Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

Παράνομη κατάληψη στο 1ο ΤΕΕ Ηγουμενίτσας

Πέρα από κάθε λογική νομιμότητας είναι η κατάληψη στο 1ο ΤΕΕ Ηγουμενίτσας, αφού δεν τηρήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες και δεν ρωτήθηκε η άποψη του συνόλου των μαθητών.
Αντίθετα οι καταληψίες μαθητές χωρίς απόφαση γενικής συνέλευσης μπήκαν νύχτα στο σχολείο παραβίασαν τις πόρτες και κατέλαβαν το κτίριο βαφτίζοντας αυτήν τους την κίνηση μαθητική κατάληψη, χωρίς να αναφέρουν κανένα λόγο και κανένα πλαίσιο αιτημάτων που να αιτιολογεί αυτήν την μορφή αγώνα που θα έπρεπε να είναι η ύστατη μορφή πάλης για το μαθητικό κίνημα και μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να διεκδικήσουν το δίκιο τους.
Σημαντικές είναι και οι ζημιές που έχουν προκαλέσει στο κτίριο αφού έσπασαν πόρτες χώρων και αιθουσών στους οποίους δεν υπάρχει λόγος χρήσης τους.
Το μπλογκ μας μπήκε στο χώρο της κατάληψης, φωτογράφησε και συνομίλησε με μαθητές οι οποίοι μας δήλωσαν πως δεν είναι υπεύθυνοι, ούτε γνώριζαν κάτι σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Κάποιοι άλλοι «άγνωστοι» κατά τα άλλα αποφάσισαν και άβουλα ελάχιστοι ακολούθησαν. Αιτήματα αποτυπωμένα κάπου δεν καταφέραμε να βρούμε πέρα από τα σημάδια ζημιών και σχετικές αοριστολογίες ότι δεν υπάρχουν καθηγητές και βιβλία.
Φαίνεται πως τους ταραξίες τίποτε δεν πτοεί και κανένας να μην τους ελέγχει, όλα δε να έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Τα παραπάνω οφείλουν να μας προβληματίσουν ως κοινωνία και να μην τα εντάξουμε στην «ντούκου» αντίληψη, ότι η εν λόγω κατάληψη ακολουθεί το μαθητικό κίνημα ανά την χώρα, μια και στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν κρατηθεί ούτε τα προσχήματα.
Και πρέπει να μας προβληματίσουν τέτοια φαινόμενα, γιατί μια ομάδα παιδιών που δεν έχει όρεξη και διάθεση να ακολουθήσει την μαθητική διαδικασία (προφανώς και αυτό το ακούσαμε επειδή έχει φορτώσει με απουσίες, ανακαλύπτει αιτίες για δράση και ανατροπή του σχολικού προγράμματος, στηριζόμενη στον τσαμπουκά και την επιβολή απλά επειδή έτσι τους βγαίνει και έτσι τους αρέσει.
Αυτό το κατάντημα μάλλον δεν πρέπει κανείς να το ανεχτεί, ούτε και να το δικαιολογήσει, αντίθετα πρέπει οι γονείς των παιδιών που δεν σεβάστηκαν ούτε τον χώρο ούτε και καμία δημοκρατική διαδικασία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Οφείλουν να νουθετήσουν και να ασχοληθούν με το τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά τους.Είναι καιρός τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο να σοβαρευτούμε και να ακούσουμε σειρήνες που μόνο καλό δεν προμηνύουν με τις μεθοδεύσεις και τους τρόπους που προσπαθούν να επιβάλλουν πρακτικές αδράνειας, οκνηρίας και ολικής αδιαφορίας τέτοιες ομάδες.
Είναι καιρός να μάθουμε να δεχόμαστε δράσεις και μορφές πάλης που στηρίζονται στην πλειοψηφία και σε νόμιμες αποφάσεις βάση θεσπισμένων διαδικασιών και να απορρίπτουμε, στηλιτεύοντας και καταδικάζοντας έντονα, ότι σχετίζεται με την βίαιη επιβολή, τον ετσιθελισμό, την ανευθυνότητα και τον ωχαδερφισμό καθώς και την ασέβεια στους δημοκρατικούς θεσμούς.

3 σχόλια:

kokkinos είπε...

Η τοποθέτησή μου σε φόρουμ για το θέμα αυτό.

http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=594

Οι καταλήψεις σήμερα έχουν καταντήσει κατάντια για το μαθητικό, φοιτητικό, σπουδαστικό κίνημα.

Συμφωνώ με τις επιμέρους καταλήψεις που ασκούν την ανάλογη πίεση στη λύση πραγματικών προβλημάτων.

Τώρα-όμως- όποιος γουστάρει και πέρα από δημοκρατικές διαδικασίες κάνει κατάληψη. Ακόμα και εξωσχολικοί...

Ανώνυμος είπε...

TO PANEPISTIMIO EHI METATRAPI SE LIKIO KAI TO LIKIO, TA TEE klp EXoyn XASEI KATHE NOIMA opote einai logiko oi mathites eite na eina adiaforoi eite na asximonoun, kata ta alla o xavales kai o wxaderfismos kiriarxoun kai se afti tin periptwsi opws kai se kathe alli ekfansi tis koinwnikis zwis tis xwras mas. oso gia tin katalipsi stin igoumenitsa: xavales , adiaforia, ksilodarmoi twn diafounoudwn, xasisaki kai agios o theos , oi perifanoi goneis tha adiaforisoun , kai oi frodistes tha trivoun ta xeria tous mias kai tha vroun etsi extra wres gia ideterakia.


kata ta alla sinharitiria gia to blogg, kalo tha itan na thiksis kai kapia alla provlimata pou mastizoun ton nomo mas , narkotika , alkoolismos, erimwsi tis ipethrou k.o.k.

telos tha ithela na zitisw signwmi gia tous latinikous xaraktires alla eimai monimos katoikos ekswterikou kai den exw word me ellinikous xaraktires

Ατσαλάκωτος είπε...

@ Κόκκινος
Φίλε Γιάννη έχει δίκιο, όποιος γουστάρει ακόμη και εξωσχολικός μαζεύει την παρέα του και κάνει κατάληψη. Αλήθεια πως περιφρορούνται οι μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις;

@ Σπύρος
Σπύρο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Στόχος του μπλογκ είναι να θίξει σημαντικά ζητήματα που αφορούν το νομό και να κινητοποιήσει τους πολίτες σε δράση.
Αυτή είναι η φιλοσοφία του Μπλογκ.