Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Πανεπιστημιακό τμήμα στην πόλη

Έξυπνη η νύξη του Δημάρχου Ηγουμενίτσας στην ημερίδα για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων να ζητήσει την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος έστω και ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Μια νύξη την κατάλληλη στιγμή ενώπιον των προσκεκλημένων καθηγητών τόσο του ΑΠΘ όσο και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που ήρθαν και παρακολούθησαν την εν λόγω διάλεξη και έπειτα προς τιμήν τους δόθηκε δεξίωση στο Κέντρο «Κεντρικό» στο Δρέπανο, και οι οποίοι με την διοργάνωση τέτοιων δράσεων πιθανόν να μπουν σε σκέψεις σχετικά με το τι μπορεί να δρομολογηθεί σ’ αυτόν τον τόπο.
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος στην πόλη.Παλαιότερα επί Δημαρχείας Ανδρέα Νταή είχε μείνει μετέωρη η ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Μεταφορών στην θεσπρωτική πρωτεύουσα. Μια κίνηση που στην πορεία κάπου βάλτωσε.
Προχθές στην Δημοτική Ολομέλεια του ΠΑΣΟΚ στην Ηγουμενίτσα, στις επισημάνσεις της η επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας κ. Αθηνά Ιωάννου αναφέρθηκε στο θέμα του Ινστιτούτου Μεταφορών. Μια υπόθεση που μάλλον οφείλουμε και αυτήν να την επανεξετάσουμε.
Άλλωστε κοινός στόχος όλων όπως αντιλαμβάνεται η στήλη είναι το πανεπιστημιακό τμήμα.
Μήπως η δημοτική αρχή της πόλης πρέπει να δει και αυτήν την περίπτωση, και στο που κόλλησε τελικά η εξέλιξη της, σε συνδυασμό με ότι καινούριο μπορεί να διεκδικηθεί και πιθανόν να έχει υπόψη της;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η επαρχία χρειάζεται μοναδικά σε ειδικότητα και ισχυρά τμήματα για να έχουν πιθανότητα επιβίωσης. Αλλιώς τα παιδιά ξαναδίνουν και περνάνε στο ΤΕΙ Αθήνας ή σε μία 2 μεγάλες πόλεις που είναι δίπλα τους. Άλλωστε εκεί μπορεί να το συνδυάσουν και με μία εργασία για να καλύπτουν κάποια εξοδά τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Aυτό θα πρέπει να είναι η σημαντικότερη παράμετρος στις συζητήσεις για το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.
http://e-thesprotia.eu/forum/viewtopic.php?p=168#168

KAΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΡΘΟΥΝ ΠΟΤΕ.
Γιάννης Βέλλης

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ ή αλλιώς γενικότερα η εκπαίδευση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως χώρος- πεδίο οικονομικής αντιπαράθεσης και εισαγωγής "τουριστικού συναλλάγματος" στην μικροοικονομία κάθε τόπου.
Η εκπαίδευση και η παραγωγή γνώσης είναι ζήτημα σοβαρό που απαιτεί υποδομές και κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή της.
Ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα δεν μπορεί να είναι αποκομμένο ούτε να "φυτεύεται". Η ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος απαιτεί την συγκρότηση επιστημονικού αντικειμένου με στόχους και αναφορές στην διεθνή βιβλιογραφία. Απαιτεί την εξασφάλιση των υλικών και πνευματικών υποδομών για την απρόσκοπτη ανάπτυξή του. Απαιτεί την ένταξή του σε μια ευρύτερη κοινότητα γνώσης και ανταλλαγής ιδεών και ανάπτυξης κριτικής μέσω της αλληλόδρασης επιστημών και μεθοδολογικών εργαλείων. Απαιτεί τέλος κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα εντός ενός ευρύτερα αποδεκτού και συγκροτημένου επιστημονικού αντικειμένου.
Όλα αυτά, πολύ συνοπτικά πάντα, μας καταδυκνείουν ότι τα Πανεπιστημιακά Τμήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως τονωτικά ασθμαίνοντων τοπικών κοινωνιών!!! Η ανάπτυξη ενός τόπου απαιτεί μελέτη και σοβαρότητα και όχι ευφάνταστα πυροτεχνήματα.
Ας αντιμετωπίσουμε επιτέλους και ας απαιτήσουμε συλλογικά ως κάτοικοι την ανάπτυξη του τόπου μας αναδυκνείοντας τα ελλείματά μας αλλά και τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικά που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ανάπτυξη μακριά απο στρεβλώσεις.
Η εκπαίδευση και η γνώση είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να αντιμετωπίζεται ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης και παραγωγής εισοδήματος τουριστικής υφής.