Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Δήμοι ώρα μηδέν

Δύσκολα τα πράγματα για τους ΟΤΑ ακόμη και του νομού μας αφού τα προβλήματα που έχουν οι Δήμοι όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά αντίθετα επιτείνονται και η κατάσταση μοιάζει να οδηγείται σε αδιέξοδο.
Στο ετήσιο συνέδριο της ΤΕΔΚ ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Πιτούλης έκανε λόγο ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός γενικότερου μπλάκ αούτ στη λειτουργία τους.
Γιατί μπορεί χρόνο με το χρόνο η κεντρική εξουσία να πασάρει επιπλέον αρμοδιότητες και ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά αυτές οι αρμοδιότητες πέρα από ευχολόγια δεν συνοδεύτηκαν από τους απαιτούμενους πόρους.
Πρέπει λοιπόν οι ΟΤΑ ενωμένοι να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα στην κεντρική εξουσία ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και η αυτοδιοίκηση να γίνει ουσιαστική αυτοδιοίκηση και όχι όμηρος στις ορέξεις της κεντρικής εξουσίας.
Από την άλλη πρέπει να πείσουν οι δήμαρχοι ότι είναι ικανοί να διαχειριστούν τέτοιου μεγέθους κονδύλια με σύνεση και συνέπεια γιατί κακά τα ψέματα η αχίλλειος πτέρνα των Δήμων είναι η κακοδιαχείριση με τα φαινόμενα διαφθοράς να ακμάζουν και πολλές φορές να γυρεύουν και τα ρέστα.
Αυτό είναι άλλωστε και το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι ΟΤΑ και οι εκπρόσωποι τους να πείσουν για την αξιοπιστία τους και την ικανότητα ότι μπορούν υπεύθυνα να αναλάβουν την τύχη του τόπου τους όχι μόνο σε διοικητικό πεδίο μα κυρίως στο οικονομικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: