Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Η Εθνική μας Επέτειος

Στις μέρες πολλά ηχούν ως δεδομένα και αυτονόητα.
Όμως στην ιστορία κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
Η εθνική μας ανεξαρτησία, η ελευθερία του ελληνικού γένους, ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη είναι ακόμα και αν φαντάζει έτσι για εμάς τους νεότερους τις γενιές της ειρήνης.
Αποκτήθηκε με αίμα, αγώνες και θυσίες.
Αποκτήθηκε με μάχες και αυταπάρνηση και ετράφηκε με οράματα και μπόλικη πίστη ότι το υπόδουλο γένος μπορούσε να αφυπνιστεί και να διεκδικήσει το δίκιο του, να ορίσει την μοίρα ως ανεξάρτητο έθνος.
Τίποτα λοιπόν δεν είναι δεδομένο στον εορτασμό της εθνικής μας επετείου παρά μόνο ότι αυτή την μνήμη πρέπει να την κρατούμε ζωντανή, να την προσεγγίζουμε ιστορικά και επιστημονικά γνωρίζοντας τα γεγονότα αλλά και τον ιστορικό περίγυρο αυτών των ημερών.
Αρμόζει σε όλους μας να ψάξουμε την ιστορία μας, να ψάξουμε την αφετηρία του νεότερου ελληνικού κράτους, την ιστορίας της εθνικής παλιγγενεσίας, την ιστορία της επανάστασης του 1821.
Ιστορία ηρώων, άθλοι ανθρώπων που στην λαϊκή φαντασία ξεπέρασαν τα κοινά μέτρα και σταθμά, θρύλοι που με την φήμη τους τρόμαζαν τον εχθρό.
Η ιστορία της ελληνικής επανάστασης, η ιστορία της ελευθερίας παραμένει ένας δαυλός αναμμένος.
Ένας δαυλός που φωτίζει την ελευθερία μας, τόσο πολύτιμη για τις γενιές των Ελλήνων που έδωσαν την ζωή τους γι’ αυτήν.
Ήταν προτιμότερο γι’ αυτούς να πεθάνουν γι’ αυτό το ιδανικό παρά να συνεχίσουν να ζούσε ως ραγιάδες και υπόδουλοι υπήκοοι των Οθωμανών.
Ελευθερία ή Θάνατος, το σύνθημα και ένα έννοιολογικό δίπτυχο που δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Ότι αντιστρατεύεται την ελευθερία μας ούτως ή άλλως μοιάζει με αργό και βασανιστικό θάνατο, έτσι και αρχίσεις να αφήνεις κάτι απ’ αυτήν.
Η έννοια της Ελευθερίας για τον Έλληνα είναι ταυτόσημη με την ιστορική του πορεία στους αιώνες σημαδεύοντας με το μεγαλείου του πνεύματος του και του πολιτισμού του τον ιστορικό χρόνο.
Όποτε ήταν ελεύθερος μεγαλούργησε, ανακάλυψε δρόμους στη γνώση, πήγε την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο μπροστά. Έννοιες όπως Δημοκρατία, Φιλοσοφία, Θέατρο, Πολιτισμός, Τέχνη τρέφονται από την ρίζα της ελευθερίας από την δυνατότητα να ορίσεις την μοίρα σου και να προσδιορίσεις την πορεία σου.
Οι αγώνες για την ελευθερία στον Έλληνα χαράσσονται ως μάχες μνημεία και χαρακτηρίζονται ως επιτεύγματα στρατηγικής ηρωϊσμό και αυτοθυσίας από την αρχαιότητα μέχρις και τις πιο πρόσφατες πτυχές της ιστορίας μας.
Ας μην ξεχνάμε εμείς οι νεότεροι το ιδανικό της ελευθερίας.
Είναι η ρίζα της πορείας μας, η ρίζα του πολιτισμού μας.
Ελευθερία ή Θάνατος σύνθημα διαχρονικό γιατί και σήμερα υπάρχουν πολλές μορφές σκλαβιάς και υποδούλωσης του πνεύματος μας.
Ας είμαστε άγρυπνοι, με καθαρό νου και αντίληψη διαβάζοντας τα σημάδια των καιρών και βλέποντας με καθαρότητα και σαφήνεια την πορεία που θέλουμε να διανύσουμε προσδιορίζοντας με το ίδιο όραμα το μέλλον μας.
Ελευθερία ή Θάνατος.
Χρόνια Πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: