με την επέμβαση της τροχαίας ορίστηκε παρακαμπτήριος από το επαρχιακό δίκτυο (μέσω Γκρίκας ) και κάπως εκτονώθηκε η κατάσταση.
Στο χώρο έφτασε και η εισαγγελική αρχή για να πληροφορηθεί τα σχετικά με την κινητοποίηση. Οι κάτοικοι με επικεφαλής τον Δήμαρχο Παραμυθιάς κ. Γ. Σιώζο τους Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παραμυθιάς κ. Αλκ. Χάτζαρα, Προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων , αλλά και κατοίκων από την όλη περιοχή, εξέφρασαν για άλλη μια φορά την αντίθεση τους στο έργο όπως αυτό επαναβεβαιώθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παραμυθιάς που έγινε την Κυριακή με μοναδικό θέμα την διακοπή των εργασιών στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.Ας σημειωθεί ότι στην εν λόγω συνεδρίαση και παρουσία νομαρχιακών συμβούλων της μειοψηφίας, πληροφορίες λένε ότι δεν είχε κληθεί ο Νομάρχης, και αποφασίστηκαν τα εξής όπως αυτά αναφέρονται στο πρακτικό της συνεδρίασης που εστάλη στα μέσα ενημέρωσης.
«1.- Ζητούμε την άμεση διακοπή των εργασιών στο χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. Καρβουναρίου, καθώς και την άμεση απομάκρυνση των μηχανημάτων και των δυνάμεων της Αστυνομίας από το Καρβουνάρι προς εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης και προς αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων με απρόβλεπτες συνέπειες.
2.- Ζητούμε την άμεση συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό στην Ήπειρο, ο οποίος να προβλέπει την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. στο Νομό Πρέβεζας, καθώς και την υπαγωγή όλων των Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Θεσπρωτίας σε μια Διαχειριστική Ενότητα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
3.- Ζητούμε την άμεση χρηματοδότηση επέκτασης και εξοπλισμού του Χ.Υ.Τ.Α. Κορύτιανης για την διάθεση των Στερεών Αποβλήτων όλων των Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Θεσπρωτίας.
4.- Ζητούμε την άμεση απένταξη του έργου του Χ.Υ.Τ.Α. Καρβουναρίου από το Ταμείο Συνοχής, με παράλληλο διαχωρισμό του υποέργου *Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. Άρτας*.
5.- Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο Παραμυθιάς όπως με ανάθεση εντολής σε πληρεξούσιο-ους δικηγόρο-ους ασκήσει αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα κ.λ.π. ένδικα μέσα για την άμεση διακοπή των εργασιών στον χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. Καρβουναρίου, την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου Παραμυθιάς, κ.λ.π..
6.- Θέτει κάθε αρμόδιο ενώπιον των ευθυνών του από τυχόν έκτροπα στο χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. Καρβουναρίου και επιφυλάσσεται για τις μορφές του αγώνα που θα ακολουθήσει, ήτοι επ΄ αόριστον κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του Δήμου Παραμυθιάς, κλείσιμο Δημοτικών δρόμων, κ.λ.π.»
Εικάζεται ότι το κλείσιμο του δρόμου στον κόμβο του Νεοχωρίου, ήταν η πρώτη κίνηση των κατοίκων με βάση το τελευταίο σκέλος της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παραμυθιάς όπου γίνεται λόγος για τις μορφές αγώνα που θα ακολουθηθούν.Τις επόμενες μέρες και με βάση τα όσα ακουστήκανε στην διαμαρτυρία αναμένονται και άλλες τέτοιου τύπου κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: