Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Για το θέμα των σχολικών φυλάκων που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και εννέα μήνες

Κλείνει την Πέμπτη ο Δήμος Ηγουμενίτσας
Την ίδια μέρα ο Δήμος καλεί σε σύσκεψη τους μαζικούς φορείς για την διενέργεια περεταίρω κινητοποιήσεων
ρεπορτάζ: Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου
Με ένα και μοναδικό θέμα το καυτό ζήτημα των απλήρωτων σχολικών φυλάκων συνεδρίασε προχθές το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας.
Η συνεδρίαση ήταν απόρροια των κινήσεων που είχαν αποφασιστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος για άσκηση πίεσης της Δημοτικής Αρχής από κοινού με τους σχολικούς φύλακες προς τα αρμόδια υπουργεία και κυβερνητικούς παράγοντες, κινήσεις που έκανε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Θωμάς Πιτούλης όπως ενημέρωσε αρχικά το δημοτικό συμβούλιο και τους παριστάμενους σχολικούς φύλακες και οι οποίες δεν απέδωσαν τίποτα το ουσιαστικό.
Έτσι επανήλθε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για ν’ αναζητηθούν τρόποι επίλυσης του προβλήματος και άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την τοπική αυτοδιοίκηση στο έλεος της οικονομικής δυσπραγίας και αφάνειας μεταφέροντας αρμοδιότητες και παρακρατώντας συστηματικά τους αντίστοιχους πόρους.
Ο Δήμαρχος αφού πρώτα πρότεινε την συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΚΕ γιατί οι Δήμοι της χώρας βρίσκονται σε γενικότερο οικονομικό αδιέξοδο, έθεσε τους τέσσερις άξονες προς συζήτησης όπως ο ορισμός ημερομηνιών στις οποίες θα κλείσει ο Δήμος, την σύνταξη επιστολών διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου προς την κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία και φορείς, την συμβολική κατάληψη του Δήμου, και την λήψη δανείου κεφαλαίου κίνησης για την πληρωμή τριών μηνιάτικών προς του σχολικούς φύλακες.
Η Αντιπολίτευση
Από την άλλη η αντιπολίτευση αναφέρθηκε στην οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι είκοσι έξι οικογένειες των σχολικών φυλάκων.
Τόνισε εκ νέου ότι πρόκειται για τακτικό προσωπικό το οποίο έχει όμοια και ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δήμου και διερωτήθηκε τι συγκεκριμένα έπραξε η δημοτική αρχή τους εννέα μήνες που υφίσταται το θέμα με τους σχολικούς φύλακες να περιμένουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Επίσης έκανε αναφορά στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης και στο αν κατήγγειλε την απραξία της κυβέρνησης η δημοτική αρχή και τι έπραξε από την στιγμή που έβλεπε ότι η κεντρική εξουσία κωφεύει.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και κυρίως την κατανομή των εσόδων και διευκρίνισαν ότι ο δανεισμός δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση λύση και πως πρέπει να βρεθεί εσωτερικός τρόπος πληρωμής των εργαζομένων και πρότεινε την δέσμευση ενός μέρους της ΣΑΤΑ για την καταβολή των οφειλομένων, την είσπραξη του 2% και των λοιπών τελών.
Τέλος πρότεινε πλήρη συμπαράταξη για παρόμοια ζητήματα με τους υπόλοιπους Δήμους του νομού, να σταματήσει ο Δήμος τις κρατικές αρμοδιότητες για τους οποίους δεν έχει λάβει πόρους, να αποσταλεί ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια και την κυβέρνηση και τέλος να δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου από την Δημοτική Αρχή και τους δημοτικούς συμβούλους προς τα ΜΜΕ.
Οι σχολικοί φύλακες: Κραυγή αγωνίας
Κραυγή απόγνωσης και αγωνίας ακούστηκε απ’ όσους σχολικούς φύλακες τοποθετήθηκαν.
Μίλησαν για την έλλειψη των απολύτως αναγκαίων, ότι έχει εξαντληθεί κάθε όριο δανεισμού και ότι εκτός από τις καθημερινές ανάγκες υπάρχουν και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπορούν όχι να κάνουν τις αντίστοιχες θεραπευτικές αγωγές αλλά ούτε να φτάσουν μέχρι το νοσοκομείο ή όπου αλλού χρειαστεί.
Διευκρινίσαν πως εκείνο που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι η καταβολή των δεδουλευμένων τους και όχι με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσει τα χρήματα η δημοτική αρχή.
Ζήτησαν όμως την αγωνιστική συμπαράσταση του δήμου και αναφέρθηκαν στο Ίλιον όπου υπήρχε παρόμοια περίπτωση, ο Δήμος έκλεισε για 4 μέρες, ο Δήμαρχος κατέβηκε μαζί με τους απλήρωτους σχολικούς φύλακες και με ομόφωνες αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο και τους τοπικούς φορείς στο αρμόδιο υπουργείο και εξοφλήθηκαν οφειλές επτά μηνών. Κάτι παρόμοιο οφείλει να κάνει και ο Δήμος Ηγουμενίτσας από κοινού με τους συλλογικούς φορείς του τόπου.
Οι φορείς και οι πολίτες
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις των φορέων και πολιτών που πήραν τον λόγο ζήτησαν την εξόφληση των οφειλομένων και την διενέργεια κινητοποιήσεων ώστε η κεντρική εξουσία και η κυβέρνηση να αποδώσουν αυτά που οφείλουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην προκειμένη περίπτωση στους σχολικούς φύλακες.
Υπήρξαν προτάσεις από τους δ/ντες σχολείων όπως του κ. Τσέλιου να περάσει ο θεσμός των σχολικών φυλάκων στην εκπαιδευτική οικογένεια και στο Υπ. Παιδείας όπως έγινε με τις καθαρίστριες.
Υπήρξε επίσης η πρόταση από τον Πρόεδρο να πληρωθούν από τα χρήματα των υπολοίπων εργαζόμενων του Δήμου οι οφειλές τους αφού όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Επιφυλάξεις για τον δανεισμό
Επιφυλάξεις για τον δανεισμό εκφράστηκαν από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους αφού δεν είναι δυνατόν να πληρώνεται τακτικό προσωπικό με δάνεια.
Προτάσεις και αποφάσεις
Στην δευτερολογία του ο Δήμαρχος τόνισε ότι η ΣΑΤΑ ήδη πάει για τις πληρωμές τακτικού προσωπικού, ενώ τα έσοδα από τα τέλη είναι λίγα αν και έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό με την πίεση που ασκεί ο Δήμος ωστόσο από μόνα τους δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών που έχουν οι σχολικοί φύλακες.
Τέλος ο Δήμαρχος αφού τόνισε ότι η διεκδίκηση δεν σταματά και διευκρίνισε ότι το θέμα της λήψης δανείου θα το συζητήσει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, πρότεινε να κλείσει την Πέμπτη το Δημαρχείο, να μην παραστούν εκπρόσωποι του δήμου σε επίσημες εκδηλώσει, την ίδια μέρα υπάρχουν εγκαίνια σχολείου, και την Πέμπτη το απόγευμα να γίνει σύσκεψη φορέων για την λήψη αποφάσεων και την διοργάνωση κινητοποιήσεων.
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα των σχολικών φυλάκων και την αποστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία, τον τύπο και τους λοιπούς φορείς.Τα παραπάνω ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: