Σκοντάφτει η διέλευση του φυσικού αερίου
Περίπου 2000 άτομα κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του ΤΕΙ και γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο λέγοντας ΟΧΙ στην διέλευση του αγωγού και στον σταθμό συμπίεσης στις τουριστικές κορωνίδες του νομού
Φαίνεται πως έπεσε σε κακοτράχαλο μονοπάτι η διέλευση του φυσικού αερίου από την Θεσπρωτία.
Οι κάτοικοι της Πέρδικας και των Συβότων με μια άνευ προηγμένου συμμετοχή, περίπου 2000 άτομα κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του ΤΕΙ, έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση και στους ιθύνοντες της ΔΕΠΑ διατρανώνοντας το δικό τους ΟΧΙ στην διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τα διοικητικά όρια τους και την παράκτια ζώνη της περιοχής.
Εκ των πραγμάτων η ατμόσφαιρα στην ημερίδα ήταν ηλεκτρισμένη και το ένταση βασικό χαρακτηριστικό της όλης εκδήλωσης.
Μοιραία λοιπόν η ημερίδα ενημέρωσης ιδίως μετά τις εισηγήσεις των ειδικών και με τις τοποθετήσεις των φορέων και των κατοίκων μετατράπηκε σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.
Φορείς τις περιοχής και κάτοικοι εξέφρασαν έντονα την αγωνία και την ανησυχία τους τονίζοντας πως τόσο η διέλευση του αγωγού όσο και η εγκατάσταση της μονάδας συμπίεσης φυσικού αερίου θα υποβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και θα εκτρέψει τις εν λόγω περιοχές από την δρομολογημένη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων είκοσι ετών.
Οι κάτοικοι της Πέρδικας και των Συβότων έχουν επενδύσει τα όνειρα και τις προσδοκίες τους στον τόπο τους και όχι μόνο ψυχρά κάποια χρήματα σε απρόσωπες επενδύσεις και εύλογα η απορία τους έγκειται στις διφορούμενες πράξεις της ελληνικής πολιτείας να τις εντάξει στο ειδικό χωροταξικό στις ανεπτυγμένες περιοχές από τη μία και από την άλλη να θέλει να περάσει από αυτές ένα αναπτυξιακό έργο μεν που σχετίζεται με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και το στρατηγικό πλαίσιο αυτής εντός των σχεδιασμών της Ε.Ε, πλην όμως και όχι συμβατό με την εικόνα του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής.
Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της κοινότητας Πέρδικας Δημήτρης Πάκος ξεκαθάρισε πως το Κοινοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι δεν θέλουν την διέλευση του αγωγού και του σταθμού συμπίεσης στα διοικητικά όρια της Πέρδικας και των Συβότων. Ζήτησε βέβαια να εξεταστούν εναλλακτικές διαδρομές και προτάσεις που με βάση στοιχεία από το ιστορικό του έργου και την επικοινωνία της ΔΕΠΑ με την κοινότητα Πέρδικας υπάρχουν όπως να περάσει Βόρεια από την περιοχή της Σαγιάδας κάτι που θα μείωνε όπως ανέφερε και η ίδια η ΔΕΠΑ τότε το μήκος όπως και το κόστος του αγωγού.
Η διοργάνωση βέβαια της ημερίδας είχε ως στόχο την ενημέρωση για το φυσικό αέριο, την φιλικότητα του προς το περιβάλλον, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και την διαλεύκανση από ειδικούς των όποιων αποριών και ανησυχιών σχετικά με την φύση του όλου εγχειρήματος και την σχέση και επιρροή του στην προδιαμορφωμένη αναπτυξιακή εικόνα από τη μία και στο φυσικό περιβάλλον από την άλλη.
Ωστόσο τέτοια τροπή δεν μπορούσε να πάρει η εκδήλωση αφού δεν τέθηκε ζήτημα αν βλάπτει ή όχι το φυσικό αέριο, αλλά αν θέλουν οι τοπικές κοινωνίες το έργο έτσι όπως αυτό διαφάνηκε ως εικόνα και σχέδιο μετά την δημοσίευση της προμελέτης που γέννησε τις ανησυχίες οι οποίες τροφοδότησαν κλίμα αντίδρασης και αντίθεσης στο έργο, ιδίως με την περιγραφή του σταθμού συμπίεσης και τις καμινάδες που φάνταζαν ως η απόλυτη αντίθεση στην τουριστική εικόνα της ευρύτερης περιοχής.
Για την ιστορία αναπτύχθηκαν τα κάτωθι θέματα από τους ειδικούς που προσκλήθηκαν να μιλήσουν στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας, Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, και το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με γενικότερο θέμα « Αναπτυξιακές προοπτικές και περιβαλλοντικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, από τη διέλευση αγωγών Φυσικού Αερίου και την λειτουργία των ανάλογων εγκαταστάσεων ».
Την εκδήλωση συντόνισαν ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θ. Πιτούλης, και ο Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΗ οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γ.Γ.Π.Η Δημήτρης Πανοζάχος, Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων.
Τα θέματα είχαν ως εξής:
1.Φυσικό Αέριο – Οικονομικό , Ασφαλέςκαι light » από τον Δημήτριο Σούλτη Ηλεκτρολόγος Μηχανικός &Φυσικός - πρώην Δ/ντης ΥΗΣ Πηγών Αώου
2. «Βασικά Τεχνικά και Λειτουργικά Χαρακτηριστικά του Υποθαλάσσιου Αγωγού Ελλάδας – Ιταλίας και των Σταθμών Συμπίεσης και Μέτρησης » από τον Αντώνη Νάτσικα Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Εταιρικής Ανάπτυξης & Σχεδιασμού της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ( ΔΕΠΑ Α.Ε ).
3. :« Κύρια Περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με την κατασκευή και λειτουργία του Ελληνοϊταλικού αγωγού Φ.Α στην παράκτια περιοχή της Κοινότητας Πέρδικας και Δήμου Συβότων του Ν. Θεσπρωτίας » . από τον Κωνσταντίνο Μπάτο Χημικό Μηχανικό , Υπεύθυνο Περιβαλλοντικών Μελετών της ΕΧΕRGIA A.E
4. :« Προδιαγραφές Εγκαταστάσεων Αεριοστροβίλων / Συμπιεστών » . από τον Εμμανουήλ Κακαρά Καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Μηχανολόγων –Μηχανικών Ε.Μ.Π , Τομέας Θερμικής Μηχανικής , Εργαστήριο Ατμολεβήτων & Θερμικών Εργοστασίων .
5. « Τουρισμός και Ενεργειακά Δίκτυα . Σύγκρουση η συνύπαρξη ;; » από τον κ. Νικηφόρος Μπαλατσινός Χωροτάκτη , Πρόεδρος Δ.Σ : ΘΕΩΡΗΜΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε .
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις κατοίκων και φορέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου