Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ « ΧΑΡΤΙΑ » ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στο ίδιο πλαίσιο και η διοικητική μεταρρύθμιση: Τρεις Δήμοι προβλέπονται για τον νομό Θεσπρωτίας
Ρεπορτάζ: Βασίλης Π. Νταής
Σχέδια για νέα λιμάνια, αεροδρόμια και επέκταση των σιδηροδρομικών συνδέσεων, προβλέπει το νέο Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο ( τομέας επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών ), το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας για τα επόμενα δέκα – πέντε χρόνια και πρόκειται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή προς κύρωση. Από τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 500. 000 – 600. 000 θέσεις απασχόλησης ως το 2020, ενώ τα έργα θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, δίνοντας ώθηση στον τουρισμό.
Το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου και την γενικότερη αναβάθμιση των λιμανιών της Περιφέρειας Αττικής, όπως επίσης και των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου, σε συνδυασμό με αυτόν των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου, καθώς και των λιμανιών Καβάλας, Ρόδου, Καλαμάτας και Σούδας και των εξειδικευμένων λιμένων εμπορευματοκιβωτίων του Αστακού – Αιτωλοακαρνανίας και της Νότιας Κρήτης.
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία νέων σιδηροδρομικών αξόνων για τη σύνδεση Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης – Καβάλας – Ξάνθης και του Αντιρρίου – Ιωαννίνων, επέκταση του δικτύου προς Καλαμπάκα – Δυτική Μακεδονία ( Σιάτιστα – Κοζάνη και Σιάτιστα – Καστοριά ) και από Καλαμπάκα προς Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, καθώς και αναβάθμιση του άξονα Βελεστίνο – Παλαιοφάρσαλα.
Ένα ακόμη σχέδιο λοιπόν, που περιλαμβάνει χιλιο – ειπωμένες αλλά και θετικές συνάμα προτάσεις για την περιοχή μας. Αλλά πολύ φοβόμαστε ότι θα παραμείνει ένα ακόμη σχέδιο – όπως τόσα άλλα στο παρελθόν – ιδιαίτερα σήμερα που κυβερνά την χώρα η Ν.Δ., η οποία δεν έχει δείξει όρεξη για εργασία, αλλά το αντίθετο χαρακτηρίζεται από οκνηρία, ανακολουθία, ανέξοδη ρητορική και λίγη και κακής ποιότητας δουλειά.
Στο ίδιο πλαίσιο και η διοικητική μεταρρύθμιση: Τρεις Δήμοι προβλέπονται για τον νομό Θεσπρωτίας
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και μια άλλη μεγάλη μεταρρυθμιστική εξαγγελία ( αμφιβάλουμε αν ποτέ γίνει πράξη, με την παρούσα κυβέρνηση, η οποία κινείται με ρυθμούς « χελώνας » ) που αφορά τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας. Σε αυτό το σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία πέντε Προγραμματικών Περιφερειών και δέκα – πέντε Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Η σημερινή Περιφέρεια Ηπείρου – σύμφωνα με το σχέδιο – μετατρέπεται σε Ν.Α.
Προβλέπεται επίσης και νέα συγχώνευση Οργανισμών Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να παραμείνουν περίπου τετρακόσιοι σε όλη τη χώρα. Έτσι, στα όρια του Νομού Θεσπρωτίας, θα λειτουργήσουν μόνο τρεις Δήμοι: Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς και Φιλιατών.
Αυτά λένε τα ... χαρτιά. Να δούμε όμως τι θα γίνει τελικά στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: