Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Κατά την εκδήλωση κοπής πίτσας της Ν.Α Θεσπρωτίας δήλωση με υπαινιγμούς για τις αντιδράσεις στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου από Α. Μπέζα:

«Κανένα ζήτημα όσο σοβαρό και αν είναι δε μπορεί να μετατραπεί σε βαρίδι στα πόδια μας στην πορεία της Θεσπρωτίας προς τα εμπρός»
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας. Στο χαιρετισμό του ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής ξεκαθαρίζοντας παράλληλα και τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να προχωρήσει ο νομός με την δρομολόγηση υποδομών προς τα εμπρός τονίζοντας πως στη Θεσπρωτία τα τελευταία χρόνια έχει επιτελεστεί έργο, τόσο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.Σε αυτήν την πορεία προς το μέλλον διευκρίνησε δεν μπορούμε να αναλωθούμε σε άγονες αντιπαραθέσεις ούτε έχουμε το δικαίωμα όσο σοβαρά να είναι τα ζητήματα να τα μετατρέψουμε σε βαρίδια στα πόδια μας εις βάρος της πορείας του νομού προς τα εμπρός, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο σαφή υπαινιγμό στις αντιδράσεις που έχουν προκύψει στην κατασκευή του διανομαρχιακού ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι. Συγκεκριμένα οι δηλώσεις του κ. Μπέζα έχουν ως εξής:
« Το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σήμερα, ως θεσμός γενικότερα, βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Για να ανταποκριθεί με επάρκεια σ’ αυτές τις προκλήσεις, ο ρόλος της θα πρέπει συνεχώς αναβαθμίζεται. Πολιτική επιλογή της Κυβέρνησής μας είναι ο θεσμός να ενισχύεται συνεχώς με νέες αρμοδιότητες, αλλά κυρίως με νέους πόρους. Με δεδομένο ότι το 80% των πόρων του Δ’ ΚΠΣ (δηλαδή πάνω από 36 δις ευρώ) κατευθύνεται στην Περιφέρεια, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το εύρος των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που παρέχονται στην Αυτοδιοίκηση του Α΄ και του Β΄ βαθμού για πραγματικά αναπτυξιακά άλματα.
Από το καλοκαίρι του 2005 που τέθηκε σε ισχύ το νέο σύστημα χρηματοδότησης, οι πόροι που αποδίδονται ετησίως απευθείας στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αποτελούνται από το 2% του ΦΠΑ και από το 10% των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Αυτούς τους φόρους τους εισπράττουμε βέβαια εμείς ως Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Καθώς λοιπόν ο ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια είναι ένας δυναμικός πόρος , έχει δηλαδή σημαντική ανοδική πορεία, τα έσοδα που έρχονται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο.
Η δεύτερη επισήμανση που θέλω να κάνω είναι ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας σήμερα εκτελεί ή πρόκειται να εκτελέσει σημαντικά έργα και διευρύνει συνεχώς τις αναπτυξιακές της παρεμβάσεις.
Βέβαια στο νομό υπάρχουν ακόμα βαθειά ριζωμένα από το παρελθόν προβλήματα και θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιδράσεις. Αυτή είναι η λειτουργία της Δημοκρατίας.

Η πορεία όμως της Θεσπρωτίας προς τα εμπρός δεν πρέπει να ανακοπεί. Η Θεσπρωτία προχωράει συνεχώς μπροστά τα τελευταία χρόνια, και αυτό οφείλεται όχι σ’ εμάς, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή λοιπόν η πορεία όχι μόνο δεν πρέπει να ανακοπεί, αλλά εντελώς αντίθετα πρέπει με υπευθυνότητα να προσηλωθούμε στην αποστολή μας, να αφήσουμε τις άσκοπες αντιπαραθέσεις και να εντείνουμε τους ρυθμούς μας για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Κανένα ζήτημα όσο σοβαρό και αν είναι δε μπορεί να μετατραπεί σε βαρίδι στα πόδια μας στην πορεία της Θεσπρωτίας προς τα εμπρός. Αυτό το μήνυμα θέλω να δώσω ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του νομού».



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΠΑΝΤΟΥ.Είναι κανονικό ρεπορτάζ στο madata.gr εκεί που γράφει Νέα από την Ελλάδα------ >Ηπειρος

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι να μη βλέπουμε τη Θεσπρωτία σαν οικία. Με σαλόνι, κουζίνα,υπνοδωμάτια, τουαλέτα...που κάποιοι πρέπει να την επωμιστούν για όλους. Αλλά σαν κάτι ποιο σύνθετο.
ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ
Γιάννης Βέλλης

Ανώνυμος είπε...

κοπή πίτσας...πολύ πρωτότυπο.
Ενδιαφέρον και η μάχη της τουαλέτας.

Ανώνυμος είπε...

Γιά σου τζώνη
ε!!δεν αντέχεται η όλη ιστορία.Κάποιος έγραψε σε σχόλια του ατσαλάκωτου ότι: " γέμισε το Φιλιάτι καπνό χειμωνιάτικα ,την ίδια στιγμή που γινόταν τα εγκαίνια του νέου δημαρχείου ".Σωστότατος και μπράβο του.Οπως:" ο περιπτεράς στην οροφή και η εξουσία συνεδρίαζε με αγριογούρουνο και ντόπιο κρασί στο δίπλα μαγειριό ".Λοιπόν Ατσαλάκωτε;;;Ποιό ρεπορτάζ θα διαβάσουμε στην Θεσπρωτική ;;που αυτό το διάστημα (7 μήνες) είναι πρώτη;;;;;

Ανώνυμος είπε...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΕΤROPOLIS", 3/3/2008

ΧΥΤΑ χωρίς βιολογικούς

Οι Βρυξέλλες δεν χρηματοδοτούν την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών, εφόσον αντιδρούν οι τοπικές αρχές.

........
όπως έχει καταστήσει σαφές η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο εξής δεν θα χρηματοδοτεί κανένα έργο που δεν τυγχάνει της αποδοχής των τοπικών κοινωνιών.

........

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρώ το τελευταίο διάστημα τις συγκρούσεις για το θέμα του ΧΥΤΑ στη Θεσπρωτία. Η πολιτική ηγεσία του νομού, ο κ. Μπέζας δηλαδή, αλλά και ο κ. Περιφερειάρχης μαζί με τοπικά στελέχη προσπαθούν να μας πείσουν για τη χρησιμότητά του και ότι θα κάνουν το σωστό έστω και αν ο τελευταίος πολίτης αυτού του τόπου αποφασίσει να σταθεί απέναντί τους. Γιατί "η πρόοδος και δημόσια υγεία υπερτερούν των τοπικών συμφερόντων, κλπ, κλπ...."

Από την άλλη πλευρά παντού στην Ελλάδα και σε εμάς τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ κυριαρχούν θέσεις υπέρ ΧΥΤΥ και ποιο προχωρημένες.

Δεν ξέρω γιατί αυτή η εμμονή σε ξεπερασμένες λύσεις, όπως οι ΧΥΤΑ.Είπαμε να διώξουμε τις παράνομες χωματερές, αλλά οι ξεπερασμένες και πρόχειρες λύσεις- τύπου ΧΥΤΑ -θα πρέπει να είναι εκτός πολιτικού προγράμματος και όχι εκβιαστικές ή επιβαλλόμενες στην τοπική κοινωνία. Τα παλιά λάθη δεν έχουν ανάγκη από νέα.

Ήδη στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ιδίως στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυριαρχούν λογικές που έχουν σαν βάση τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων. Γιατί αυτές δεν φτάνουν στη Θεσπρωτία;...

"Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται συνεργασία, συνεννόηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, προκειμένου να καταλήξουμε από κοινού στις πλέον αποτελεσματικές και σύγχρονες λύσεις.


Για τους πολίτες που υπηρετούμε, για την πατρίδα μας, για το περιβάλλον που οφείλουμε να σεβόμαστε και να διασώσουμε. Ιδιαίτερα για το λεκανοπέδιο της Αττικής, ένα κρίσιμο δεδομένο αποτελεί, ως γνωστόν, η χωροθέτηση νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Μια διαδικασία που αποδεικνύεται και στην πράξη εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων που προκύπτουν. Προσωπικά, κατανοώ τις αντιδράσεις. Πρέπει όμως να πω ότι οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην έλλειψη ενημέρωσης, και κατά δεύτερο στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς εμάς, που θα αναλάβουμε να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο σημαντικό έργο. Φοβούνται οι πολίτες ότι οι όποιες παραλείψεις και αστοχίες σε ένα τόσο μεγάλο και κρίσιμο για την ποιότητα της ζωής τους έργο, θα έχουν μακροχρόνιες και επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία τους.
Θυμούνται οι πολίτες την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και γι' αυτό δεν μας πιστεύουν σήμερα.
Αρχικά λοιπόν, πρέπει να δώσουμε στους πολίτες να καταλάβουν, με κάθε λεπτομέρεια, το σχέδιο μας, τις επιπτώσεις του και τις πρόνοιες που λαμβάνονται ώστε να αποτραπούν τυχόν αρνητικές παρενέργειες. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε απέναντι στους πολίτες ότι εμείς δεν θα κάνουμε ΧΥΤΑ . Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν σταθμοί μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, κέντρα διαλογής απορριμμάτων, εργοστάσια ανακύκλωσης (το ένα ήδη ολοκληρώθηκε) και ΧΥΤΥ δηλαδή Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων . Δεν θα κάνουμε ΧΥΤΑ και εναρμονιζόμαστε με την κοινοτική νομοθεσία και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
Η καθυστέρηση τόσων ετών δεν οφείλεται σε εμάς . Σήμερα η ΝΔ ακούει την Αυτοδιοίκηση και την στηρίζει στην δράση της. Όλα αυτά όμως, πρώτα από όλα είναι ζήτημα ενημέρωσης. Είναι ζήτημα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης πολιτών και αρχών.
Εξάλλου, η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι όπου εφαρμόστηκαν σωστές μέθοδοι , εξασφάλισαν την προστασία του περιβάλλοντος, και απέτρεψαν την υποβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών".

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ Βουλευτής Νομού Πέλλας Νέα Δημοκρατία ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ν.Δ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ν.Δ.

Πηγή: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

* Ομιλία του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. κ. Ιορδάνη Τζαμτζή στην διημερίδα της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. για τη διαχείριση των απορριμμάτων


http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=48874&Itemid=156

Επιτέλους ας σταθούμε στην ουσία του προβλήματος και ας φέρουμε την κοινωνική ειρήνη στο νομό Θεσπρωτίας. Δίνοντας τη σωστή λύση. Δεν χρειάζονται μέτωπα που μας αυτοκαταστρέφουν και οδηγούν στην οπισθοδρόμηση, που θέλω να πιστεύω ότι κανείς μας πραγματικά δεν θέλει.

Γιάννης Βέλλης

Εκπρόσωπος

ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

στο Νομό Θεσπρωτίας

thesprotia@gmail.com