Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Η Επιχειρηματικότητα ως επιλογή καριέρας

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε προ ημερών το ΚΕΤΑ Ηπείρου με θέμα «το ελεύθερο επάγγελμα ως επιλογή καριέρας».
Η στήλη που παρακολούθησε την εκδήλωση θα συμπλήρωνε πως δόθηκε η ευκαιρία στους νέους να δούνε την επιχειρηματικότητα ως μια γενικότερη προοπτική δράσης ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην έννοια της επαγγελματικής αποκατάστασης.
Μια εκδήλωση λοιπόν που στράφηκε προς τους νέους ανθρώπους που είτε σπουδάζουν ακόμη και προβληματίζονται για το μέλλον τους, είτε βρίσκονται στο μεταίχμιο της επιλογής για το ποιο δρόμο θέλουν να ακολουθήσουν.
Οι εισηγητές λοιπόν με φρέσκο και ζωντανό λόγο, με απλές διατυπώσεις μετέφεραν τις εμπειρίες και τις προσωπικές τους γνώσεις στο θέμα της επιχειρηματικότητας με λιτό και σαφή τρόπο προς το ακροατήριο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισηγητή τον εκπρόσωπο των ΚΕΤΑ Ηπείρου στη Θεσπρωτία Βασίλη Παππά, ο οποίος έδωσε το γενικότερο στίγμα προσεγγίζοντας εννοιολογικά το θέμα της επιχειρηματικότητας και του ελεύθερου επαγγέλματος. Εμείς κρατάμε τον ορισμό: Επιχειρηματίας είναι αυτός ο άνθρωπος που αναζητά συνεχώς νέες ευκαιρίες.
Η επιχειρηματικότητα είναι τρόπος και στάση ζωής.
Το ιδιαίτερο στοιχείο της εν λόγω ημερίδας ήταν η μεταφορά πρακτικών νέων ανθρώπων που έστησαν την δική τους επιχείρηση στον τόπο μας ο καθένας με τον δικό του τρόπο είτε ξεκινώντας από την αρχή όπως η Αναστασία Σμυρόγλου που έστησε το δικό της διαφημιστικό γραφείο ως γραφίστρια, ή αναλαμβάνοντας την οικογενειακή επιχείρηση μεταφέροντας εντός της νέες ιδέες και αντιλήψεις όπως ο Δημήτρης Σακαρέλης μετά τις σπουδές στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και στο μάρκετινγκ, ή στήνοντας μια επιχείρηση με την μέθοδο του franchising όπως ο Γιάννης Βρύσης, ιδιοκτήτης του καταστήματος Multirama στην Ηγουμενίτσας.
Χωρίς έπαρση με λόγια που πολλές φορές που πήγασαν μέσα από την αγωνία τους να οργανώσουν την δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μίλησαν για την γοητεία και τους κινδύνους του ελεύθερου επαγγέλματος και κυρίως για την αγάπη και την προσήλωση στο αντικείμενο τους, που είναι βασικό για κάθε νέο άνθρωπο που θέλει να ξεκινήσει την δική του δουλειά.
Τέλος κοινή κατακλείδα στην επιχειρηματικότητα και το ελεύθερο επάγγελμα ο πελάτης, η εξυπηρέτηση του, και η παροχή τέτοιων υπηρεσιών στο εξειδικευμένο αντικείμενο του καθενός που θα τον κάνει πρώτα να ξανάρθει αλλά και να μιλήσει με τον καλύτερο τρόπο για τις υπηρεσίες και το προϊόν που έλαβε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: