Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Κατάπτυστη ηλεκτρονική δημοσιογραφία

Η στήλη δεν συνηθίζει να σχολιάζει κείμενα συναδέλφων και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. Υπάρχουν όμως θέματα και μεθοδεύσεις που δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστες γιατί πρώτα υποτιμούν την νοημοσύνη μας και έπειτα την αξιοπρέπεια μας ως πολίτες.Άλλωστε οφείλουμε να διακρίνουμε την υπεύθυνη ενημέρωση από το λιβελογράφημα, τον αχταρμά και την λάσπη.
Διαβάστε το παρακάτω κείμενο για να καταλάβετε με πόση «κακοήθεια» και προχειρότητα δημοσιογραφεί ηλεκτρονική εφημερίδα της Ηπείρου η οποία στον βωμό των σκοπιμοτήτων που προφανώς υπηρετεί ισοπεδώνει τα πάντα στο διάβα της.
«Δημοσιογράφοι» που κανείς δεν γνωρίζει αν υπογράφουν με το πραγματικό τους όνομα, και κανείς δεν γνωρίζει τι και ποιους υπηρετούν, απαλλαγμένοι από το άγχος και την διαχείριση μιας εφημερίδας με ταυτότητα έξοδα και νομικές υποχρεώσεις γράφει ότι θέλει και κρίνει άκριτα και χωρίς επίγνωση των πραγματικών αναγκών και ζητημάτων που πραγματικά έχει ανάγκη η τόπος.
Πιάνονται από μια άτυπη πηγή, καταφέρονται εναντίον προσώπων και καταστάσεων με την υπερβολή σε υπερθετικό βαθμό και έχουν και την εντύπωση ότι υπηρετούν με αυτόν τον τρόπο την Ήπειρο.
Το σχετικό site στο διαδίκτυο το παρακολουθούμε από την ημέρα που ξεκίνησε καθώς μας έστειλε σχετική ενημέρωση στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, αλλά ώρες, ώρες τα κείμενα εις βάρος των Θεσπρωτών αγγίζουν τα όρια της προβοκάτσιας και του κιτρινισμού.
Αντί για ταυτότητα μας παρουσιάζει μια εκθεσούλα σχετικά με την πύλη που αποκαλούμε Ήπειρο για να αιτιολογήσει την ύπαρξη του.
Ούτε ιδιοκτησία, Ούτε Δ/νση, ούτε συντακτική ομάδα ούτε τίποτα.
Απλά στα κείμενα δίνονται άγνωστα σε εμάς ονόματα συντακτών και ψευδώνυμα.
Στην στήλη επικοινωνία υπάρχει απλά ένα E-mail.
Αυτό ήταν όλο.
Ούτε ποιος ούτε γιατί.
Όμως το δημοσίευμα που ξεπέρασε κάθε όριο προκαλώντας την οργή και αγανάκτηση μας (φανταζόμαστε για όσους το διαβάσουν και των υπόλοιπων Θεσπρωτών) είναι το παρακάτω, όπου από τη μία συνδέονται άσχετα μεταξύ τους έργα και από την άλλη ο συντάκτης του κειμένου αγνοεί την σπουδαιότητα του έργου «Καρτέρι – Εγνατία» ή αλλιώς «Μεσοβούνι – Καρτέρι» προφανώς δεν γνωρίζουν ότι αυτός ο δρόμος συνδέει επισήμως την Εγνατία Οδό με τα τουριστικά παράλια της Ηπείρου και ότι δεν είναι ένας απλός δρομίσκος όπως τον παρουσιάζουν που συνδέει δύο ορεινά χωριά (έτσι νομίζουν ή αυτοί είναι η εικόνα που έχουν για την Θεσπρωτία;) και τον οποίο διέρχονται πέντε αυτοκίνητα την ημέρα μόνο. Αλλά τι να περιμένει κανείς από ανώνυμους προβοκάτορες.
Ώρα να παρουσιάσουμε το χάλι που μας παραθέτουν για ρεπορτάζ:

«ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΙ ΑΠΕΝΤΑΞΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δυσκολεύεται κάποιος να κατανοήσει και ερμηνεύσει την ικανοποίηση που εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος, για την απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα INTERREG III A Ελλάδα - Αλβανία του έργου «Σύνδεση ΕΟ Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας με Εγνατία Οδό (Τμήμα Κόμβος Καρτερίου - Κόμβος Μεσοβουνίου». Και δυσκολεύεται όποιος γνωρίζει ότι για να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο απεντάχθηκε ένα άλλο, κρίσιμης σημασίας για τα Γιάννινα. Πρόκειται για την διαμόρφωση της εισόδου της πόλης, του δρόμου δηλαδή από τον κόμβο των ΤΕΙ μέχρι τον Κόμβο της Εγνατίας Οδού. Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας βέβαια αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στο δεύτερο, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σίγουρα αντιδράσεις στα Γιάννινα. Αυτό όμως καθόλου δεν επηρεάζει την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα. Κι αυτά λένε ότι ο κ. Πανοζάχος, προτίμησε να τύχει άμεσης χρηματοδότησης και κατ' επέκταση κατασκευής ένας δρόμος που οι περισσότεροι Γιαννιώτες δεν ξέρουν κατά που πέφτει και να «πετάξει» έξω από το διασυνοριακό πρόγραμμα έναν δρόμο ζωτικής σημασίας για τα Γιάννινα. Η ιστορία του δρόμου Καρτέρι- Μεσοβούνι είναι μεγάλη και συνοδεύεται κι από αρκετό πολιτικό παρασκήνιο. Στην ουσία πρόκειται για έναν δρόμο που θα εξυπηρετήσει πολύ λίγα ορεινά χωριά της Θεσπρωτίας. «Γίνεται νέος δρόμος για πέντε αυτοκίνητα την μέρα» λένε εκείνοι που γνωρίζουν καλά την περιοχή. (Σ.Σ Μήπως ξέρουν κατά που πέφτει ο δρόμος;)Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν οι πραγματικές ανάγκες των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας αυτές που μέτρησαν στην απόφαση του Περιφερειάρχη. Γιατί αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα θα είχε προτιμηθεί η είσοδος της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας, όπου διέρχονται χιλιάδες αυτοκίνητα και τα ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινά. Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου για τον δρόμο στα ορεινά της Θεσπρωτίας; Καταρχάς προχώρησε στην σύνταξη των μελετών. Αφού τις ολοκλήρωσε αναζήτησε πηγή χρηματοδότησης. Αρχικά εγγράφηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και στην συνέχεια για να μην δώσει χρήματα το ελληνικό κράτος για έναν δρόμο που θα έχει ελάχιστη αξία για τους πολλούς αλλά τεράστια για τους λίγους, προτίμησε τους κοινοτικούς πόρους αφήνοντας οριστικά στα αζήτητα την είσοδο των Ιωαννίνων. Επί τη ευκαιρία να σημειώσουμε ότι έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την είσοδο της πόλης δεν κατέστη ακόμη δυνατή ούτε η ολοκλήρωση των μελετών. Πιθανόν ο κ. Πανοζάχος θα είχε τους λόγους του για να προτιμήσει το Καρτέρι- Μεσοβούνι. Όμως οι πολιτικές πιέσεις και τα πολιτικά παιχνίδια, που συνήθως δεν έχουν έναν πρωταγωνιστή αλλά περισσότερους, διόλου αφορούν τους Γιαννιώτες. Αυτό που πρέπει να τους απασχολήσει είναι ότι έχασαν ένα σημαντικό έργο. Να το χρεώσουν μόνο στον κ. Πανοζάχο ή ευθύνονται κι άλλοι;»

ΥΓ: Καταλάβατε τώρα γιατί βαθμό αναξιοπιστίας, αθλιότητας και ισοπέδωσης μιλάμε;Ο αστοιχείωτος ρεπόρτερ νομίζει ότι ο δρόμος Καρτέρι – Μεσοβούνι είναι έργο του επαρχιακού οδικού δικτύου. Δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι πρόκειται για την σύνδεση των βασικών οδικών αρτηριών του νομού και ότι αυτός ο δρόμος είναι άμεσα συνυφασμένος με την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
ΥΓ2: Αλλά τι πει κανείς, αυτή είναι κατά τα άλλα ανεξάρτητη φωνή της ηλεκτρονικής εφημερίδας που δεν θέλει να υπηρετεί σκοπιμότητες και συμφέροντα όπως κάνουν, η ίδια ηλεκτρονική εφημερίδα (ο θεός να την κάνει) το λέει και αυτό το ωραίο σε δημοσίευμα της, οι φιμωμένες παραδοσιακές εφημερίδες της Ηπείρου.
ΥΓ3: Αυτοί είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαστε μαζί τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το ίδιο ακριβώς έκανε και το ζέιτ:filiati.blogspot.com -.Κάνει δημοσιογραφική δουλειά όπου οι δηλωσεις παίζουν ρόλο χωρίς προφίλ και σχόλια.Μόνο με το email δεν πρέπει να το εμπιστεύονται.Ομως οι αγροίκοι ιδιοκτήτες κάποιων φύλλων-εντύπων,αρέσκονται στα email που γίνονται από τον ιδιοκτήτη αναρτήσεις.Το έγκυρο είναι:filiati-thesprotias.blogspot.com,όπου έχει χώρο γιά σχόλια.Το άλλο γιά την ομάδα με χιούμορ και χάρη:
http://arisfiliaton1.blogspot.com
http://politistikos-silogos-filiaton.blogspot.com,όπου η σοβαρές εφημερίδες-καθημερινές όπως " Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ ",μοπρούν να κάνουν σχόλια,να ζητήσουν ειδήσεις,κ.λ.π. διότι κάποιοι είναι υποχρεωμένοι να τους τα δώσουν(στους Δημοσιογράφους).Στο μπλόκ τι να δώσει κανείς και μάλιστα όταν είναι ανώνυμο δημοσιογραφικό.Είναι μπλόκ που μοιάζουν δημοσιογραφικά,αλλά " σαν " όχι κανονικά.Αυτά είναι γιά τον κάθε μπλόκερ χόμπυ και καλά κάνουν.Οταν κάποιος ασκεί δημοσιογραφία πρέπει να γνωρίζουμε ποιός είναι.