Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Μαθητικός Διαγωνισμός: «Οι αρχές του Γκέτεμποργκ και της Λισσαβόνας»

Η σκυτάλη του μέλλοντος στην νεολαία
Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε στο ξενοδοχείο Angelika Palace στην Ηγουμενίτσα με πρωτοβουλία της η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Α’ βάθμιας & Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου με θέμα μαθητικό διαγωνισμό που θα αφορά τις αρχές του Γκέτεμποργκ και της Λισαβόνας.
Η Εκδήλωση που έγινε ενώπιον τον εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας είχε πρώτα απ’ όλα σκοπό να ενημερώσει τους καθηγητές και δασκάλους των σχολείων σχετικά με τη φύση του διαγωνισμού, τις βοήθειες και τα κίνητρα τα οποία πρέπει να δώσουν στους μαθητές τους, ώστε να συμμετάσχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Στην ημερίδα μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Πανοζάχος, ο Περιφερειακός Δ/ντης της Περιφερειακής Δ/νσης α’ Βάθμιας & Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νικόλαος Πετρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Παντελής Σκλιάς, και τέλος ο καθηγητής Πληροφορικής, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Ινστιτούτου Πληροφορικής ΕΔΕΕ κ. Σπύρος Μπακογιάννη.
Παρόντες στην εκδήλωση και φορείς όπως και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά και όπως αυτά παρουσιάστηκαν μέσες άκρες από τους ίδιους του ομιλητές της εκδήλωσης.

Ο Περιφερειακός Δ/ντης κ. Ν. Πετρόπουλος έδωσε το στίγμα του προβληματισμού της όλης θεματολογίας σχετικά με τα νέα οικονομικά, κοινωνικά και τεχνολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και η χώρα μας από την στρατηγική της Λισσαβόνας για μια Ευρώπη ανταγωνιστική με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.Η καταληκτική ημερομηνία απ’ όπου η χώρα μας θα έπρεπε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που διαμορφώνει το νέο τοπίο είναι το 2010.
Α). Πόσο όμως έτοιμοι είμαστε ως χώρα;
Β). Πόσο έτοιμη και προετοιμασμένη είναι η νεολαία μας για τον σκοπό αυτό;

Μετά τα δύο αυτά ερωτήματα ο κ. Πετρόπουλος έδωσε τη σκυτάλη στους επόμενους εισηγητές:
Στο σκέλος πόσο έτοιμοι είμαστε ως χώρα και πιο συγκεκριμένα ως Περιφέρεια Ηπείρου προσπάθησε να απαντήσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Πανοζάχος.Τόνισε πως σκοπός της εκδήλωσης είναι να προαχθεί προβληματισμός και διάλογος σχετικά με το τι σημαίνουν για την χώρα μας οι αρχές του Γκετεμποργκ και της Λισσαβόνας.Με λίγα λόγια οι μαθητές να κατανοήσουν το θέμα να το αποδεχτούν ή όχι ακόμη και με την εργασία τους να ζητήσουν αλλαγή ακόμη και αναθεώρηση του εν λόγω πλασίου δράσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.Όμως για να κατανοήσουν οι μαθητές το θέμα πρέπει να τους βοηθήσουν οι καθηγητές τους, οι οποίοι πρέπει να τους εξοικειώσουν με έννοιες που συχνά ακούνε και ελάχιστα καταλαβαίνουν, όπως αειφόρος ανάπτυξη, δια βίου μάθηση, παγκοσμιοποίηση, επένδυση σε ανθρώπινους πόρους, διαχείριση φυσικών πόρων, μεταφορές και περιβάλλον κλπ. Τα παραπάνων δεν είναι μόνο αφηρημένες έννοιες αλλά και πολιτικές που υλοποιούνται και προκύπτουν και από την στρατηγική της Λισσαβόνας αναφέροντας και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης όπως και της Περιφέρειας Ηπείρου προς αυτήν την κατεύθυνση. Κλείνοντας ο κ. Γενικός ανέφερε ότι το ζητούμενο πρέπει πάντα είναι ο προβληματισμός της νεολαίας με το θέμα και έπειτα και τα βραβεία τα οποί; Ούτως ή άλλως θα ακολουθήσουν.Άλλωστε όπως τόνισε χαρακτηριστικά όλα συζητούνται ακόμη και το όνομα του διαγωνισμού.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Γενιάς κ. Π. Σκλιάς αναφέρθηκε Στο πόσο έτοιμοι είναι η νεολαίας μας, τις πρωτοβουλίες της νέας γενιάς αλλά και στις αποφάσεις του συμβουλίου υπουργών νεολαίας της Ε.Ε, και τονίζοντας την σημασία του περάσματος από την εκπαίδευση στην απασχόληση κάνοντας λόγο για αυτεξουσιότητα στην νεολαία.Με λίγα λόγια να δοθούν κίνητρα απασχόλησης στη νεολαία να μειωθεί ο υψηλός μέσος όρος ανεργίας που πλήττει τους νέους και τους στερεί την δυναμική της δημιουργικότητας.Το ζητούμενο είναι να ακολουθήσουν έμπρακτα μέτρα από τα κράτη μέλη τόσο στην εκπαίδευση και κατάρτιση όσο και στην μείωση της αποχώρησης των νέων από το σχολείο. Επιπλέον το θέμα της νεολαίας απαιτεί διατομεακή προσέγγιση για την ανάπτυξη της διάστασης της νεολαίας και την επίτευξη της αυτεξουσιότητας.Προς αυτήν την κατεύθυνση η γενική γραμματεία νέας γενιάς αναπτύσσει θυρίδες και κόμβους νεανικής επιχειρηματικότητας στα πλαίσια της ανάπτυξης επιχειρηματικής παιδείας, τέτοια θυρίδα θα υπάρχει και στο νομό Θεσπρωτίας όπως και 15 δομές παρατηρητηρίων νεανικής επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με ο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Τέλος ο Γενικός Γραμματέας Νεάς Γενιάς αναφέρθηκε στις εκλογές τοπικών συμβουλίων νέων κάνοντας λόγο για ένα θεσμό που είναι πρόκληση για την νεολαία και πρέπει να τον εκμεταλλευτεί, ενώ είναι καθήκον των φορέων εκπαίδευσης να μεταφέρουν το μήνυμα.

Τις εισηγήσεις ολοκλήρωσε ο καθηγητής πληροφορικής κ. Νικόλαος Μπακογιάννης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών σ’ έναν δημιουργικό διάλογο για τις αρχές της Λισσαβόνας και του Γκέτεμποργκ με σκοπό η κοινωνία να γίνει συμμέτοχος στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής κοινωνίας του αύριο.Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι η εν λόγω εκδήλωση μοιάζει με την προσπάθεια να βρεθεί η αρχή του νήματος ν’ ασχοληθεί η νεολαία και να τις δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθεί μέσα από έναν διαγωνισμό με την επιχειρηματικότητα και την αυταπασχόληση.Άλλωστε είναι ζητούμενο και στοίχημα κυρίως των τοπικών κοινωνιών, ιδίως στην περιφέρεια να δρομολογηθούν περισσότερες επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης.Αυτός είναι και ο σκοπός του διαγωνισμού ένα επιχειρηματικό σχέδιο βασισμένο στις αρχές του Γκέτεμποργκ και της Λισαβόνας , ή μια έκθεση στην οποία οι συμμετέχοντες νέοι εκφράσουν θέση και άποψη γύρω από αυτήν την στρατηγική.Βασικός στόχος ν’ αναπτυχθεί η κοινωνικότητα και η ανάγκη για πληροφόρηση σ’ αυτό το πεδίο των μαθητών τους οποίους άλλωστε το μέλλον ανήκει και αφορά.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και εκπαιδευτικής κοινότητας για το θέμα, την όλη διαδικασία αλλά και την φύση του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: