Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Η Αποκριά

Λίγο πριν την άφιξη της άνοιξης και την λήξη του χειμώνα, έρχεται να σπάσει την καθημερινότητα μας με το κέφι και την άλλη διάθεση της η Αποκριά.
Έτσι και φέτος στους Δήμους του νομού μας διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις όπως στους Φιλιάτες, την Πέρδικα και την Παραμυθιά κ.ο.κ.
Η αποκριά είναι γλέντι, είναι χάρα, είναι διάθεση να αφεθείς και να αποδράσεις από μια καθημερινότητα πολλές φορές στενάχωρη και καταπιεσμένη, είναι μια διαφυγή μέσω της αμφίεσης, ένας παλιμπαιδισμός και μία επιστροφή στο παίγνιο και το παιδί που όλοι μας λιγότερο ή περισσότερο κρύβουμε μέσα μας.
Η αποκριά μας επιτρέπει το σπάσιμο των καθημερινών συμβάσεων, μέσα από το κουστούμι, την μάσκα και ψυχική ανάταση, μας δίνει την χαμένη ελευθερία και ανεμελιά της παιδικότητας μας.
Ένα έθιμο λαϊκό και σοφό συνάμα μας δίνει την δυνατότητα να πλεύσουμε στην χαρά της φαντασίας, στην αποδόμηση και αναδόμηση ενός διαφορετικού εαυτού του μασκαρά, του χορευτή, του ανθρώπου και ευγνωμονεί και χαίρεται το δώρο της ζωής στην κάθε στιγμή.
Αποκριά λοιπόν λέξη μαγική που αγγίζει μικρούς και μεγάλους και κάνει τον κόσμο να γιορτάζει αδελφωμένα σαν μια μεγάλη παρέα, μια οικογένεια αρχέτυπη και μοναδική.
Είναι η γιορτή της εξωτερίκευσης των συναισθημάτων, μέσα από το προσωπείο, το χρώμα, την μελωδία και το ρυθμό μέσα από τον χορό και την κίνηση του σώματος μας, μέσα από την έκφραση της ψυχής η οποία παίζει και πάλλετε μέσω της αμφίεσης.
Ένας χορός αρχέγονος, Διονυσιακός και τελετουργικός συνάμα, ο θάνατος και η γέννηση της ζωής, λίγο πριν τον εξαγνισμό, την σαρακοστή και την άφιξη της άνοιξης, του νέου που έρχεται με την καλοκαιρία και το ξύπνημα της φύσης.
Μια δέηση χαράς όλος ο κόσμος να ξυπνήσει και ν’ αντιληφθεί την ευλογία της εναρμόνισης μας με τα θεία στοιχεία μέσα μας, έξω από εμάς και γύρω από εμάς.
Καλή Αποκριά!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Ο ΦΙΛΙΑΤΑΙΟΣ ΜΕΤΕΑΛΓΙΑΣ.ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ.ΗΤΑΝ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ.Ο ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΕΣΠΡΩΤΟΙ.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΤΕ