Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Εκλογές τέλος: Η ώρα της αλήθειας

Τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας, τώρα θα δούμε και κυρίως θα βιώσουμε με ποιο τρόπο θα πληρώσουμε εμείς, ο κυρίαρχος λαός, το μάρμαρο της εθνικής ανοικοδόμησης και της περαιτέρω επανίδρυσης του κράτους.

Τώρα θα μάθουμε πως θα πληρώσουμε την προεκλογική εκστρατεία και τις πολύχρωμες καμπάνιες των υποψηφίων και κατά πόσο ευσταθούν τα προεκλογικά τα λόγια τα μεγάλα.

Η πεντακομματική βουλή ίσως σηματοδοτεί, ότι η εποχή της άνεσης για τα μεγάλα κόμματα εξουσίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ακόμη και για την Νέα Δημοκρατία που κέρδισε αυτές της εκλογές χάρη στην ήττα του ΠΑΣΟΚ και την αδυναμία του να αντιληφθεί τις ανάγκες της εποχής και να συνδεθεί με τα ενεργά κύτταρα της κοινωνίας και με τον παλμό του πολίτη.

Ωστόσο, οι πολίτες έδειξαν πως όταν φύγουν από τα στεγανά και τα στερεότυπα, τότε μπορούν αλλάξουν το πολιτικό τοπίο (λαϊκά να τρελάνουν κόσμο) και να οδηγήσουν τα στρατηγικά μυαλά των υπεράνθρωπων πολιτικών, που προεκλογικά όλα τα σφάζουν - όλα τα μαχαιρώνουν και μετεκλογικά αδυνατούν λόγω υψηλών στοχεύσεων και ανειλημμένων υποχρεώσεων, σε αδιέξοδα.

Ας μην γελιόμαστε η σφαλιάρα πήγαινε για τα δύο μεγάλα κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ να την πληρώνει περισσότερο λόγω κακής επικοινωνιακής πολιτικής και κυρίως περισσής οικειότητας με το λαό.

Όμως το μετά των εκλογών σημαίνει σκούπα φασίνα σε πρώτη φάση κι’ έπειτα αναζήτηση βηματισμού και κυρίως χρημάτων, γιατί κάποιος πρέπει να την πληρώσει και την «καριόλα» τη νύφη και αυτός συνήθως είναι, ως άλλος «κερατάς και δαρμένος» ο κυρίαρχος λαός, που είχε τη δύναμη στα χέρια του και μόλις λίγα 24ωρα πριν ανέδειξε κυβέρνηση.

Απόφαση το δίχως άλλο σεβαστή. Μόνο που εμείς ως πολίτες απαιτούμε
στα λόγια να ακολουθήσουν πράξεις.

Θα είμαστε εδώ λοιπόν καθημερινά σ’ αυτό το μετερίζι, για να εκτιμούμε την κατάσταση και να ενεργοποιούμε την δυναμική των πολιτών. Θέλουμε τον πολίτη ενεργό και ανήσυχο να μην επαναπαύεται, να επηρεάζει και να συνδιαμορφώνει την καθημερινότητα του στηλιτεύοντας τα κακώς και κείμενα που ενδεχομένως προκύψουν.

Για να δούμε εντέλει, τι θα μας φέρουν οι καιροί και αν όντως περάσαμε με αυτές τις εκλογές στο μετά της μεταπολίτευσης.

Για να δούμε, αν ο πολίτης πάρει πάνω του, τον πραγματικό κοινωνικό του ρόλο, αν ο πολίτης βρει τον τρόπο να βρει μοχλούς πίεσης ωθώντας αυτό το κράτος ν’ αλλάξει επιτέλους, παρέχοντας επιτέλους το «αυτονόητο» που ισχύει για τον μέσο Ευρωπαίο και στους Έλληνες.

Τι κρίμα και άδικο να αποτελεί για μας τους Έλληνες πολίτες το «αυτονόητο» αγωνιστικό αίτημα προς τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Τώρα θα ρωτήσετε τι εννοούμε με αυτονόητο; Θα σας το πούμε πολύ απλά και με ελάχιστα λόγια.

Αξιοπρεπής διαβίωση.

5 σχόλια:

kokkinos είπε...

H επόμενη ημέρα δεν μπορεί να περιμένει...
http://e-thesprotia.pblogs.gr/2007/09/h-epomenh-hmera-den-mporei-na-perimenei.html

Ευχαριστήριο
http://e-thesprotia.pblogs.gr/2007/09/efharisthrio.html

Νομίζω ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και για την χώρα και για τη Θεσπρωτία.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τον αέρα του νικητή θα αγνοήσει αιτήματα και χρόνια προβλήματα που θέλουν λύσεις. Το ίδιο και ο κ.Μπέζας που πλέον θα τιμωρήσει κάποιους που επέλεξαν ΠΑΣΟΚ για να τον νικήσουν...
Εμείς, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, καταφέραμε παρότι μικροί και χωρίς μηχανισμούς να κερδίσουμε την 6η θέση συνολικά και στο νομό Θεσπρωτίας.
Έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα για τη Θεσπρωτία το οποίο θα αγωνισθούμε να υλοποιηθεί.
Παράλληλα θα βλέπουμε από κοντά τη ζωή του νομού σε πόλεις και χωριά και όπου χρειαστεί θα παρεμβαίνουμε με τη δύναμη που εσείς μας δώσατε σε αυτές τις εκλογές.
Δεν ξέρω. Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για πολλά πράγματα, αλλά έχω μάθει να αγωνίζομαι. Και αυτό θα κάνω και τώρα.
Γιάννης Βέλλης

Ανώνυμος είπε...

Επόμενη μέρα, επόμενες μέρες

Επόμενη μέρα. Κάτι τελείωσε κάτι αρχίζει. Η ζωή αρχές και τέλη. Όταν πρόκειται για φάσεις του δικού σου οικείου περιβάλλοντος (οικογένεια για παράδειγμα) έχεις όλη την ευθύνη και όλη την ισχύ. Βρίσκεις τρόπους και διαχειρίζεσαι και να τοποθετείσαι στη νέα φάση. Όταν όμως έχει να κάνει με ένα υπερ-σύστημα τα πράγματα γίνονται διαφορετικά. Τις περισσότερες φορές τα υπερ- συστήματα σου εναποθέτουν μονάχα ευθύνες κρατώντας την ισχύ σε άλλο επίπεδο που με την πρώτη ματιά δεν το διακρίνεις. Ο μόνος δρόμος λοιπόν που φαίνεται ο πλέον εύκολος και βολικός είναι η αποστασιοποίηση και το δεν βαριέσαι δεν με αφορά. Με αυτή την θέση γίνεσαι ένας επιθυμητός ανενεργός πολίτης, ο οποίος ανταποκρίνεται μόνο όταν τον χρειάζονται σαν ψηφοφόρο. Όμως το οικείο περιβάλλον αποτελεί ένα υποσύστημα ενός ευρύτερου, επηρεάζει και επηρεάζεται. Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποιον τρόπο μπορώ να είμαι παρόν, ενεργός, στο σπίτι, στην γειτονιά, στην πόλη, στην χώρα στον κόσμο, κρατώντας την προσωπική μου ευθύνη και διεκδικώντας την ισχύ που μου αναλογεί. Στην εποχή μας πλέον δεν υπάρχουν αυτονόητα. Την κάθε στιγμή στην κάθε φάση χρειάζεται να ορίζεις την θέση σου, τα θέλω και δεν θέλω, τις ανάγκες τα πιστεύω. Αυτή είναι και η ισχύ σου! Τι έχεις να κερδίζεις;
Το ταξίδι για την Ιθάκη……
ANNA

prasino liker είπε...

Καλημερα ατσαλακωτα εμπρος
Σε ευχαριστω για τα υπεροχα λογια σου στο κειμενακι μου.Μακαρι ολοι οι πολιτικοι να ειχαν τοσο τρφερες σκεψεις οπως εσυ, γενικα για την ζωη.
Φανταζεσαι σε τι γλυκες ημερες θα ζουσαμε.Δεν ξερω τι πρεπει να κανομε ολοι, για να φυγουν απο την εξουσια
ανθρωποι με πετρινες καρδιες .Επιτρεπομε ενα συστημα ισοπεδοτικο ,ισως οπως ειναι η ζωη μας .Φοβομαστε να υψωθουμε γιατι ο οριζοντας ειναι στο υψος των ματιων του καθενος μας.Καθε καλο ευχομαι σε σενα και στον τοπο σου.

Ατσαλάκωτος είπε...

@ Κόκκινος

Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για την προεκλογική σας εμφάνιση. Φίλε Γιάννη χρειάζεται όμως και η συνέχεια γιατί τα ζόρια τώρα ξεκινάνε. Η 6η θέση των οικολόγων πράσινων στο νομό είναι μια καλή αφετηρία για να μιλήσουμε επιτέλους σοβαρά για το περιβάλλον και σ' αυτόν τον τόπο, πριν αντιμετωπίσουμε καταστροφές όπως στην
Πελοπόννησο, πριν είναι αργά.

@ Άννα

Άλλο ένα εξαίσιο κείμενο με βαθύ προσανατολισμό και αλήθειες για το πως θα φτάσουμε, πως θα χτίσουμε τον ενεργό πολίτη. Άννα περιμένουμε με αγωνία το μπλογκ σου.

@ Πράσινο Λικέρ

Λικεράκι σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Είμαστε όλοι πολιτικές οντόντητες σύμφωνα με το παππού Αριστοτέλη.
Πρέπει όμως πρώτα να το μάθουμε αυτό και σ' αυτήν την πολιτική οντότητα μας να βάλουμε την ανθρωπιά μας. Πράσινο Λικέρ διάβασα και το σημερινό σου post οπότε οι σκέψεις μας συνδέονται και πολλές φορές εναρμονίζονται.
Η Εναρμόνιση λοιπόν, να ένας ωραίος στόχος. Εναρμόνιση με εμάς, το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας.
Τελικά κάθε μας ενέργεια έχει ουσία και δεν είναι μάταια.

kokkinos είπε...

@ Κόκκινος

Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για την προεκλογική σας εμφάνιση. Φίλε Γιάννη χρειάζεται όμως και η συνέχεια γιατί τα ζόρια τώρα ξεκινάνε. Η 6η θέση των οικολόγων πράσινων στο νομό είναι μια καλή αφετηρία για να μιλήσουμε επιτέλους σοβαρά για το περιβάλλον και σ' αυτόν τον τόπο, πριν αντιμετωπίσουμε καταστροφές όπως στην
Πελοπόννησο, πριν είναι αργά.

ΑΤΣΑΛΑΚΩΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ:
"Τώρα αρχίζουμε. Η επόμενη ημέρα έχει πολλή δουλειά για εμάς.

Πρέπει να αλλάξουμε λογικές, να εναντιωθούμε σε όλους αυτούς που δημιουργούν προβλήματα στον τόπο μας. Να καταγγείλουμε καταστάσεις. Να προωθήσουμε θέματα που έχουν έχουν μείνει άλυτα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω των Ευρωπαίων Πράσινων που μας εκπροσωπούν εκεί. Να αλλάξουμε τη Θεσπρωτία προς το καλύτερο.

Σας θέλουμε όλους μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια."

Ιωάννης Βέλλης
http://e-thesprotia.pblogs.gr/2007/09/efharisthrio.html