Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Πως θέλω τον πολίτη

Να τελικά το μεγάλο ζητούμενο.

Πως θέλουμε στ’ αλήθεια τον πολίτη και πως τον έχουμε καταντήσει σ’ αυτήν την χώρα.
Ο πολίτης οφείλει να έχει επίγνωση του ρόλου του.
Δεν είναι τυχαίο στοιχείο μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Οι φωτιές που ακόμα καίνε δυστυχώς την Εύβοια και την Πελοπόννησο μας απέδειξαν περίτρανα πως ο πολίτης οφείλει να επαγρυπνεί εκεί που η πολιτεία και το κράτος λόγω αδιαφορίας και αναλγησίας αδυνατεί και δεν έχει ορατότητα.
Οφείλει να οργανώσει και να συμμετάσχει σε τέτοια κύτταρα που να δίνουν το στίγμα ότι ο πολίτης ασχολείται όχι μόνο με τα του οίκου αλλά με ότι τον περιβάλλει, ήτοι εργασιακό περιβάλλον, φυσικό περιβάλλον, πολεοδομικός ιστός, δημόσιοι χώροι, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι κοκ.
Οφείλει να απαιτεί οι ζωτικοί του χώροι να είναι λειτουργικοί και ασφαλείς ώστε να παίρνει από τον κάθε χώρο αυτό που έχει ανάγκη και χρειάζεται.
Ο πολίτης οφείλει να είναι ενεργό κοινωνικό στοιχείο και ο πρωταγωνιστής της καθημερινότητας.

Ο πολίτης οφείλει να εξοβελίσει την αδυναμία και την παθογένεια.
Οφείλει να αναθεματίσει την αδιαφορία και τον φιλοτομαρισμό.
Άλλωστε είναι το πιο δυνατό στοιχείο μέσα στο κοινωνικό σύνολο ως εκ τούτου πρέπει να είναι σε θέση να περιφρουρήσει τα δικαιώματα του ακόμα και με την ζωή του αν αυτά καταστρατηγηθούν.
Ο πολίτης πρέπει να είναι άτυπα οπλίτης να έχει το σθένος και τη δύναμη να αντιμετωπίσει δυσκολίες να υπερασπίσει ότι του ανήκει και δεν του ανήκει. Στο έχειν δεν συγκαταλέγεται μόνο η ιδιωτική του περιουσία, του ανήκουν τα δημόσια κτίσματα, το φυσικό περιβάλλον και ότι άλλο αφορά τη ζωή και την αναψυχή του.
Συμμετοχή λοιπόν σ’ ενεργά και ανεξάρτητα κύτταρα σε κινήσεις πολιτών σε κάθε χωριό, σε κάθε συνοικία και σε κάθε πόλη.
Αν η πολιτεία αδυνατεί, οι πολίτες οφείλουν να πιέσουν τις άπειρες μορφές κράτους που έχουμε σ’ αυτήν την χώρα, ώστε να λειτουργήσουν ουσιαστικά και μεριμνήσουν στα του οίκου τους, να δώσουν και να θυσιάσουν ότι έχουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμη και αν κάποιοι δεν συνετίζονται να πάρουν κεφάλια.
Ο πολίτης λοιπόν άγρυπνος φρουρός οφείλει να αγαπήσει τον τόπο του και να τον φροντίσει με πνεύμα εθελοντισμού και ερασιτεχνισμού.
Με λίγα λόγια με μια ενέργεια που θα πηγάζει από μέσα του και έναν έρωτα και οίστρο για την ζωή και ότι τον περιβάλλει που να μην τον αφήνει σε ησυχία η αγωνία και η διάθεση για προσφορά ούτε να επαναπαυτεί παρά μόνο για να δει το επόμενο όραμα και το πώς θα γίνει το σήμερα ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτόν και τις επόμενες γενιές.
Και αυτά ως ελάχιστη οφειλή και τιμή στους νεκρούς της πρόσφατης τραγωδίας που δεν έχει τελειώσει, για να μην πάει χαμένος ο θάνατος συμπολιτών μας που κάηκαν ζωντανοί, επειδή το κράτος εξαιτίας της ανοχής μας έγινε το χάρβαλο που είναι, θύμα της απληστίας εξουσιαστών και λοιπών συνδαιτυμόνων που πιστεύουν ότι ο φυσικός πλούτος αυτής της χώρας προσφέρεται ως καλή βορρά στους πλεονέκτες και όλους αυτούς τους κοινωνικά απροσάρμοστους επιδειξιμανείς και νεόπλουτους που ποντάρουν στην ισοπέδωση των πάντων με μοναδικό γνώμονα το ίδιον όφελος και της ικανοποίησης του υπερεγώ τους.

Μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα, αρκεί να το θελήσουμε…

Δείτε επίσης σχετικά θέματα:

http://stathishaikalis.blogspot.com/2007/08/blog-post_25.html

http://stathishaikalis.blogspot.com/2007/08/blog-post_26.html


Η μαφία των κατασκευαστικών καίει τον Ευρωπαϊκό νότο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, πόσο μάλλον αυτός ο χάρτης που δείχνει τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη την ανατολική μεσογειακή λεκάνη.

Μήπως είναι τυχαία τα σημεία; Ο Ιταλικός και γαλλικός τύπος κάνει λόγο για την μαφία κατασκευαστικών…. Ότι και αν πούμε και γράψουμε παραπάνω μάλλον είναι περιττό.
Το παραπάνω όμως δεν είναι μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για την ανυπαρξία του κράτους και των μηχανισμών που οφείλουν να προστατεύουν και να περιφρουρούν την ζωή και την περιουσία των πολιτών και του φυσικού πλούτου που τους περιβάλλει.

3 σχόλια:

Vasilis Pappas είπε...

Φίλε "ατσαλάκωτε", πολύ μου άρεσε το κείμενο σου, για το πως θέλεις τον πολίτη. Είναι αλήθεια ότι "Ο πολίτης οφείλει να έχει επίγνωση του ρόλου του."

Όπως σημείωσα και σε ένα άλλο ιστολόγιο, πρέπει να επανα-καθορίσουμε την έννοια του "πολίτη". Αυτού που διεκδικεί και απαιτεί, αυτού που έχει διακαιώματα και όχι μόνον υποχρεώσεις. Αυτού που φωνάζει για τα αυτονόητα, γιατί ούτε αυτό δεν κάνουμε πλέων! Του Πολίτη που προχωράει με το κεφάλι ψηλά, περίφανος!

Αυτός ο "πολίτης" είναι πλέων δυσεύρετος, για να μην πω έχει χαθεί!

Δεν θέλω να ακούγομαι αρνητικός τέτοιες ώρες, αλλά το κατάντημα που έχουμε πέσει, πρέπει να το πούμε, και να το φωνάξουμε! Μπας και το ακούσουμε και εμείς οι ίδιοι, και κουνηθούμε λίγο!

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΕ.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ BLOG ΣΟΥ.
ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ Ο,ΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΡΙΣΚΩ.
ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!!!!!!
ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 89,2 - 92,1 - 92,3
ΑΤΣΑΛΑΚΩΤΑ ΕΜΠΡΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09:00 - 11:00

Ανώνυμος είπε...

Από www.ooopa.gr - καλή συνέχεια στην προσπάθεια σου και γιατί όχι στα χρήσιμα links θεσπρωτίας...