Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Μετεκλογικό τοπίο στη Θεσπρωτία

Τώρα που ηρεμήσαμε και κύλησε λίγο ο χρόνος ήρθε η ώρα να κάνουμε την δική μας τοπική αποτίμηση σχετικά με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη μονοεδρική Θεσπρωτία.
Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τα κόμματα και την πορεία τους και έπειτα με τα πρόσωπα.

Ν.Δ: Ως κόμμα παρά τις βουβές εκλογές είχε δυναμική νίκης που εκφράστηκε τελικά και σε τοπικό επίπεδο. Επέλεξε να στηρίξει με την τακτική της το βαρύ χαρτί και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα και λιγότερο τους λοιπούς υποψηφίους που τον πλαισίωσαν. Ωστόσο δεν κατάφερε να διατηρήσει ή ακόμη και να αυξήσει την διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα η διαφορά μειώθηκε.
Κατάφερε όμως αυτό που ήθελε και αυτό δεν ήταν άλλο από το να κρατήσει την έδρα στο νομό.
Αν και έχασε ψήφους από το ΠΑΣΟΚ κράτησε όμως ψηφοφόρους που βρίσκονται στο κέντρο και όσους δεν είχαν να περιμένουν ή να ελπίσουν κάτι από το ΠΑΣΟΚ και με αυτόν τον τρόπο να καλύψει επαρκώς και την απώλεια ψήφων που είχε προς το ΛΑΟΣ.

ΠΑΣΟΚ: Παρά τις οργανωτικές του αδυναμίες και την γενικότερη ασυνενοησία που επικρατεί και σε τοπικό επίπεδο, κατάφερε να φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο αξιώσεων με την επιλογή των Γ. Κάτσινο και Χ. Κατσούρα.
Η τρίτη υποψηφιότητα με την χαμηλή αναγνωρισιμότητα του Σ. Στάθη αποδυνάμωσε το άρμα του ΠΑΣΟΚ που μείωσε την διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Αν είχε προσέξει καλύτερα την τακτική του και είχε τραβήξει περισσότερο ο τρίτος υποψήφιος τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως πήρε ψήφους από τη Ν.Δ έχασε όμως κυρίως νέο κόσμο προς τα αριστερά αλλά και το ΛΑΟΣ.


ΚΚΕ: Και σε τοπικό επίπεδο το ΚΚΕ σταθερό στις θέσεις του έδρεψε ψήφους κυρίως από το ΠΑΣΟΚ αυξάνοντας την δύναμη του.

ΣΥΡΙΖΑ: Η τακτική της διαφοροποίησης έπιασε τόπο και σε τοπικό επίπεδο και πήρε κυρίως νέους ψηφοφόρους.

ΛΑΟΣ: Πόνταρε στο χαρτί της αγανάκτησης και πήρε επικέντρωσε και σε τοπικό επίπεδο σ’ αυτήν την κατηγορία πολιτών.

Τα μικρά κόμματα όπως σε όλη την χώρα έτσι και στον νομό μας βγήκαν ενισχυμένα από την εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο δεν κατάφεραν παρά την μείωση των ποσοστού των μεγάλων κομμάτων να απειλήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Σημαντικό και το ποσοστό της αποχής που να συνδυαστεί με ψήφους τότε βγαίνει τρίτο κόμμα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Επισημαίνουμε την παρουσία τους γιατί επέλεξαν να κάνουν τον αγώνα τους με σύγχρονο τρόπο, επικέντρωσαν στη νεολαία και βγήκαν έκτο κόμμα και σε τοπικό επίπεδο.
Φαίνεται πως οι οικολογικές ανησυχίες κερδίζουν έδαφος και σε τοπικό επίπεδο.

ΛΟΙΠΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: Τα μικρά κόμματα όπως σε όλη την χώρα έτσι και στον νομό μας βγήκαν ενισχυμένα από την εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο δεν κατάφεραν παρά την μείωση των ποσοστού των μεγάλων κομμάτων να απειλήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Σημαντικό και το ποσοστό της αποχής που να συνδυαστεί με ψήφους τότε βγαίνει τρίτο κόμμα.


ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Μπέζας Αντώνιος: Αναμφισβήτητα ο νικητής της αναμέτρησης. Αύξησε ελαφρώς το ποσοστό του και πήρε στις πλάτες του το κόμμα εξασφαλίζοντας για άλλη μια φορά την έδρα.
Ωστόσο την διαφορά από τον δεύτερο του την έφεραν προίκα οι συνυποψήφιοι του και κυμάνθηκαν σε χαμηλά όμως ποσοστά.
Από τον Αντώνη που παραμένει στην κυβέρνηση με αναβαθμισμένο ρόλο η Θεσπρωτία περιμένει πολλά και θα του ζητήσει άμεση και δυναμική παρέμβαση στα κεντρικά κυβερνητικά επιτελεία για ζητήματα που θέλουν άμεσες λύσεις.


Κάτσιος Νικόλας: Ο νεαρός υποψήφιος της Ν.Δ περίμενε περισσότερη στήριξη από την περιοχή της Παραμυθιάς κάτι όμως που δεν το πέτυχε αφού η ψήφοι που συγκέντρωσε περιορίστηκαν στο αυστηρά ποποβίτικο μπλογκ όπως και στην πολιτική προίκα του πατέρα του πρώην δημάρχου Παραμυθιάς Βαγγέλη Κάτσιου.
Ταλαντούχος ρήτορας και άνεση στο δημόσια βήμα και πολιτικό μπαλκόνι καλείται να αποδείξει από τούδε και στο εξής ότι στην πολιτική πρέπει να έχεις αυτόνομη παρουσία και συνέχεια.

Αθανασίου Θεόδωρος: Εμφανίστηκε σοβαρός, μετρημένος με στοιχειοθετημένο προγραμματικό λόγο και προσωπικό όραμα για την Θεσπρωτία. Πολιτική προσωπικότητα με κεντρώες πολιτικές καταβολές και πιστοποιημένα πετυχημένη επαγγελματική και επιχειρηματική πορεία στην Θεσπρωτία, έδωσε τον δικό του αγώνα, δυστυχώς όμως μόνος του χωρίς κομματική βοήθεια, αφού φαίνεται πως η τακτική του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ήταν να δώσει πλήρη στήριξη μόνο στο δυνατό της χαρτί.
Ωστόσο κέρδισε ψήφους προσωπικούς κυρίως έξω από το χώρο της Ν.Δ από το ΠΑΣΟΚ και τον χώρο της αριστεράς και άτυπα έδωσε το ποσοστό που έκανε διαφορά νίκης στο νομό πιστώνοντας την έδρα υπέρ της παράταξης της Ν.Δ δεδομένου η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ ήταν περίπου 1300 ψήφοι.
Φανταστείτε τώρα αν αυτοί οι ψήφοι έσπαγαν προς το ΠΑΣΟΚ ή τα μικρά κόμματα πιο θα ήταν το αποτέλεσμα στο νομό.

Κατσούρας Χρήστος: Έδωσε τη μάχη με τον δικό του προσωπικό τρόπο και δικαιώθηκε. Εμφανίστηκε στα πολιτικά δρώμενα του τόπου με πρωτιές στις νομαρχιακές εκλογές και εντός της διετίας έγινε το πολιτικό πρόσωπο που έψαχνε το ΠΑΣΟΚ.
Ήπιος και φιλικός με δυνατό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο αφήνει υποσχέσεις για ένα δυνατό πολιτικό μέλλον που θα τον αναδείξει σε ηγετική φυσιογνωμία στο τοπικό ΠΑΣΟΚ.
Το ζητούμενο βέβαια είναι να θελήσει ο ίδιος να πορευτεί προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί το δίλημμα να επιλέξει μεταξύ πολιτική και επιστήμης για τον Χρήστο Κατσούρα παραμένει ενεργό.

Κάτσινος Γιώργος: Και αυτός έδωσε τη μάχη του με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Ένιωσε την ανάγκη να πάρει το κόμμα στις πλάτες του και επέκρινε έντονα κακώς κείμενα και καταστάσεις και ενδεχομένως να απομακρύνθηκε από το ήπιο και μετρημένο προφίλ που μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, πλην όμως είχε κερδίσει σε παλμό και δυναμική και συντέλεσε σημαντικά στην μείωση της διαφοράς από τη Ν.Δ.
Κάποια έντονη κριτική θα έπρεπε να είχε αφήσει στο κόμμα και να μην την αναλάβει προσωπικά πιθανόν να του κόστισε σε σταυρούς.
Για τον Γιώργο Κάτσινο τίποτα δεν έχει χαθεί και το πολιτικό του μέλλον είναι ανοιχτό τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Άλλωστε η εμπειρία και η αξιοπρεπέστατη του παρουσία στα πολιτικά του δρώμενα όλα αυτά τα χρόνια παραμένει πολύτιμη για το κίνημα.

Στάθης Σπύρος: Το αδύνατο χαρτί του ΠΑΣΟΚ και προφανώς η πιο άστοχη επιλογή που μπορούσε να είχε γίνει. Ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος Σπύρος δεν μπορούσε να έχει την αναγνωρισιμότητα και το πολιτικό προφίλ που θα λειτουργούσε ψηφοσυλλεκτικά στην περιοχή των Φιλιατών αφού απουσίαζε χρόνια από το νομό και ο χρόνος που απαιτούνταν να καλύψει αυτά τα κενά ήταν απελπιστικά λίγος που είχε στη διάθεση του.
Το δυστύχημα για το ΠΑΣΟΚ ήταν ότι δεν κατάφερε να πάρει μια υποψηφιότητα από τα ενεργά πολιτικά στοιχεία που θα λειτουργούσαν πολωτικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή των Φιλιατών.
Η απορία μας με τι κριτήριο έγινε η επιλογή του κ. Στάθη αφού και στις δημοτικές εκλογές η παρουσία του ήταν πενιχρή.

1 σχόλιο:

kokkinos είπε...

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Επισημαίνουμε την παρουσία τους γιατί επέλεξαν να κάνουν τον αγώνα τους με σύγχρονο τρόπο, επικέντρωσαν στη νεολαία και βγήκαν έκτο κόμμα και σε τοπικό επίπεδο.
Φαίνεται πως οι οικολογικές ανησυχίες κερδίζουν έδαφος και σε τοπικό επίπεδο.
---------------------------
Παρότι είμαι σύμφωνος με το άρθρο και με το σχόλιο που αφορά εμάς, τους Οικολόγους Πράσινους της Θεσπρωτίας, θα ήθελα να προσθέσω το ότι καταθέσαμε και τοπικό πρόγραμμα για το Νομό Θεσπρωτίας.
Και μετά τις εκλογές το θέσαμε προς συζήτηση σε Νομαρχία, Δήμους και Κοινότητες της Θεσπρωτίας.