Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Παραμένουν εδώ και εννέα μήνες απλήρωτοι χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα

Στα όρια της αν(τ)οχής και της ανέχειας
Απέρριψαν την λύση του δανεισμού που πρότεινε η Δημοτική Αρχή και ζητούν αγωνιστικό πλαίσιο στήριξης για την μόνιμη επίλυση του προβλήματος τους
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου
Στα όρια της αντοχής και της ανοχής τους έχουν φτάσει οι εργαζόμενοι σχολικοί φύλακες στο Δήμο Ηγουμενίτσας οι οποίοι παραμένουν εδώ και εννέα (9) μήνες απλήρωτοι χωρίς να φαίνεται λύση στον ορίζοντα.
Έτσι αποφάσισαν για άλλη μια φορά να παραστούν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με την συμμετοχή και στήριξη και φορέων του νομού όπως το Εργατικό Κέντρο και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ζητώντας να συζητηθεί το πρόβλημα τους εκτός ημερησίας διάταξης.
Ας σημειωθεί ότι το προηγούμενο Σάββατο είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πολιτικό γραφείο του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα στον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας ζητώντας λύση του οικονομικού τους αδιεξόδου και καταβολή των δεδουλευμένων τους αλλά δεν έλαβαν από τον Υφυπουργό την παραμικρή υπόσχεση γιατί όπως τους εξήγησε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των Δήμων από το Υπουργείο θεωρείται γενικό και έτσι αντιμετωπίζεται.
Ζητώντας τρόπους πίεσης των αρμόδιων υπουργείων αλλά και την βοήθεια των φορέων οι σχολικοί φύλακες παρέστησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δικαίως αγανακτισμένοι, αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα τους με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση, οι τόνοι ν’ ανέβουν και με την αποχώρηση της παράταξης της μειοψηφίας και ελλείψει απαρτίας η συνεδρίαση να διακοπεί και ν’ αναβληθεί για την επόμενη.
Έτσι το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση εκτός ημερησίας διάταξης όπου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέγνωσε το ψήφισμα των σχολικών φυλάκων ανοίγοντας την συζήτηση.
Η επικεφαλής της μειοψηφίας
Στη συνέχεια η επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Αθηνά Ιωάννου τόνισε τα εξής:« Οι απλήρωτοι επί μήνες σχολικοί φύλακες είναι τακτικό προσωπικό. Είναι εργαζόμενοι και όπως όλοι πρέπει να πληρώνονται. Δεν μπορεί να υπάρχει εργαζόμενος απλήρωτος. Εργοδότης είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας και υπάρχει ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους και ποινική ευθύνη προσωπικά του Δημάρχου εκ θέσεως. Δεν μπορεί μπορεί ν’ αντιμετωπίζονται με απαξιωτικό τρόπο. Για αυτό ως τελευταία έκκληση να τεθεί σήμερα ένα άμεσο χρονοδιάγραμμα ενεργειών και άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση και την κεντρική εξουσία ώστε να πληρωθούν»
Ο Δήμαρχος
Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Πιτούλης με την σειρά του τόνισε πως « δεν μπορεί να είναι υπόλογος για την κυβερνητική πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο κατανέμει τους πόρους» και ζήτησε την δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου για την λήψη δανείου και την εξόφληση των οφειλών προς τους σχολικούς φύλακες εντός διμήνου για να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα και να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.
Η Αντιπολίτευση (Δευτερολογία)
Η κ. Ιωάννου στην δευτερολογία τόνισε ότι « Αν ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στη λειτουργία του με τα όσα χρωστάει όπως παραδέχεται σήμερα ο Δήμαρχος να το πει στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους Δημότες σε τι κατάσταση έχει φτάσει.
Ο Δήμος πρέπει να βρει λύση από αυτά που οφείλονται στο Δήμο Ηγουμενίτσας και δεν καταφέρνει να εισπράξει, πριν πάει σε κάποια δανειοδότηση γιατί μια τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να είναι λύση.
Αντίθετα θα οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο, άλλωστε τα δάνεια τα πληρώνουν πάλι οι δημότες και αυτοί πληρώνουν ήδη αρκετά.
Τέλος επεσήμανε « Τα λέγαμε προεκλογικά και δυστυχώς βγήκαμε αληθινοί.
Υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης που παρουσιάζεται αναξιόπιστη απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό το καταγγείλαμε και το καταγγέλλουμε.
Όμως η ευθύνη για τους απλήρωτους στο σύνολο τους εργαζόμενους του Δήμου μας και είναι πολλοί εκτός από τους σχολικούς φύλακες είναι ευθύνη αποκλειστικά του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής που διοικεί το Δήμο.
Έχει να κάνει με το νοικοκύρεμα που υπάρχει στο Δήμο ή δεν υπάρχει με την καλή διαχείριση με τον προγραμματισμό και τη λειτουργία του.
Ο Δημοτικός σύμβουλος Τσόλης Βασίλειος θεώρησε το δάνειο μη λύση που δεν λύνει το πρόβλημα και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει το ψήφισμα των σχολικών φυλάκων και να οριστεί διεκδικητικό πλαίσιο.
Ο κ. Χατζηπέτρος ζήτησε την απόδοση του 2% από τα τέλη παρεπιδημούντων για να καλυφθούν οι τρέχουσες οφειλές και την θέσπιση πλαισίου κινητοποιήσεων.
Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας
Ο κ. Μπαρκαμπάς Αχιλλέας ζήτησε από τους σχολικούς φύλακες να εξετάσουν την πρόταση του Δημάρχου και παράλληλα να βρεθούν τρόποι άσκησης πίεση προς την κυβέρνηση για την απόδοση των χρημάτων.
Ενώ ο κ. Σπύρος Δημητρίου επιπλέον ζήτησε να τεθεί το θέμα σε τακτική συνεδρίαση και όχι ένα τόσο σοβαρό θέμα να συζητηθεί στο πόδι.
Παράλληλα να γίνουν ενέργειες διεκδίκησης γιατί είναι απαράδεκτο να μένουν για τόσους μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.
Παράλληλα να γίνει δεκτό το ψήφισμα που επιδόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να υιοθετηθεί απ’ αυτό.
Το Εργατικό Κέντρο
Κοινή κάθοδο σχολικών φυλάκων και Δημάρχου με το λεωφορείο του δήμου πρότεινε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Δημητρίου στις 27 Μαρτίου στο Υπουργείο και κλείσιμο του Δημαρχείου μέχρι να βρεθεί λύση.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δώρης Δήμας κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους σχολικούς φύλακες να απορρίψουν την ιδέα του δανεισμού και ζήτησε αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης και απόδοσης των αντίστοιχων πόρων από την κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος ΣΥΝ
Αίσθηση έκανε η εισήγηση του εκπροσώπου του Συνασπισμού κ. Κάτση, είναι παράλληλα και δ/ντης σχολείου, ο οποίος είπε ότι 26 σχολικοί φύλακες είναι πολλοί για τον Δήμο Ηγουμενίτσας. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες προς το Υπουργείο Οικονομικών αν θέλει να στηρίξει τον θεσμό των σχολικών φυλάκων, εξεταστεί αν είναι όλοι απαραίτητοι και να ενημερωθούν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο Πρόεδρος της βουλής.
Ο Δήμαρχος (δευτερολογία)
Στην δευτερολογία του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να είναι υπόλογος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.Τόνισε πως τα προβλήματα οφειλών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους εργαζόμενους είναι πανελλαδικό φαινόμενο μια και η κεντρική εξουσία δεν αποδίδει τους οφειλόμενους πόρους προς τους ΟΤΑ και όχι μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αποκλειστικά ο Δήμος Ηγουμενίτσας.Υπερασπίστηκε της θέσης του για την λήψη δανείου, ώστε οι εργαζόμενοι να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους και να κάνουν Πάσχα, γιατί κάθε άλλη διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Οι σχολικοί Φύλακες
Σε δίλημμα βρέθηκαν για μια στιγμή οι σχολικοί φύλακες, απορρίπτοντας την λύση του δανείου και ζητώντας κοινό πλαίσιο διεκδίκησης με το Δήμο Ηγουμενίτσας προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία ώστε να τους αποδοθούν τα δεδουλευμένα. Ζήτησαν όμως να τους σεβαστούν όχι μόνο ως εργαζόμενους μα κυρίως ως οικογενειάρχες που δεν μπορούν πλέον να ζήσουν τις οικογένειες τους, να καλύψουν τα αναγκαία αλλά και τα δανεικά αφού οι οικονομίες τους έχουν πια εξαντληθεί.
Η απόφαση
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα των σχολικών φυλάκων, αποφάσισε ο Δήμαρχος από κοινού με τους σχολικούς φύλακες να κατέβουν στην Αθήνα και να συζητήσουν εκ νέου το θέμα σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκτιμώντας την κατάσταση.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απλήρωτοι παραμένουν και οι σχολικοί φύλακες του δήμου Αγίων Αναργύρων.
Ο δήμαρχος,Νίκος Σαράντης,αντί να πληρώνει τους εργαζόμενους καταναλώνει τα λεφτά σε φιέστες...νηπιαγωγείων και σε διακόσμιση-αναβάθμιση του δημαρχειακού γραφείου.
Αλλά δεν γνωρίζει ότι η αξιοπρέπεια έχει να κάνει με την συμπεριφορά και όχι με τα παρκέ.