Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε η κίνηση πολιτών Συβότων - Πέρδικας

Ξεκάθαρη Θέση
Όχι στην διέλευση του αγωγού και στην δημιουργία εργοστασίου συμπίεσης στα διοικητικά των τουριστικών περιοχών Πέρδικας και Συβότων
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου
Σε συνέντευξη τύπου στο νέο Δημαρχείο Συβότων στην έδρα του Δήμου Πλαταριά κάλεσε η κίνηση των πολιτών Συβότων Πέρδικας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής.
Στην αρχή έγινε ενημέρωση από τους εκπροσώπους της κίνησης κ. Κούρτη και Ντούρο των κινήσεων και επαφών της κίνησης προς τους αρμόδιους παράγοντες της πολιτείας και του εκπροσώπους του νομού (παράδοθηκε στους δημοσιογράφους και σχετικός φάκελλος με όλα τα έγγραφα και πληροφοριακά στοιχεία) σε σχέση με το θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου και της παράλληλης διαμόρφωσης εργοστασίου συμπίεσης και της αντίθεσης των κατοίκων αλλά και των ΟΤΑ και της ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας με σχετικό της ψήφισμα σε αυτήν την ενέργεια και πρόθεση του αρμοδίου Υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΕΠΑ, που θα σήμανε το τέλος του τουρισμού και την οικονομική κατάρρευση όλων αυτών που έχουν επενδύσει και επενδύουν στα τελευταία είκοσι χρόνια στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Η κίνηση πολιτών Πέρδικας και Συβότων δεν είναι αντίθετη στη διέλευση του αγωγού από το νομό Θεσπρωτίας πιστεύει όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εκεί που ακόμη και ίδια η πολιτεία στην σύνταξη του χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό έχει εντάξει τις ίδιες ακριβώς τουριστικές περιοχές στην ζώνη υψηλής τουριστικής ανάπτυξης.
Και έτσι τίθεται το ερώτημα το πόσο συνάδουν οι καμινάδες και μια αναπτυξιακή υποδομή που σχετίζεται με την ενέργεια και έχει βιομηχανική φύση με το προφίλ του θεσπρωτικού τουριστικού προϊόντος όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και προωθηθεί μέσω της συμμετοχής αποστολών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και των αρμοδίων φορέων στην παγκόσμια αγορά τουρισμού όπου δίνεται η εικόνα της Θεσπρωτίας της φύσης, του πολιτισμού, της Θεσπρωτίας στην οποία μπορείς να συνδυάσεις βουνό και θάλασσα το πράσινο και το γαλάζιο.
Οι εκπρόσωποι της κίνησης θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έγκλημα εις βάρος των Θεσπρωτών που μετανάστευσαν, επένδυσαν, δανείστηκαν για να δημιουργήσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις βάζοντας εκτός από τα χρήματα τα όνειρα τους να μείνουν και να δράσουν στον τόπο τους μαζί με τα παιδιά τους.
Δηλώνουν παράλληλα αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο αλλά να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής που αποτελεί την δική τους αναπτυξιακή πρόταση για το μέλλον, επενδύοντας στον ποιοτικό τουρισμό, στην υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών, στο φυσικό τοπίο στην κουλτούρα, το πολιτισμό και την ιστορία του τόπου.
Όταν μια κοινωνία στρέφεται προς αυτήν την κατεύθυνση και προσελκύει επενδυτές πως μπορεί η ίδια η πολιτεία μέσω της κυβέρνησης και της κεντρικής εξουσίας με μια μονοκοντυλιά να διαγράφει όλη αυτήν την εξέλιξη;
Υπογραμμίζουν επίσης όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτρος Μακρίδης ότι μόνο ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει για την κατάληξη της αγωγού φυσικού αερίου στις ακτές της ευρύτερης περιοχής έχει προκαλέσει ζημιά στην αγορά των ακινήτων και έχει παγώσει επενδυτικές προσπάθειες και προσπάθειες.
Τέλος οι εκπρόσωποι της κίνησης πολιτών ζητούν από την πολιτεία, τους αρμόδιους παράγοντες της κυβέρνησης και των σχετικών υπουργείων να επανεξετάσουν το θέμα και να βρουν εναλλακτική χάραξη και διαδρομή και παράλληλα ζητούν από τους πολιτικούς ταγούς του τόπου την στήριξη τους σ΄αυτήν την προσπάθεια που σχετίζεται όχι μόνο με την ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών αλλά ολόκληρου του νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: