Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Πολιτισμός και αστικό περιβάλλον

Την μελέτη αναπροσαρμογής του υπαίθριου θεάτρου
παρέλαβε ο Δήμος Ηγουμενίτσας
Φαίνεται πως οι πετυχημένες καλοκαιρινές δράσεις πολιτισμού στον Δήμο Ηγουμενίτσας άνοιξαν την όρεξη στους αρμοδίους και δει στον Δήμαρχο της πόλης και τους συνεργάτες του να προχωρήσουν σε βαθιές τομές στον πολιτισμό και να παρέμβουν εκεί που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα και αυτές δεν είναι άλλες από τις απαιτούμενες υποδομές πολιτισμού που όλο τις περιμένουνε και όλο καθυστερούν.
Μάλιστα είναι τέτοια η ένδεια μας που δεν έχουμε ότι υπαίθριους μα ούτε και κλειστούς χώρους πολιτιστικών δράσεων που να διαθέτουν σύγχρονες προδιαγραφές και να έλκουν τους φιλότεχνους.
Μέχρι στιγμής το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι προσεγμένες παραγωγές της εγχώριας θεατρικής σκηνής και οι φυσικοί χώροι που εμπνέουν όπως το πλάτωμα στο δασύλλιο της πόλης το οποίο φιλοξένησε αρκετές εκδηλώσεις το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Όμως ο Δήμος Ηγουμενίτσας οφείλει να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση αφού ο πολιτισμός είναι το αντίβαρο που έχει ανάγκη και για να δώσει χαρακτήρα και ταυτότητα στην πόλη αλλά κυρίως αναβαθμίζει το επίπεδο ζωής και κυρίως παιδείας των Δημοτών.
Στα πλαίσια λοιπών αυτών των αναγκών ο Δήμος Ηγουμενίτσας παρέλαβε μελέτη για την κατασκευή υπαίθριου θεάτρου προς το Τσιμπουρίκι αφού πρώτα τροποποιήθηκε αφού ο χώρος που είχε προβλεφθεί σε προγενέστερη μελέτη έπεφτε πάνω στο άξονα της μελλοντικής παράκαμψης της πόλης.
Η αναπροσαρμογή της μελέτης κόστισε στον Δήμο Ηγουμενίτσας και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Θησέας» το ποσό των 28.560, 00 Ευρώ και περιλαμβάνει
• Τα τεύχη δημοπράτησης
• Φάκελο με τα οριστικά σχέδια της μελέτης Εφαρμογής
• Φάκελο με τα οριστικά σχέδια της Στατικής Μελέτης
• Φάκελο με τα οριστικά σχέδια των ηλεκτρικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων και γενικότερα όλα τα απαιτούμενα οριστικά στοιχεία και δεδομένα για τη δημοπράτηση του έργου.
Ωστόσο ο δρόμος μέχρι την δημοπράτηση είναι μακρύς καθώς το πολυδαίδαλο Ελληνικό Δημόσιο απαιτεί επιπλέον
• Έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία μελέτη έχει ανατεθεί μέσω του προγράμματος «Θησέας» με ποσό 3.750 Ευρώ.
• Αποστολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών και γνωμοδοτήσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο προς την Δ/νση Δασών για να προχωρήσει η παραχώρηση του ακινήτου προς το Δήμο Ηγουμενίτσας με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου. Εδώ απαιτούνται και είναι άξιο απορίας και θαυμασμού πως λειτουργούν τα πολλά «κράτη εν κράτη» σ’ αυτήν την χώρα, γνωμοδοτήσεις οι οποίες έχουν ευτυχώς όπως δήλωσε ο Δήμαρχος στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεντρωθεί,
- από την Κτηματική Υπηρεσία Νομού Θεσπρωτίας,
-την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης τμήμα πολιτικής γης,
-την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου,
-την Η’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας – Θεσπρωτίας,
-την Δ/νση Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας και – τέλος την 8η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
• Τέλος μόλις αυτά ολοκληρωθούν, πρέπει να βρούμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για ένταξη του έργου και στη συνέχεια την κατασκευή του, που είναι προϋπολογισμού 1.606.500,00 Ευρώ.
Μετά απ’ όλα αυτά η στήλη να σημειώσει ότι το χρημαδοτικό μοιάζει παιχνιδάκι μπροστά στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.Αλλά καλύτερα ας ελπίσουμε να πάνε μέχρι την υλοποίηση όλα καλά γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας και έχουμε τρομάξει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΤΕ;;;Ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ;;;;ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ,ΔΙΟΤΙ ΤΟΣΟΝ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΚΑΤΙ ΤΙ.ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ,ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΡΟΥΓΚΑ,ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ.ΜΠΡΡΡ - ΤΣΑΠ-ΤΣΑΠ...ΤΣΑΠ.