Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Η προσπάθεια μια κοινωνίας και το μήνυμα της:

Δεν παίζουμε με το τουριστικό μας προϊόν
Λύσεις υπάρχουν πολλές ας αναζητηθούν
Είναι σπουδαίο πράγμα μια κοινωνία να μάχεται για τα δικαιώματα της και να προσδιορίζει το μέλλον της.
Οι τοπικές κοινωνίες της Πέρδικας και των Συβότων έχουν όμως επίγνωση της κατάστασης τους και γνωρίζουν που θέλουν να βαδίσουν στο μέλλον.
Το μονοπάτι ή ο δρόμος που έχουν επιλέξει ακούει στο όνομα τουρισμός.
Ένας τουρισμός που ποντάρει στη φύση, στις καθαρές ακτές, στα αγνά προϊόντα, στην ηρεμία και την αναψυχή.
Δίπλα σ’ αυτό το τουριστικό προϊόν δύσκολα θα μπορούσε να συνδεθεί η εικόνα ενός εργοστασίου συμπίεσης με τις καμινάδες τους αγωγούς και τις στρόφιγγες.
Δεν κολλάει στο συλλογικό όραμα και στο προφίλ που όλα αυτά τα χρόνια αργά αλλά σταθερά έχει δημιουργηθεί.
Και έχει κοστίσει πολλά αυτή η προσπάθεια.
Έχει κοστίσει πολλά αυτό το όνειρο να δούμε τον τόπο μας να παίρνει πάνω του, τους κατοίκους να επενδύουν στον τόπο τους αντί να παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης και της ξενιτιάς.
Ο τουρισμός έδωσε στην Πέρδικα και τα Σύβοτα που ευλογήθηκαν από τον Θεό και την φύση αυτήν την ευκαιρία και την δυνατότητα.
Στις μέρες γίνονται επενδυτικές κινήσεις για έναν υψηλής ποιότητας τουρισμό με την διαμόρφωση ξενοδοχειακών υποδομών 4ρων και 5 αστέρων.
Είναι δυνατόν το ίδιο το κράτος που δίνει κίνητρα μέσω του αναπτυξιακού νόμου με μια άσχετη κίνηση να διαλύσει όλων αυτών τον παραγωγικό ιστό που έχει δρομολογηθεί στην παράκτια ζώνη της Θεσπρωτίας.
Οι τοπικές κοινωνίες δηλώνουν αποφασισμένες ν’ αγωνιστούν και καλά κάνουν.
Η κεντρική εξουσία και η κυβέρνηση οφείλει να λάβει ξεκάθαρο μήνυμα πως ο τόπος έχει αναπτυξιακή πρόταση και έχει βρει τον δρόμο του.
Δεν χρειάζονται επικίνδυνοι πειραματισμοί εκεί που υπάρχει προδιαμορφωμένη κατάσταση.
Ας βρεθεί εναλλακτική διαδρομή και χάραξη, είναι τόσο μεγάλο άλλωστε το εγχείρημα των αγωγών και τόσο τεράστια τα συμφέροντα που λίγα εκατομμύρια ευρώ δεν θα ζημιώσουν την ΔΕΠΑ.
Ας σεβαστούμε αυτά που έχουμε γι’ αυτό απαιτείται κοινή θέση και στάση απ’ όλους τους Θεσπρωτούς από τους πολιτικούς ταγούς, τους φορείς και τους πολίτες.
Το μήνυμα είναι ένα: Δεν παίζουμε με το τουριστικό μας προϊόν.
Λύσεις υπάρχουν πολλές ας αναζητηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: