Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Τα βιβλία του Χρήστου Στεφ. Ευαγγέλου παρουσίασε

Φωτεινές Δάδες που μας ταξιδεύουν στο Χρόνο
Τα ιδιαίτερα πονήματα του φίλου και συνεργάτη της εφημερίδας μας Χρήστου Στεφ. Ευαγγέλου παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταριάς σε μια σεμνή εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Πλαταριάς την προηγούμενη Κυριακή.
Παρόντες στην εκδήλωση ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας, εκπρόσωποι του Υφ. Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Συβότων κ.Ε. Αθανασίου, ο πρώην Δήμαρχος Συβότων κ. Θ. Παππάς καθώς και εκπρόσωποι λοιπών φορέων, Πλαταριώτες και λοιποί φίλοι του βιβλίου.
Ο Χρήστος Ευαγγέλου γηγενής Πλαταριώτης, πατριδολάτρης και τοπολάτρης τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πλούσια δράση ερευνώντας με πάθος και ιδιαίτερη προσήλωση την τοπική ιστορία μέσα από τα πρόσωπα και την δράση τους.Με λίγα λόγια ο Χρήστος Ευαγγέλου μέσα από το πρίσμα των αναμνήσεων του ιδίου και της προσωπικής ιστορίας των φυσιογνωμιών που περιγράφει στα πονήματα του και όχι μόνο, τόσο με τις ποικίλες δημοσιεύσεις του στον τοπικό τύπο, όσο και με τις πιο εξειδικευμένες θεματολογικές προσεγγίσεις του, όπως τα βιβλία που παρουσιάστηκαν στην εν λόγω εκδήλωση, αλλά και τις εκθέσεις φωτογραφίας που διοργανώνει ο ίδιος κάθε καλοκαίρι, μας φέρνει στην επιφάνεια πρόσωπα εικόνες και καταστάσεις που σημάδεψαν ανεξίτηλα τα παιδικά του χρόνια και γέμισαν με νοσταλγικές εικόνες την ψυχή του, μνήμες ψυχής που με την αποτύπωση τους στο χαρτί γίνονται μαρτυρίες και πηγές ιστορίας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δάσκαλος κ. πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Συβότων κ. Γρ. Δήμας ο οποίος εκθείασε το έργο του κ. Χρήστου Ευαγγέλου αλλά και του Κώστα Προκόπη για την προσφορά τους στον πολιτισμό και την ιστορία της Πλαταριάς.
Τα τέσσερα βιβλία τα οποία έχουν εκδοθεί με ιδιόχειρο τρόπο από τον Χρ. Ευαγγέλου παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί Διονύσης Ζιώγας, Γιώργος Τσώνης, Κώστας Προκόπης και Σπύρος Παππάς.Συγκεκριμένα για το βιβλίο « Οι Τσαγκάρηδες της Πλαταριάς» λόγο έκανε ο κ. Δ. Ζιώγας ο οποίος συνδυάζοντας και τα δικά του προσωπικά βιώματα προσέγγισε με ιδιαίτερη θέρμη το θέμα και την ανάγκη της εποχής που οδηγούσε στην εκμάθηση της τέχνης του τσαγκάρη αλλά και τις συνθήκες που επικράτησαν και οδήγησαν στην μετέπειτα εγκατάλειψη του επαγγέλματος. Για τους «Ράφτες, Καλατζήδες, και Μαραγκούς» μίλησε ο καθηγητής και νομαρχιακός σύμβουλος κ. Γ. Τσώνης προσεγγίζοντας και απαριθμώντας τους τεχνίτες Πλαταριώτες και μη που άσκησαν τα προαναφερόμενα επαγγέλματα στην περιοχή αναλύοντας παράλληλα και τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων της εποχής, την ζωή και την ανάγκη που έσπρωχνε στο γυρολόγισμα από χωριό σε χωριό αυτών των ανθρώπων του μόχθου.
Στους «Ιερείς της Ενορίας Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ Πλαταριάς» αναφέρθηκε ο Πλαταριώτης δάσκαλος, συγγραφέας, ποιητής και πατριδολάτρης Κώστας Προκόπης που και αυτός με την σειρά του πριν ένα χρόνο και με το βιβλίο του «Πλαταριά και Γιανωτάσι» κατέγραψε την τοπική ιστορία με τον δικό του λογοτεχνικό τρόπο.Πριν την εισήγηση του παρουσίασε «εικονοστάσι» με τις φωτογραφίες των ιερέων και παπαδάσκαλων που λειτούργησαν στην Ενορία Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ Πλαταριάς.Ο Κώστας Προκόπης αναφέρθηκε με ευλάβεια στο έργο και τον κοινωνικό ρόλο που επιτέλεσαν οι ιερείς στην περιοχή ειδικά σε καιρούς δύσκολους, όπου η φτώχεια και η αγραμματοσύνη δέσποζε, ο σεβασμός και πίστη στις παραδόσεις κρατούσε όμως τις ανθρώπινες αξίες ψηλά στις ψυχές των ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή, από την αρχή του αιώνα και μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου.
Από την προσέγγιση της όλης εκδήλωση διαπιστώνουμε ότι ο χρόνος και η εξέλιξη από τότε μέχρι σήμερα άλλαξε τους ανθρώπους και τις συνήθειες τους, όπως το μορφωτικό, τεχνολογικό και οικονομικό τους επίπεδο, σε ποιο επίπεδο όμως κυμαίνεται η ανθρωπιά τους, σε σχέση με το παρελθόν;
Τέλος στο πρόσφατο βιβλίο του κ. Ευαγγέλου « Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί της Πλαταριάς» αναφέρθηκε ο δάσκαλος Σπύρος Παππάς ξεφυλλίζοντας και αυτός με την σειρά του το κιτάπι του χρόνου και των αναμνήσεων του, περιγράφοντας με τρόπο γλαφυρό το ρόλο και την επιρροή των δασκάλων της παλαιάς εποχής στους μαθητές τους, καθώς και το έργο που προσέφεραν γενικότερα στην περιοχή αφού ήταν εκείνες οι προσωπικότητες που διέθεταν ιδιαίτερη παιδεία και μόρφωση και κατ’ επέκταση λειτούργησαν ως πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση για τους νέους ανθρώπους που ήθελαν να κάνουν τον δικό τους άλμα στην ζωή.
Μέσα σε λίγες ώρες τα πνευματικά πονήματα του Χρήστου Ευαγγέλου σαν δάδες που μας πάνε πίσω στο χρόνο, φώτισαν το παρελθόν και μας έφεραν πιο κοντά στην ιστορία καθημερινών ανθρώπων που με τον δικό τους μόχθο και κάματο, με την δική τους πορεία σημάδεψαν και χαρακτήρισαν την τοπική ιστορία της περιοχής, και σε μια γενικότερη θεώρηση την ιστορία της Θεσπρωτίας και των Θεσπρωτών, αφού οι συνήθειες και οι συνθήκες από χωριό σε χωριό δεν διέφεραν ιδιαίτερα.
Χρήστο σε ευχαριστούμε γι’ αυτό το ταξίδι.
Η στήλη συγχαίρει το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταριάς και τους εισηγητές για την συμβολή τους στην ανάδειξη αυτού του έργου ψυχής.
Υ.Γ. Οι καλές προσπάθειες πρέπει να επιβραβεύονται γι’ αυτό θεωρούμε κάτι παραπάνω από αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Νομάρχη Θεσπρωτίας να διαθέσει το ποσό των 5.000,00 Ευρώ για την επίσημη έκδοση των βιβλίων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

" Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ " .
Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ,ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ Η ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ ΜΟΡΦΗ,ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕ,ΔΙΕΤΑΖΕ,ΚΑΙ ΟΡΙΖΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ,ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ,ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΑΣΑΡΑΝ - ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ - ΩΣ ΤΙΣ ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ,ΕΠΗΡΕΑΣΤΙΚΕ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑ(ΚΟΜΜΑΤΑ)ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΞΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΠΟΉΣΕΙ.ΜΗ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΠΑΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ(π.χ.Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ).ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΗ Ο ΛΑΟΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΑΠΟ ΝΗΠΙΑΚΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ.ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΝΗΠΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΗΘΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
" Ο ΨΥΧΙΚΟΣ ΝΗΠΙΑΣΜΟΣ " ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΛΛΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑΣ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.ΠΟΙΑ ΑΓΩΓΗ;;;
" ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ " .

" Παπαράτσι 1 "

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΤΑΤΕ ΑΤΣΑΛΑΚΩΤΕ

" ΦΙΛΙΑΤΙ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ "

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΕ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ.ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ.ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΑ.ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΠ'ΑΥΤΕΣ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ,ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ ΤΟΥΣ.ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΙΑΤΑΙΟΙ;;ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ;;;ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ,ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΡΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ.

" Παπαράτσι 1 "