Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Θέσεις για την Επιχειρηματικότητα στο ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΜΠΛΟΓΚ

Σήμερα λέμε να εγκαινιάσουμε το ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ BLOG που θα σχετίζεται με αναπτυξιακά ζητήματα και όχι μόνο, στην Θεσπρωτία. Βάση και αφορμή για τον πρώτο κύκλο συζήτησης μας, το κείμενο του Βασίλη Παππά που εντοπίσαμε στο Blog Επιχειρείν σχετικά με την εικόνα της επιχειρηματικότητας στη Θεσπρωτία. Γεγονός είναι ότι εκλογές έρχονται και καλό θα ήταν να μπει και το θέμα της επιχειρηματικότητας στο νομό μας στην προεκλογική ατζέντα. Κάθε ερώτηση και σχόλιο λοιπόν ευπρόσδεκτο αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο στο χώρο της μπλογκόσφαιρας, η ανάπτυξη ενός γόνιμου προβληματισμού. Σχόλια, ερωτήσεις, απορίες και θέσεις μπορείτε να στέλνετε στο ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΜΠΛΟΓΚ

www. thesprotiabloggers.blogspot.com/.


Η Επιχειρηματικότητα στη Θεσπρωτία

Φεύγοντας από το θέμα των πυρκαγιών, και γυρνώντας στην καθημερινότητα και σε σημαντικά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν, θα δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στο Νομό Θεσπρωτίας (ζητώ την κατανόηση από τους φίλους επισκέπτες του blog, στο post αυτό θα κινηθούμε σε τοπικό επίπεδο).

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, για τα τρία τελευταία έτη (2004, 2005, και 2006), για κάθε 10 επιχειρήσεις που ανοίγουνε, κλείνουνε άλλες 8. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το οποίο αποτελεί σημαντικό σημείο προβληματισμού! Αναλυτικά τα στοιχεία φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Μητρώο Επιχειρήσεων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Ε.Σ.Υ.Ε.) στη Θεσπρωτία, το 2002 δραστηριοποιούνταν συνολικά 4.081 επιχειρήσεις (14,7% του αντίστοιχου συνόλου της Περιφέρειας και 0,46% της χώρας). Ο συνολικός παραγόμενος τζίρος των επιχειρήσεων του Νομού ανερχόταν στα 366,19 εκατ. € (μόλις 0,15% του αντίστοιχου τζίρου στο σύνολο της χώρας και 11,43% της Περιφέρειας). Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αυτά κατέτασσαν το Νομό Θεσπρωτίας, στο σύνολο των 52 νομών της ελληνικής επικράτειας, στην 47η θέση, ως προς το πλήθος των επιχειρήσεων του και στην 46η θέση ως προς το μέγεθος του τζίρου τους. Τελικά υπάρχουν και χειρότεροι από εμάς!

Για να σοβαρευτούμε λίγο, ένα πρώτο σχόλιο στα παραπάνω στοιχεία, είναι ότι το ζήτημα της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην Θεσπρωτία φαίνεται να είναι πολύ σοβαρό, παρουσιάζει παθογένεια και απαιτούνται δραστικές λύσεις. Έχει παρατηρηθεί, ότι όπου έχει αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, οι περιοχές αυτές ευημερούν και οι άνθρωποι που ζούνε εκεί έχουν αυξημένο βιοτικό επίπεδο. Ποιες λύσεις μπορούν να βρεθούν; Πρώτα θα πρέπει να εξετάσουμε την πηγή του κακού και μετά να προβούμε στην θεραπεία. Έπεται συνέχεια…

ΥΓ: αλήθεια οι πολιτικοί μας και όσοι ζητούν την ψήφο μας στις εκλογές που έρχονται, γνωρίζουν τα στοιχεία αυτά; Ποια είναι η θέση τους, και ποιες οι προτάσεις στο σοβαρό αυτό ζήτημα για το Νομό Θεσπρωτίας; Μάλλον ζητάω πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: