Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Φυσικό Αέριο το ΝΑΙ, το ΟΧΙ και από πού θα περάσει;


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ημερίδα που διοργάνωσε η ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, και το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Είχε όμως και μια πρωτοφανής κινητοποίηση η οποία έστειλε τα δικά της μηνύματα τα οποία οφείλει η πολιτεία, η κυβέρνηση, και οι διοικητικοί παράγοντες του τόπου να λάβουν, να αναλύσουν και να τα ερμηνεύσουν.

Και ναι μεν το φυσικό αέριο ως καύσιμο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τα παράγωγα του άνθρακα και του πετρελαίου και σαφώς είναι μια εναλλακτική λύση στο ενεργειακό και μέχρι στιγμής φτηνή σχετίζεται και με μία στρατηγική επιλογή της χώρας και την ίδια ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε, αλλά τίθεται ένα ζήτημα στο νομό και αυτό δεν είναι άλλο από την πορεία διέλευσης του και την υφιστάμενη αναπτυξιακή εικόνα.

Επίσης κανείς δεν αποκλείει τις επιστημονικές μετρήσεις και τα δεδομένα σχετικά με την όχληση, σε σχέση με ότι γνωρίζουμε δεν είναι τέτοια που να το καθιστούν αρνητικό παράγοντα το αντίθετο μάλιστα.

Επιπλέον τα οφέλη μπορούν να είναι πολλαπλά για τον τόπο, αρκεί και οι τοπικοί παράγοντες να απαιτήσουν και να διαπραγματευτούν την δίκαια για τον τόπο και την περιοχή μας αναλογία.

Όμως το ζητούμενο σ’ αυτήν την περίπτωση δεν είναι μόνο τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν, ούτε μόνο οι απόψεις των ειδικών.

Άλλωστε δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο κάθε ειδικός και μη ξεχωριστά, εκείνο που έχει σημασία είναι η άποψη και θέση των κατοίκων τώρα που το έργο βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού.


  • Είναι πρέπον και φρόνιμο από την πολιτεία και τους κυβερνητικούς παράγοντες να περάσουν τον αγωγό στην καρδιά του τουρισμού της Θεσπρωτίας και εντός δύο βασικών τουριστικών πυρήνων με εξελισσόμενη προοπτική στην Ήπειρο;

  • Είναι λογικό από την μία να εντάσσεις αυτές τις περιοχές στην τουριστικά ανεπτυγμένη ζώνη και από την άλλη να σχεδιάζεις μία άλλου τύπου υποδομή που δεν συνάδει με την υπάρχουσα κατάσταση;

  • Μήπως η ΔΕΠΑ και η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν χωράνε όλα παντού;

  • Μήπως πρέπει να εξετάσει σοβαρά μια εναλλακτική χάραξη σε περιοχή, εκτός τουριστικής ζώνης, όπου οι απαιτούμενες υποδομές δεν θα δημιουργούν πρόβλημα αντίθετα θα δίνουν αντισταθμιστικές λύσεις στην ανάπτυξη της;

  • Τέλος μήπως τα θεσμοθετημένα όργανα του νομού θα πρέπει να οργανώσουν μία συζήτηση σχετικά με το όλο εγχείρημα του φυσικού αερίου;

Η ημερίδα που διοργανώθηκε, παρά την ένταση κάποιων στιγμών, ήταν μία καλή αρχή και μία πρώτη ενημερωτική επαφή στο ζήτημα του φυσικού αερίου.

Θα πρέπει να ακολουθήσουν κι’ άλλες που να δίνουν και το εναλλακτικό στίγμα, λύνοντας απορίες και δίνοντας το γενικότερο αναπτυξιακό πλαίσιο σε βάθος χρόνου και πως αυτό μπορεί να μας δώσει στρατηγικά πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: