Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Ημερίδα για το φυσικό αέριο: Προέχει η ενημέρωση

Ημερίδα για το φυσικό αέριο διοργανώνει η ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας από κοινού με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας και σε συνεργασία με το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Θέμα της ημερίδας που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας το φυσικό αέριο και συγκεκριμένα οι «Αναπτυξιακές προοπτικές και περιβαλλοντικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, από τη διέλευση αγωγών Φυσικού Αερίου και τη λειτουργία των ανάλογων εγκαταστάσεων».
Φανταζόμαστε ότι με τη φράση «λειτουργία ανάλογων εγκαταστάσεων» εννοούν την Μονάδα Συμπίεσης του φυσικού αερίου προς την Ιταλία που η χωροθέτηση της σημαίνει και το που θα καταλήξει τελικά ο περιβόητος αγωγός.
Όποια και αν είναι η θέση μας και η θέση των πολιτών για το θέμα, αυτό που προέχει και είναι το ζητούμενο είναι η ενημέρωση μας με τρόπο επιστημονικό και υπεύθυνο.
Και αυτό τώρα που η υπόθεση είναι σε φάση μελέτης και η προμελέτη είναι γνωστή όπως και η εκτίμηση των πρώτων σχεδιασμών.
Άλλωστε για να αποφευχθούν φαινόμενα πανικού και υστερίας έχουν εκφραστεί θέσεις και απόψεις που δηλώνουν τόσο την θέληση των τοπικών κοινωνιών όσο και της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης που ζητάνε η εγκατάσταση να βρεθεί εκτός των περιοχών υψηλής τουριστικής ανάπτυξης.
Η εκφρασμένη θέση όμως δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην ενημέρωση και στην εξεύρεση και πρόταση της εναλλακτικής διαδρομής.Απαιτείται λοιπόν υπεύθυνος χειρισμός απ’ όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, διαλεκτικό πνεύμα και διάθεση συνεργασίας ώστε να φωτιστούν όλες οι πτυχές του ζητήματος αφού η υπόθεση του φυσικού αερίου έχει να κάνει με μια στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της γενικότερης πολιτικής ηγεσίας του τόπου και σχετίζεται με εθνικά συμφέροντα που διαμορφώνουν τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Γι’ αυτό, ας μείνουμε μακριά από προχειρότητες, πειραματισμούς και σχεδιασμούς επί χάρτου και ας διερευνηθεί και διαπιστωθεί η ουσία του θέματος ακούγοντας με προσοχή τις προτάσεις και τις προοπτικές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: