Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Η Πρωτοβάθμια πρόληψη πρέπει να παραμείνει ζωντανή

Έντονα είναι τα προβλήματα στα Κέντρα Πρόληψης όλης της χώρας αφού φαίνεται πως δεν υπάρχει κυβερνητική βούληση να στηρίξει τις προσπάθειες της πρωτοβάθμιας πρόληψης.
Ο ΟΚΑΝΑ αρνείται να πληρώσει τις οφειλές του προς τις επιμέρους δομές με το αιτιολογικό ότι δεν λαμβάνει τα σχετικά κονδύλια από τα αρμόδια υπουργεία με αποτέλεσμα τα προβλήματα δυσλειτουργίας στα τοπικά Κέντρα Πρόληψης να είναι κάτι παραπάνω από ορατά.
Αλλά ακόμη και όταν διαφαίνεται λύση το κράτος και οι πολλές εκφάνσεις του αλληλομπλοκάρονται με αποτέλεσμα το πρόβλημα να φαντάζει δυσεπίλυτο.
Όχι μόνο λειτουργικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν όπως έξοδα γραφείου και λογαριασμοί τηλεφώνου, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι πλέον απαξιώνοντας με τον χειρότερο και πιο άκομψο τρόπο επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό που εδώ και χρόνια προσφέρει ουσιαστικό έργο στις τοπικές κοινωνίες.
Και όλα αυτά ύστερα από 15 χρόνια παρουσίας και λειτουργίας με έργο καταξιωμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως πρωτιές στην υλοποίηση πρωτοπόρων προγραμμάτων.
Όλα αυτά τα χρόνια και στην πόλη μας το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» έδωσε κίνητρα εναλλακτικής δράσης και διεύρυνε τους ορίζοντες των μαθητών, έδωσε δημιουργική διέξοδο σε φοιτητές ενημέρωσε υπεύθυνα εκπαιδευτικούς, γονείς και δασκάλους για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις εξαρτησιογόνες ουσίες με στόχο την ενδυνάμωση των προαναφερομένων ώστε να απομακρυνθούν από κάθε είδους εξάρτηση.
Η πρωτοβάθμια πρόληψη είναι σημαντική πρέπει να μείνει ενεργή ακόμη και όταν οι περισσότεροι από εμάς με την φράση πρόληψη από τα ναρκωτικά εννοούν την δευτεροβάθμια πρόληψη και τα αλλεπάλληλα προγράμματα απεξάρτησης που και αυτά είναι βεβαίως απολύτως αναγκαία.
Προέχει όμως η ενημέρωση, η διαμόρφωση κινήτρων και προϋποθέσεων ώστε η νεολαία και η ίδια η κοινωνία να μην προστρέχει στις εξαρτησιογόνες ουσίες, να μην προστρέχει στην φθορά και την στασιμότητα, αλλά να αναζητά τη ζωή, την δράση και την διαφυγή στο δημιουργικό και το ανθρώπινο αντλώντας από τα θετικά σημεία της υπόστασης μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ σε κάθε λέξη!