Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Παρουσία των Υφυπουργών Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώη και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Α. Μπέζα


Εγκαινιάστηκε το νέο Δημαρχείο Συβότων στην έδρα του Δήμου Πλαταριά
Τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου Συβότων στην Πλαταριά, πραγματοποίησαν την π. Παρασκευή 08/02/08 οι υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, παρουσία του Νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Β. Γιόγιακα, Δημάρχων, Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβούλων, εκπροσώπων των αρχών και των φορέων της περιοχής αλλά και πλήθους πολιτών.
Το κτίριο του νέου Δημαρχείου Πλαταριάς έχει αναπτυχθεί σε 2 επίπεδα, ισόγειο και 1ος όροφος, με συνολική επιφάνεια 728 τ.μ. Στο ισόγειο υπάρχουν η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, το ΚΕΠ, η γραμματεία, το γραφείο του προέδρου του ΔΣ και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Στον 1ο όροφο υπάρχουν 8 γραφεία μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: το γραφείο του Δημάρχου, τα γραφεία των αντιδημάρχων και οι διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και το αρχείο του Δήμου. Το κτήριο εκτός από την κύρια είσοδο διαθέτει ακόμα 4 επιμέρους εισόδους, πρόσβαση για ΑΜΕΑ και ανελκυστήρα. Το έργο κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), 383.000 ευρώ και το πρόγραμμα Θησέας 280.000 ευρώ.
Στο παλιό Δημαρχείο μεταστεγάστηκε ήδη το ΚΑΠΗ Πλαταριάς και μέχρι το καλοκαίρι θα μεταστεγαστεί και ο παιδικός σταθμός. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Συβότων κ. Γιαννούλης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην "δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για την προσπάθεια να εγκατασταθούν εκεί κάθε είδους πετρελαιοειδή αλλά και την εγκατάσταση της μονάδας συμπίεσης του φυσικού αερίου".
Ο Δήμαρχος Συβότων επεσήμανε πως "η δρομολογημένη πορεία ανάπτυξης αυτού του τόπου είναι στραμμένη προς τη θάλασσα και τον τουρισμό και πως η περιοχή έχει ανάγκη από τέτοιου είδους υποδομές που λείπουν όπως μαρίνες". Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Δήμος Συβότων πέτυχε να εξασφαλίσει κατά προτεραιότητα την χρηματοδότηση μελέτης Βιολογικού Καθαρισμού Συβότων από το 3ο ΚΠΣ, με ανάληψη δέσμευσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή του έργου, που το χαρακτήρισε ύψιστης σημασίας για το μέλλον των Συβότων. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυναν ο πρώην Δήμαρχος Συβότων κ. Θεόφιλος Παππάς και ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας και οι υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Ζώης και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζας.
Ο κ. Ζώης μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Τ.Α. έχει να επιτελέσει σοβαρό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και πως το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια αυτή.

Α. Μπέζας: «Ανάπτυξη με με διάλογο και κυρίως με υπευθυνότητα και όχι με κινδυνολογία και πολιτική υποκρισία»
Στο χαιρετισμό του ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το μέλλον ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό δείχνει η διεθνής εμπειρία αλλά και η ελληνική παράδοση. Η αποτελεσματικότητα του Κράτους εξαρτάται άμεσα από την ουσιαστική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, στόχος και επιδίωξή μας είναι η δημιουργία ισχυρής τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτοδιοίκησης, στην υπηρεσία όμως του πολίτη. Απόδειξη του ότι στηρίζουμε ενεργά την Αυτοδιοίκηση αποτελεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», από το οποίο ολοκληρώθηκε το Δημαρχείο που εγκαινιάζουμε σήμερα, αλλά και χρηματοδοτούνται μια σειρά από έργα που γίνονται στο Δήμο Συβότων και τους άλλους Δήμους του Νομού και που διευκολύνουν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών. Απόδειξη του ότι στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση αποτελεί το γεγονός ότι διοχετεύεται στην περιφέρεια μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το 82% των πόρων του ΕΣΠΑ (2007-2013). Το 82% των 37.5δις ευρώ (εθνική και κοινοτική συμμετοχή) θα διατεθούν κυρίως μέσω της Αυτοδιοίκησης για αναπτυξιακές δράσεις εκτός του λεκανοπεδίου Αττικής. Η ατζέντα των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα όλων μας. Και τέτοια ζητήματα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη των φυσικών ιδιαιτεροτήτων και του χαρακτήρα της κάθε περιοχής. Επιδιώκουμε λοιπόν την ανάπτυξη, αλλά θέλουμε να προστατεύουμε ταυτόχρονα το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. Όπως επίσης θέλουμε την ανάπτυξη, αλλά οι όποιοι σχεδιασμοί γίνονται, έχουν ως πρώτο μέλημά τους να μην αλλοιώσουν το φυσικό πλούτο και τον τουριστικό χαρακτήρα της παραλιακής περιοχής της Θεσπρωτίας. Αν δεν έχουν τέτοιο μέλημα, εδώ είμαστε εμείς και εσείς που μας ψηφίζετε για να το διασφαλίσουμε. Αυτά όμως τα ζητήματα πρέπει όλοι μας, και βέβαια η Αυτοδιοίκηση, να τα προσεγγίζουμε με διάλογο και κυρίως με υπευθυνότητα και όχι με κινδυνολογία και πολιτική υποκρισία ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: