Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Η πίτα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και το φυσικό αέριο

Πιστό στους θεσμούς της αποκέντρωσης το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας έκοψε φέτος την πίτα του στην τουριστική κοινότητα της Πέρδικας.
Ως γνωστόν στην Πέρδικα έχουν στραφεί τα φώτα της δημοσιότητας και για έναν άλλο λόγο, την υπόθεση κατάληξης του φυσικού αερίου και την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας η οποία ευλόγως ανησυχεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανατρέψει την αναπτυξιακή προσπάθεια των τελευταίων είκοσι ετών.
Όμως όταν το Επιμελητήριο και τα μέλη του συγκεντρώνονται και οργανώνουν δράσεις έχουν ως ζητούμενο και μπούσουλα την ανάπτυξη και την διαμόρφωση επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών και πιστό σ’ αυτόν τον μπούσουλα βρέθηκε σε μία από τις πιο αναπτυσσόμενες να όχι στην πιο αναπτυσσομένη περιοχή του νομού όπως αναφέρθηκε και στην ομιλία του ο Πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Πάκος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Σε μια άψογη οργανωτικά εκδήλωση και παρουσία πλήθος κόσμου γρήγορα γέμισε η αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του κοινοτικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα και ανέπτυξε του στόχους του φορέα.
Μοιραία λοιπόν η αναφορά στο θέμα του φυσικού αερίου ήταν αναπόφευκτη.
Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.
Βέβαια όπως προείπαμε το ζητούμενο στην όλη ιστορία είναι η ανάπτυξη.
Ναι λοιπόν στην ανάπτυξη αλλά πάντα με προϋποθέσεις, με σεβασμό στην υπάρχουσα κατάσταση και στην άποψη της τοπικής κοινωνίας που δραστηριοποιείται και έχει επενδύσει επαγγελματικά και επιχειρηματικά στην περιοχή.Μια συνετή γραμμή που δεν αποκλείει τις αναπτυξιακές ευκαιρίες και προοπτικές σέβεται όμως την γνώμη των μελών του ότι μια παράταιρη στον τουρισμό υποδομή μπορεί να επιφέρει βλάβες στο τουριστικό προφίλ της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας
Στο ραγδαία αναπτυσσόμενο τουριστικό προφίλ της περιοχής όπως αυτό πλέον αντικατοπτρίζεται και έχει σχεδιαστεί και μέσα από τις δράσεις του (ΣΧΟΠ) ο οποίες έχουν ολοκληρωθεί και ετοιμάζεται η επόμενη του φάση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Πάκος ο οποίος τόνισε ότι οι όποιες αναπτυξιακές δράσεις πρέπει να συνάδουν με το τουριστική εικόνα της κοινότητας που παρέχει εκπληκτικό φυσικό τοπίο και αναψυχή στους επισκέπτες της προσελκύοντας τα τελευταία χρόνια ντόπιους και ξένους επενδυτές.
Θα ήταν άδικο για την περιοχή να δέχονταν ξένες προς την φύση της εξέλιξης της δράσεις και υποδομές όπως ο Σταθμός Συμπίεσης Φυσικού Αερίου.
Πρότεινε μάλιστα σε συνεργασία με την Ν.Α Θεσπρωτίας, το Επιμελητήριο και τους λοιπούς φορείς την διοργάνωση ενός συνεδρίου για τον τουρισμό στην περιοχή.
Μια έξυπνη κίνηση από τον Πρόεδρο που παλεύει ν’ αναδείξει τον τουριστικό χαρακτήρα της κοινότητας του με απώτερο σκοπό να την διαφυλάξει από δράσεις που θα αλλοίωναν και θα υποβάθμιζαν την περιοχή.

Ο Νομάρχης
Ετούτη τη φορά ο Νομάρχης δεν βιάζεται ούτε να πάρει αποφάσεις, ούτε και να αποκλείσει καταστάσεις.
Φαίνεται πως έμαθε γρήγορα με τα όσα έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει στη θητεία του και κυρίως αντιλήφθηκε ότι οι βιαστικές αποφάσεις οδηγούν σε αδιέξοδα και έτσι και δεν προτρέχει πριν εκτιμήσει επαρκώς την κατάσταση.
Έτσι από την μία είδε θετικά την πρόταση του Προέδρου για την διοργάνωση συνεδρίου από την άλλη όμως απέφυγε έξυπνα να πάρει θέση στο θέμα του φυσικού αερίου.
Άλλωστε για τον ίδιο προέχει η ενημέρωση και η εξέταση όλων των εναλλακτικών προτάσεων πριν θεωρηθεί κάτι ως δεδομένο.

Ο Υφυπουργός
Μετά απ’ όσα αναφέρθηκαν όλοι περίμεναν την αναφορά του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, που και εκπρόσωπος του νομού στο κοινοβούλιο είναι από τη μία και μέλος της κυβέρνησης από την άλλη, στο θέμα και αν θα γινόταν στην εν λόγω εκδήλωση και την δεδομένη στιγμή μια τέτοια αναφορά.
Και πράγματι ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας του βασικούς άξονες του συλλογισμού του κάνοντας λόγο για τρεις αρχές.
1ον. Πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας για την χώρα που σχετίζεται με διεθνείς συμφωνίες αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.
2ον . Ότι όλοι συμφωνούν ότι η παραλιακή ζώνη από την Πέρδικα μέχρι την Σαγιάδα έχει τουριστικό χαρακτήρα και όποιοι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί και αν γίνουν πρέπει να γίνουν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
3ον. Είναι σεβαστές οι αντιρρήσεις και οι επιφυλάξεις αλλά είναι απαράδεκτο να μην ακούγεται η άλλη άποψη, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις όπως κάποιοι ισχυρίζονται και αυτό το επιχείρημα να το χρησιμοποιούν ως πρόσχημα μη συμμετοχής στην επιστημονική ενημέρωση από τους ειδικούς.

Συγκινητική Στιγμή: Το Επιμελητήριο τίμηση τον εκλιπόντα Πρόεδρο Βασίλη Λώλο
Τα μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας δεν ξεχνούν τον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο του και Δήμαρχο Παραμυθιάς Βασίλη Λώλο.
Ο Βασίλης Λώλος ένας άνθρωπος που πίστεψε και υποστήριξε όσο κανένας άλλος τον Επιμελητηριακό θεσμό είχε το δικό του όραμα για την ανάπτυξη της Θεσπρωτίας, όραμα που μοιράστηκε με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.Αυτό το έργο συνεχίζει η διοίκηση του Επιμελητηρίου τιμώντας τον Πρόεδρο Βασίλη Λώλο με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον γιο του Δημήτρη Λώλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: