«Μηχανισμό των Αντικυθήρων»
Κατάμεστο το Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας
Σε ένα κατάμεστο Αμφιθέατρο στο Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας, το Σάββατο 9/2/2008, ο Καθηγητής αστροφυσικής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Σειραδάκης έδωσε διάλεξη με θέμα τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».Ο κ. Καθηγητής στη διάρκεια της διάλεξής του, χρησιμοποιώντας και οπτικό υλικό, προσέφερε σε όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους, ένα εξαιρετικό ταξίδι στο χρόνο, στην Αρχαία Ελλάδα, στην Αστρολογία και κυρίως στην τεχνολογία της εποχής. Ο κ. Καθηγητής με την απλότητα του Πανεπιστημιακού και τη βαθειά γνώση του αντικειμένου, κράτησε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου από την αρχή έως το τέλος αμείωτο.Στο τέλος της διάλεξης ο κ. Καθηγητής δέχτηκε και άκουσε ερωτήσεις από ακροατές παρευρισκόμενους.Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο οποίος και προσέφερε στον κ. Σειραδάκη δύο βιβλία για τη Θεσπρωτία και πλακέτα με το έμβλημα της πόλης. Πριν την έναρξη της διάλεξης ο κ. Καθηγητής ευχαρίστησε το Δήμο Ηγουμενίτσας και το Πνευματικό Κέντρο για τη φιλοξενία και την πρόσκληση τους, καθώς επίσης και το μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου κ. Κώστα Τσίτο για την αρχική πρότασή του να επισκεφτεί την Ηγουμενίτσα και να παρουσιάσει το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Ο Χαιρετισμός του κ. Δημάρχου έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι,Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή διάλεξη του καθηγητή Ιωάννη Σειραδάκη.Κύριε καθηγητά καλωσορίζω εσάς και την ερευνητική σας ομάδα στην Ηγουμενίτσα και σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μας κάνετε να δεχθείτε την πρόσκλησή μας, και βρίσκεστε σήμερα εδώ, στην όμορφη πόλη της Ηγουμενίτσας. Περιμένουμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε τη διάλεξή σας.
Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω, το Διοικητικό Συμβούλιου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ηγουμενίτσας, για όλη την προσφορά τους, για την αγόγκιστη εργασία τους, που είχε ως αποτέλεσμα όλες τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού έως και τη σημερινή εκδήλωση.
Κατά κάποιο τρόπο η σημερινή εκδήλωση κλείνει τις δραστηριότητες της περσινής χρονιάς και δίνει το έναυσμα των εκδηλώσεων του νέου έτους.Πρόεδρε κα Πιτούλη, Αντιπρόεδρε κε Τσόλη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κε Δήμου, κε Χατζηπέτρου, κε Τσίτο, κε Τριανταφυλλίδη, κα Καλατζή, κε Παπαλάμπρου και καλλιτεχνικέ Διευθυντή Χρήστο Μασούρα, σας ευχαριστώ θερμά για την αναβάθμιση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Είμαι σίγουρος ότι και φέτος οι δραστηριότητές σας θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσες.Εναγωνίως τις αναμένουμε.
Κυρίες και κύριοι,Πριν δώσω το λόγο στον κ. Σειραδάκη αισθάνομαι την ανάγκη να πω δυο λόγια γι’ αυτόν και το έργο του.Κύριε καθηγητά δεν συνηθίζω να το κάνω, αλλά όπως είπα είναι ιδιαίτερη τιμή για μας, για μένα προσωπικά, που σας έχουμε κοντά μας.
«Ο Γιάννης Χ. Σειραδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Τελείωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του, πτυχίο φυσικής, στην Αθήνα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αστρονομία, έγιναν στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο του Manchester, από όπου το 1973, πήρε το πτυχίο Master of Science και το 1975 το πτυχίο Doctor of Philosophy.Μεταξύ 1975 και 1985 εργάστηκε ερευνητικά στο Max-Planck-Insistüt für Radioastronomie στην Βόννη, στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego (UCSD). Το 1985 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής στον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1995 εξελίχθη στη θέση του Καθηγητή. Θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν μελέτες σχετικές, με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε Γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία μας, Μεταβλητούς Αστέρες, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία. Έχει δημοσιεύσει μόνος του ή σε συνεργασία, τρία διδακτικά βιβλία. Επίσης βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε Συνέδρια και συνολικά πάνω από 100 πρωτότυπες ερευνητικές κυρίως, αλλά και άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.Επιβλέπει διδακτορικές διατριβές, έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια σε πολλές χώρες, έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε παγκόσμια ψηφίσματα και είναι μέλος σε διεθνείς επιτροπές αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι Εθνικός εκπρόσωπος σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά προγράμματα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.α.)Το Δεκέμβριο 2005, στην ερευνητική ομάδα για αστέρες νετρονίων, στην οποία συμμετέχει ενεργά, απενεμήθη βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Τέλος έχει διατελέσει Διευθυντής Τομέα, Πρόεδρος και μέλος σε Επιτροπές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος Διεθνών Αστρονομικών Ενώσεων. Υπήρξε Μέλος και Πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής καθώς επίσης Γραμματέας και Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας».
Κλείνοντας από το βήμα αυτού του μοναδικού Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουμε στο Δήμο μας:
1. Εύχομαι στην εκπαιδευτική κοινότητα (καθηγητές – σπουδαστές – διοικητικό προσωπικό) να προσπαθούν συνεχώς για την αναβάθμισή του.
2. Εύχομαι στον κ. καθηγητή και την ερευνητική του ομάδα να φτάσουν και να ξεκλειδώσουν όλα τα μυστικά του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων», καθώς και κάθε άλλη επιτυχία στην επιστήμη τους.
3. Εύχομαι επίσης οι προσπάθειες όλων μας για ίδρυση τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα να στεφθούν με επιτυχία.
Η γνώση είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον. Η Ηγουμενίτσα πρέπει να αλλάξει εποχή και σ’ αυτόν τον τομέα.Είναι χρέος όλων μας και πάνω απ’ όλα της πολιτείας να ενισχύσει και στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσπρωτία και το Δήμο Ηγουμενίτσας.
Επιτρέψτε μου κύριε Καθηγητά, εκ μέρους του Δήμου Ηγουμενίτσας και του Πνευματικού Κέντρου, να σας προσφέρω, ως ελάχιστη αναγνώριση της τιμής που μας κάνατε, να παρουσιάσετε σήμερα εδώ στην Ηγουμενίτσα το ερευνητικό σας έργο για τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», δύο βιβλία που περιέχουν φωτογραφικό υλικό για την Θεσπρωτία.Το ένα είναι από το φωτογραφικό αρχείο του διεθνούς φήμης Ελβετού φωτογράφου Φρέντ Μπουασονά. Το δε δεύτερο του δικού μας Σπύρου Μελετζή.Αυτά θα σας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε την Θεσπρωτία του χτες.Επίσης αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα του Δήμου Ηγουμενίτσας που έχει φιλοτεχνήσει ο συμπατριώτης και φίλος κος Κώστας Τσίτος.»
Γραφείο Δημάρχου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου