Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Οι Νομαρχίες σχεδιάζουν την τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού

To Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008, πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη συνάντηση εργασίας, μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργου Παυλίδη, με συμμετοχή Νομαρχών ή Εκπροσώπων όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία οδός, με στόχο την πρόσθετη ολοκληρωμένη αξιοποίηση του συγκοινωνιακού έργου της Εγνατίας οδού, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των νομών από όπου διέρχεται.
Επιβεβαιώθηκε από όλους ότι, η Εγνατία οδός, πέραν του ότι αποτελεί ένα κορυφαίο συγκοινωνιακό έργο για τη Χώρα μας, που δίνει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, ταχείας οριζόντιας διάσχισης της βόρειας Ελλάδος δια της Θράκης, της Μακεδονίας και Ηπείρου σε έξι (6) ώρες, ανοίγει και νέους ορίζοντες για προστιθέμενη αναπτυξιακή αξία προς όφελος των κοινωνιών και των νομών, από όπου διέρχεται.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίες οι εναρμονισμένες και δικτυωμένες πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών των νομών διέλευσης ώστε, πέραν της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης, να δημιουργηθούν και να αξιοποιηθούν και άλλες δυνατότητες ή ευκαιρίες.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τουριστική αξιοποίηση του νέου αυτού άξονα από 1-1-2009, όταν εκτιμάται ότι θα είναι περαιωμένος και θα παρουσιάζει αδιάκοπη συνέχεια.
Κύρια επιδίωξη και πληθυσμιακή στόχευση είναι, πλέον εκείνων που τη χρησιμοποιούν για διέλευση με συγκεκριμένο προορισμό, η δημιουργία τουριστικού και πολιτισμικού ρεύματος και άξονα κατά μήκος αυτής, η μετατροπή του με τις γύρω περιοχές σε στοχοποιημένο τουριστικό προορισμό, πάνω σε ένα, καλά συγκροτημένο, τουριστικό πολιτισμικό και οικοτουριστικό χάρτη.
Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκε η δομή που θα ακολουθηθεί, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των κινήσεων, βήμα προς βήμα, και καταρχήν οι τρόποι ανάδειξης και προβολής.
Αποφασίσθηκε, με τη συμφωνία βεβαίως και των αρμοδίων οργάνων, Ν.Σ. ή Δ.Σ., να συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ όλων των πιο πάνω Ν.Α. της Εγνατίας οδού και της ΗΑΤΤΑ, και όσων κριθεί στη συνέχεια.
Αποφασίσθηκε επίσης να εκπονηθεί Business plan και να ενταχθεί η υλοποίησή του σε διαδικασίες ιδίας ή άλλης χρηματοδότησης.
Να απαιτηθεί η υποστήριξη όλων των συναρμοδίων Υπουργείων.
Η χρηματοδότηση της μελέτης του Business plan από τον Υπουργό ΜΑ.Θ. κ. Μαργαρίτη Τζίμα και της προβολής από τον Υπουργό Τουρισμού κ. ΄Αρη Σπηλιωτόπουλο.
Η ανάπτυξη των δράσεων τουριστικής ανάπτυξης και προβολής εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει προς το τέλος του 2008 με αναμενόμενα αποτελέσματα από 1-1-2009.
Θα ακολουθήσουν περαιτέρω και άλλες συναντήσεις.Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν και συναποφάσισαν οι Νομάρχες και εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των Νομών απ’ τους οποίους διέρχεται η Εγνατία Οδός, συγκεκριμένα παρευρέθηκαν:
ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης, ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντινομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Τσαμασλής, ο Αντινομάρχης Ροδόπης κ. Κων/νος Κατσιμίγας, ο Αντινομάρχης Καβάλας κ. Ιωάννης Πασχαλίδης, ο Αντινομάρχης Σερρών κ. Βασίλειος Κοσλίδης, ο Αντινομάρχης Θεσπρωτίας κ. Μιχαήλ Γκίκας, ο Γενικός γραμματέας Ν.Α Ημαθίας κ. Σταύρος Γιανναβαρτζής, ο Γενικός γραμματέας Ν.Α Γρεβενών κ. Πέτρος Σούλης, ο Γενικός Διευθυντής Ν.Α Κοζάνης κ. Αναστάσιος Κοκκώνης, ο Διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας της Εγνατίας Οδού Α.Ε κ. Δημήτριος Γεράρδης, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Άννα Ανυφαντή.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: